08 oktober 2007

Måndagen den 8 oktober 2007

Migrän


Migrän är som de flesta av oss vet en rätt vanlig sjukdom. Det består av envisa ensidiga huvudvärksattacker som definitivt gör oss olämpliga som bussförare. Ofta ingår illamående, kräkningar och känslighet för såväl ljud som ljus. Det är en rätt förlamande smärta som sjukdomen åstadkommer och att ligga dubbelvikt på golvet och bara önska sig någon annanstans är helt normalt.
Själva ordet migrän betyder "halva huvudskålen" och redan läkekonstens fader Hippokrates i det gamla Grekland studerade sjukdomen.
Migrän kan i vissa fall påverka synen under ett anfall.
Man tror att migrän beror på att blodkärl i huvudet utvidgar sig samtidigt som vissa ämnen frigörs som gör kärlväggarna extremt känsliga (jo tack jag vet).
Stress är en av flera "trigger" som startar ett anfall och rött vin är i mitt fall absolut ingen höjdare eftersom där ingår tyramin. Alkoholhaltiga drycker kan vara utlösare (det känner jag minsann till den tuffa vägen). För lite sömn och slarv med måltider ger lågt blodsocker kan framkalla anfall.
Hos Svenska Migränförbundet hittar Du mer information.

Igår blev jag telefonintervjuad av ett undersökningsföretag från Härnösand som gjorde en attitydundersökning för Västtrafiks räkning. Lite humor blev det kan man lugnt säga. Lite som med bagarbarn och bröd.

Idag åkte det med intervjuare i bussarna. Bara från vår depå åkte 4 stycken med på morgonen. Min var en trevlig göteborska som kunde berätta att syftet med denna undersökningen nog var att fastställa hur mycket varje kommun skulle betala för att täcka Västtrafiks kalkylförlust på cirka 165 miljoner kronor.

"Inne i bussen var det tyst förutom motorljuden förstås. Ingen sa ett ljud, ingen tittade på sina medpassagerare. Stela ansiktuttryck. Okontaktbar! Men när chauffören, med det sydländska temperamentet, det är många av dem numera, ökade farten kom rädslan krypande och ansiktsuttrycken förändrades. Knäpp...knäpp...säkerhetsbälterna kom på plats."
"På vägen hem stannade ytterligare en bussförare med häftigt temperament på en busshållplats. Bussen stod stilla en liten stund, men plötsigt satte den fart. Den unge man som var på väg fram mot dörren hann aldrig komma på. Vi skrek åt chauffören att stanna. Han körde vidare. Han tyckte att vi skulle lugna ner oss. Motvilligt stannade han bussen. Den unge mannen kom ombord med ett nödrop. Expressbussen jag bytte till var överfull. Mer än överfull. Folk stod i gången och satt i trapporna. Föraren var förtvivlad. Han ringde upprepade gånger till ledningen och bad dem sätta in en ny buss. Njaa, det var Västtrafik inte så pigga på."

07:59 från Tranemo fick som vanligt ståplatser 08:39 i Lockryd ( där den borde varit 08:29 - men som vanligt blivit sen pga av pendeltågen i Limmared). Inte så lyckat att ligga på nya R27 i 90 km/tim med ståplatser.

Citat: "Vägen är helt värdelös när det regnat." Vi får fler och fler vägsträckor med billig och dålig asfalt till ett allt högre pris. Förlorade liv ingår ej i kalkylen!
Kunde för övrigt notera att dessa refflingar man gjort i vägbanan blir utmärkta isbanor eftersom vattnet som ställer sig i dom kvickt fryser till is.

Älgjakten har börjat säger experterna. Kan tro det för jag har sett en massa jägare med vapen utefter vägarna letandes i dikena efter älg. Jag började då undra om dessa ingick i teamet som deltar i "Jakten på älgen som försvann!".
Som dessa jägare betedde sig vill jag påstå att älgjakt är direkt trafikfarlig. Att dom sedan dessutom jagar ut älgen på vägarna gör inte trafikmiljön säkrare.

Demokrati - visst gärna, jättebra, men inte på den här arbetsplatsen.

Efter att ha läst ut sista delen i Stieg Larsons Millenium-serie är jag lite besviken....Tyvärr har man inte lyckats få ihop alla trådar i den sista boken. Där blir en hel del av handlingen hängande i luften .... tyvärr!

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy
eller skriv en kommentar.

Inga kommentarer: