23 oktober 2007

Måndagen den 22 Oktober 2007


Denna vecka är det nattsudd som gäller...lugnt och skönt för det mesta...
De resande kan bli lite "snea" när dom upptäcker att bussen inte anknyter till Tranemo, men det kan jag inte göra något åt. Vårt inflytande på tidtabeller och annat som rör trafiken är i praktiken NOLL (0). Det är till Västtrafik man måste vända sig, men å andra sidan är dessa "snea" passagerare på tok för få för att någon ska reagera och merparten av dom klagar aldrig. Dom löser det på annat sätt och sällan till gagn för kollektivtrafiken.


Jag upphör aldrig att bli förvånad. Jag trodde att ämnet med skolkort och avkastade barn var överståndet! Jag hade lite fel. När jag lyssnade igenom inslaget från Radio7 med vår VD och barnen samt pappan (vart tog den superoroliga mamman vägen?) hörde jag en sak och så jämförde jag den med verkligheten och då stämde plötsligt inte verkligheten.
Jag tyckte att vår VD sa att alla chaufförer hade blivit informerade om vad som NU gällde vid körning av skolbarn oavsett tid på dygnet. Alla chaufförer har inte blivit informerade. Jag och kollegor jag talat med har inte hört ett pip från företaget i varesig denna eller några andra aktuella frågor. Och det har väl gått vid pass en vecka sedan det skedde? När det gäller BL upphör man aldrig att bli förvånad! Vi kan därför slå fast att depåerna icke faller under kategorin alla chaufförer.


Så nu sitter jag här och väntar på att Västtrafik skall komma ut med en uppdaterad version av sin taxehandbok. Som jag förstått saken har VD:n lovat saker som inte finns med i nuvarande version av taxehandboken så en uppdatering torde vara på sin plats.




  • 15:10 1/11 blir det en ny tjänstgöringsnyckel som flertalet förare sagt ja till sägs det. Något möte har inte förekommit. Jag är tveksam till att lägga samman tre natturer på rad, men majoriteten bestämmer. Nu finns det några kollegor som undrar om samma personer som fixade den nya tjänstgöringsnyckeln också fixar in bilarna i garage tre under vintern. Han som är depåkontaktperson var visst inte intresserad sades det.






  • 15:15 Idag kör den bästa bussen vi har (enligt förarens egen utsago faktiskt) det kortaste passet, medan den sämsta, och inlånade bussen, kör det längsta kvällspasset.






  • 15:33 Försöker anropa driftsledningen per radio - inte ett svar (normalt). Radion i denna lånebussen är av en typ vi inte sett här tidigare och någon manual har inte synts till - också rätt normal BL-standard.






  • 15:40 Lastar vilda skolbarn med destination Mjöbäck. Fattar inte att dom har så mycket energi kvar. Dom kan inte ha åstadkommit särskilt mycket skolarbete och ha så mycket överskottsenergi.
    Noterar också ett visst hyckleri med grabbarna som gick tre kilometer till skolan en (1) gång. Det finns massor av skolbarn runt i 7härad som går några kilometer på olämpliga vägar till skolbussen varje dag utan att Aftonbladet eller BT gör stora rubriker av det.






  • 15:50 Går i bredd på vägen med var sin MP3-spelare i örat....Vart är BT? Livsfarligt. Ingen koll alls på bilar.






  • 16:38 "Fripassagerare" i Överlida på tombussretur.






  • 17:20 "Snabbuss" till Borås. Normal tjuvåkning med outnyttjade skolkort. Timmerbil med släp tar upp 1/2:a Svenljunga Stations bussområde.






  • 18:06 "Mjölkbussen" från Borås med cirka 45% upptagna sittplatser. Kontrollamporna EDC och ABS lyser ständigt - inget att bry sig om (varför finns det kontrollamport man inte skall bry sig om? Varför då montera kontrollampor?)
    SpeedCargo är tydligen ett namn som förpliktigar.






  • 18:29 Att "stå på" genom Aplared med en låggolvare är en skakande upplevelse.






  • 18:38 Röd Volvo personbil vill krocka med stor blå buss: Blå buss väjer - Volvo missar.






  • 18:55 Hållplatsväderskydd i Länghem är ett utmärkt ställe för två tonårstjejer att ha privata samtal i.






  • 19:05 Tingarör - Kolarp är en mörk tillvaro, med några få ljusa möten.






  • 20:50 Tom Svenljunga - Sexdrega. 1 Sexdrega - Hillared. 1 Hillared - Borås. 1 Aplared - Borås. Det var det hele.






  • 21:50 20% sätesbeläggning och ett mycket intressant planeringssamtal avslutade den turen. Tanken på att lägga Aplared och Målsryd som en linje för stadstrafiken är mycket tilltalande liksom att 303 trafikerar Lockryd - Länghem via Torpa.
    En givande kvällstur med andra ord...




  • 23:41 Tombuss hela vägen till Lockryd




  • 00:04 Tombuss hela vägen åter till Svenljunga.








Buzznet :

2 kommentarer:

Svemicke sa...

Jo alla chaufförer har fått reda på vad som gäller när skolelever ska åka till skolan. Det har BT, GP, Aftonbladet, Radio Sjuhärad och TV4 "snällt" upplyst dem om.

Jöran Spångberg sa...

Nu var det så att om jag nu avlyssnat inslaget hos Radio7 korrekt så var det vår VD som skulle ge specifika instruktioner och där har det nog spruckit. Media har lämnat en allt annat är klar bild av gällande regelverk - vilket givetvis lett till nya oklarheter.
Ungdomarna jublar och kommenterar högljutt. "Hon har inget kort idag - släng av henne"!
Jämrans lustigt...respekten för systemet luckras upp.