19 september 2007

Onsdagen den 19 september 2007

Något att fundera på



Varför kommer pizzan fram snabbare till kunden, än ambulansen till patienten? Kan problemet göras tydligare mellan offentliga tjänster som betalas vi skatten och privata tjänster Du betalar för direkt.

Läs gärna vår trafikchefs underhållande kommentar angående upphandlingen av färdtjänsten. Tyvärr besvarar den frågan hur man i förväg värderar en ännu ej utförd tjänst - man gör det inte.....endast priset avgör. Det görs tydligen ingen kvalitetsbedömning.
Men å andra sidan kan det vara bra med lite nytt blod också - trots offrad anställningstrygghet och att man i princip inte tagit hänsyn till brukaren. Det ger ett uppfriskande tillskott till utbudet. Bara synd att det måste gå ut över dessa oskyldiga grupper - med det ligger i konkurrensens natur dessvärre. Den tar i princip inga andra hänsyn än priset och inte de kostnader som uppstår runt omkring ett byte av entreprenör. Intressant fenomen det där. Sedan uppstår en annan fråga framöver. Ponera att GB är dyrare på en viss typ av tjänst och kompenserar sig med att överutnyttja den delen - hur var då prislappen på anbudet?
Jag tycker mig ständigt se förändringar i innehållet när avtalet väl är i hamn. Allt i syfte att lyfta upp det verkliga priset och inte det i offerten - som nog mer var lockpris..... Det finns många sätt att räkna kronor och öre på - det är i alla fall tvärsäkert.
Tvärsäkert är också att BL nu överklagar upphandlingsbeslutet. Enligt en utvärdering som presenterats för gatunämnden var BL något sämre än de övriga anbudsgivarna när det gäller kvalitet.
Det finns en otrevlig parallell till detta med kund /förare-relationen. På flera håll har personer rånat äldre genom att utge sig vara från hemtjänsten. Med detta menar jag att vissa förtroendeuppdrag missbrukas å det grövsta och att den hjälpbehövande inte är intresserad av att en massa OLIKA personer ränner in och ut i deras liv.

För 450 000 kronors skillnad är Borås stad beredd att slänga ut 40 personer i arbetslöshet. Det bidrar inte till någon utveckling för staden, säger BL upprört. Detta är väl inte helt sanningsenligt. Hur många av dessa får t ex gå över till GB? I stridens hetta är tydligen alla överdrifter tillåtna

Händelsen med den drogpåverkade BL-föraren har fått BL:s styrelse att beslutade att arbetsledarna ska få en vidareutbildning så att de i ett tidigt skede ska upptäcka om någon är påverkad. Kanske dagliga drogtester av 350 förare vore bra? fast orealistiskt och svindyrt. Styrelsen ser allvarligt på det inträffade och säger att företaget nu ökar sina insatser. Sedan tidigare drog- och alkoholtestas alla förare som anställs av BL. De flesta får blåsa varje dag och var tionde drogtestas varje år slumpmässigt. Kommunfullmäktige i Borås har beslutat om alkolås i alla nya bussar. Men i en skrivelse till kommunen föreslår BL istället att förarna blåser i en centralt placerad testutrustning varje gång de går på ett pass.
Mycket skall man höra innan öronen ramlar av.... Centralt placerad testutrustning????? Skall det blåsas på fritid eller skall det ske på arbetstid???

Insatserna mot fuskåkare i kollektivtrafiken i Göteborg med omnejd skall ökas. Västtrafiks nya grepp är att upp till femton kontrollanter samtidigt äntrar en och samma buss eller spårvagn och på max en minut undersöker samtliga passagerares biljetter. Västtrafik gissar att fuskåkandet i regionen innebär cirka 40 miljoner kronor per år i uteblivna intäkter. Den nya metoden med snabbräder införs i slutet av september. Gruppen kontrollanter ökar från 40 till 45, skriver Västtrafik i ett pressmeddelande.
Det skall bli intressant att se 10 kontrollanter borda linje 303 vid middagstid. Dom är garanterat klara inom 60 sekunder.
Nu har Göteborg en hyggligt billig kollektivtrafik och man har dessutom sänkt priserna och ändå väljer en större grupp att inte betala. Snacka om attitydförändring. Frågan är om det skulle vara praktiskt möjligt att hela kostnaden går via skattsedeln och att de 45 kontrollanterna istället blir 45 ordningmän och ordningskvinnor. Om man dessutom satte ännu tuffare prioritering för kollektivtrafikens framkomlighet så fick bilisterna nått att grunna på.

Jag läser en insändare om gång- och cykelbana och då slår det mig hur farlig R27 är för dessa grupper. Det är faktiskt förenat med livsfara att gå eller cykla på alla delar av nuvarande R27. Där har VägVerket ett viktigt jobb framför sig.

På annat ställe skrivs det om glesbygdens brist på respekt för vad beslutas uti hufvudstaden. Avståndet mellan teori och verklighet har ökat och med handen på plånboken gäller verkligheten. Ämnet just nu är rovdjur, men det har varit uppe helt andra spörsmål tidigare där djup oenighet rått mellan makten och realiteterna.

Regeringens klimatpaket skall dra in tre miljarder till statskassan och det är jämt precis det enda det är ämnat att åstadkomma. Någon positiv påverkan på klimatet lär det inte åstadkomma. Däremot skruvas priset på kollektivtrafik upp ett snäpp till. Det är miljöpåverkan - fast åt fel håll.

Jag har en seriös fundering. När jag ser vissa damers, unga som äldres, klädval kan jag inte låta bli att undra om det är samma kaos i huvudet som det är i kläderna.

Internetbanken har dataavbrott - skitkul.....

Bli inte långtidssjukskriven, det är ingen idé Du får jobba i alla fall - tills Du stupar.

Det har varit mycket snack och skriverier om någon profet och synpunkter hit och dit. Jag tror ju inte att denna typen av skriverier gagnar varesig ursvensken eller islam. Istället för integrering skapas nya klyftor.
Läste en debattartikel av någon Imam (jag tror det är någon slags präst) från Göteborg och blev orolig. Vi som tagit emot dessa flyktingar förväntas samtidigt vara fullständigt kunniga om islam och dess regelverk. Inte riktigt min bag alltså.

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy
eller skriv en kommentar.

Kontorstjänsten kördes av Boråsförare....???

Varit på "byggda" och betittat en dubbel carport - inga kommentarer!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Den dan du ser 10 kontrollanter i Sjuhärad, den dan har du rökt på ordentligt, Mr Banco.

/Tony

Jöran Spångberg sa...

Nu röker jag ju inte och krökar gör jag inte heller så jag vete f-n vad jag skall skylla på :-) Reflexer i glasögonen kanske.

Anonym sa...

Reflexer från ett bländande inträdande av 2, kanske :-)

/Tony

Jöran Spångberg sa...

Där blev jag svaret skyldig!

Anonym sa...

Har också varit och tittat på en dubbel carport det var inga fel på den mycket välbyggd