11 maj 2007

Torsdagen den 10 maj 2007

Ärtsoppa................???


Idag är det den långa dagen som gäller - den riktigt långa dagen, den längsta dagen. Imorgon blir det den näst längsta dagen och sedan blir det hela helgen plus måndag... Att jobba helger är måttligt kul och att jobba fredag natt + lördag natt + söndag kväll är pest. Det bör undvikas. Man är trots allt inte 21 år längre och kroppen tar stryk.

"Du kan själv påverka stress i Din vardag genom att:"
  • göra en sak i taget och lära Dig att säga nej

  • se till att få tillräckligt med sömn varje natt

  • hitta stunder för Dig själv - utan passagerare som bankar på dörren

  • röra på Dig regelbundet

  • lära Dig avslappning - att kunna koppla av är viktigt

Vi har haft och har kollegor med stressrelaterade symtom som tagits ur trafik, tillfälligt eller permanent.

Att vi genomgående har begränsade eller egentligen inga utvecklingsmöjligheter och ytterst små möjligheter att i praktiken påverka det egna arbetet utvecklar oftast en negativ självuppfattning och svag yrkesidentitet som i sin tur leder till att motivation och engagemang minskar och innebär att förarna inte är intresserade av att lösa sina uppgifter på ett smartare sätt. De sitter helt enkel av sin tjänst och inget annat.
Eftersom den svenska lagstiftningen dessutom överlåter medbestämmandet till den fackliga organisationen så har ju förarna i praktiken inget att säga till om. Rent generellt är tilliten till facket och i synnerhet det lokala extremt lågt. Få tror att man driver frågor i medlemmarnas intreese - flertalet ser istället att förhandlingsresultaten oftast gynnar företaget och de marknadsmässiga lösningarna.

Ett tydligt exempel just nu är den kompakta tysnad och brist på information från fackets sida inför en rätt så kraftig förändring av depåerna. Företaget kunde utan reaktion från facket sparka tre (3) lagledare och tre vice lagledare.
"Följ de bruna tungorna är ett gammalt känt uttryck!"

"Vid anställning idg ställs ofta krav på grundläggande gymnasiekompetens. Detta är grunden för medarbetarnas möjligheter att utvecklas inom företaget. En fortlöpande kompetensutveckling är nödvändigt i ett modernt transportföretag, bland annat för att stärka individen, höja statusen, öka konkurrensförmågan och behålla personalen." (Sidan 49 i avtalet).
"Företaget ska erbjuda varje enskild arbetstagare kompetensutveckling under betald arbetstid motsvarande totalt ett genomsnitt om (8) åtta timmar årligen under en femårsperiod." Killarna i bussverkstaden är mer kompetenta än bussförarna och skall ha (16) timmar per år.

Har någon märk något av dessa kollektivavtalsutfästelser? Inte jag i alla fall. Fast i kompetensutvecklingen ingår säkert (enligt företagets och fackklubbens sätt att se det) att försöka komma överens med "Hajen" som är det mest infantila projekt jag stött på till dags dato. Tala om att göra en hel förarkår till frustrerade testpersoner. Stress på jobbet fixar vi genom "Hajen".

-------------------------------------------------------------------


under strecket

Att våga ifrågasätta.
Kyrkan talar om att barnen har lättare att acceptera det som inte kan förklaras - de är helt enkelt okritiska. Vi vuxna ifrågasätter. Sanningen är väl den att det alltid är lättare att leda människor som aldrig ifrågasätter och alltid är JA-sägare. Det är betydligt tuffare att leda folk som ifrågasätter och som kräver en vettig förklaring till Ditt beslut.
Det är väl också förklaringen till varför det mesta som sker beslutas i det fördålda där det slipper insyn och bli ifrågasatt. Motiven är ofta dunkla och rent av egoistiska.

Sitter och tittar lite på detta med droger och drogtest och blir rätt så förbannad på samhällets dubbla budskap. Rökning är en drog som samhället tar bra betalt för att Du skall få i dig, alkohol är också en drog som samhället tjänar grova pengar på medan olika typer av narkotika bekämpas med näbbar och klor för att det inte är samhället som tjänar pengarna. Du får tex inte köra bil med alkohol i kroppen, av uppenbara orsaker och Du borde kunna få samma typ av regler för narkotika. Men samhället är inte konsekvent. Man förbjuder inte alla skadliga droger rätt över - för att främja folkhälsan. De droger man tar in stora skatteintäkter på förbjuder man inte. Dubbelmoral så det står härliga till.




Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy

Inga kommentarer: