12 maj 2007

Lördagen den 12 maj 2007

Yta - Illusion


Hämtade en buss från verkstaden och lämnade en annan och det är väl inget märkvärdigt i detta, men ändå är det de.
Den verklighet som bussverkstaden lever i och den verklighet som vi lever i är skilda åt - och klyftan verkar vara rätt bred. I just denna bussen hade man reparerat upphängningen av bagagehyllor. Bussen var alltså fylld av borrspån på säten och golv. Där låg allehanda skruvar på golvet att trampa in i skor och för en dyr tunn damsko vore det rena katastrofen. Bussen hade för övrigt gått i trafik ifrån Borås Depå i detta skick och var som ett resultat av detta dessutom fylld med tidningar - tuggummi - potionssnus - godisrester och papper, papper, bananskal, äppelskrott och så vidare.
Jag känner att jag börjar bli för gammal och konservativ: När jag började i denna branchen var Yta Intryck Första anblicken viktiga begrepp. En buss skulle vara synligt skadefri utvändigt och välstädad innuti. Säten och ryggstöd rena och prydliga och intrycket när man gick in i bussen skulle ge en illusion av omtanke och trivsel. Idag vet jag inte vad vi håller på med - men som sagt jag tillhör en förgången generation med fullkommligt främmande begrepp.

Men att hetsar två grupper med förare mot varandra är tydligen modern företagsekonomi. Och eftersom det är vårt företag så är vinnaren redan utsedd. Gårdagen e-post visar detta med kristallklar tydlighet.

Här får du sommartjänsterna som vi skall köra. Kan det sägas tydligare? Så mycket för tävling och rent spel och annat trams....

Det dök upp frågor:
Alla tomkörningar T&R Svenljunga? Ãr det gratis. Kassaskåp, omklädningsrum, dusch, pauserum, finns sådant för alla på den nya orten? Utmärkta frågor. Bortsett från tomkörningarna följer de andra frågorna samma tendens som detta med WC på pausplatsen. Men visst - i Svenljunga finns kassaskåp, omklädningsrum, dusch och pausrum med micro och spis medan det saknas i Tranemo. Kontoret i Tranemo har inte ens vatten och avlopp. Svenljunga har egen tvätthall och egna garage. I Tranemo står bussarna ute. Svenljunga är inte inhyrd hos en konkurrent och underentreprenör. Svenljunga har rätt måttliga, rent av låga hyreskostnader. Beträffande tomkörningarna går de att reducera till en minimum så dom behöver inte betyda så mycket i det stora perspektivet.

Lite vid sidan om


---------------------------------------------------------------------
Förr styrde religionen folket! Det var en plikt att gå i kyrkan. Och bakom stod staten och styrde kyrkans män. Religionen var ett sätt för staten att styra och kontrollera folket. Idag har den makten försvunnit i vårt land (även om vissa senare tillkommande religioner ägnar sig åt samma sak). Vad skulle då ersätta den religiösa kontrollen? Det löste sig själv kan man påstå. Folket bildade frivilligt fackföreningar som staten till att börja med bekämpade med militär för att sedan inse att det var bättre att liera sig med. Det skapades toppstyrning via LO och (S). Bingo nu hade vi kontroll igen och självklart fixade vi obligatoriskt medlemskap och obligatorisk avgift till partiet i form av partistöd.
Man fixade en liten strej då och då för att bibehålla illusionen - men inga skjutande militärer. Vi fick fackpampar som skodde sig på organisationen och partipampar som gjorde detsamma. Vi hade t ex Gunnar Emanuel Sträng vars politiska övertygelse inte var större än att han skaffade sig både stenhus i Gamla Stan i Stockholm och förmögenhet. Ordförande Perssons politiska övertygelse var en rätt tunn fenissa den också så det blev både herrgård och nytt toppjobb inom näringslivet. Man kan nog rätt lugnt påstå att ingen av dessa herrar lät sig luras av den 'yta' man genom politisk retorik delgav allmänheten. Jag är t ex övertygad om att Ordförande Persson inte hyser några större förhoppningar om att bli försörjd av det allmänna pensionssystem han talat sig varm för genom åren. Han tror helt enkelt inte ens själv på sin egen politiska retorik.

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy

Inga kommentarer: