29 maj 2007

Tisdagen den 29 maj 2007 - Kvällsvecka

Bara en tanke



Det som borde utmärka ett väl fungerande företag är att medarbetarna har en hyfsad materiell levnadsnivå och att företag och individ respekteras. Om vårt företag uppfyller dessa kriterier eller ej vill jag inte kommentera - för då är jag troligen gnällig.
Huruvida företaget tar tillvara det sociala kapitalet eller inte får var och en själv svara på utifrån sina egna erfarenheter. Företag som demonstrerar sin brist på tillit till sina medarbetare skapar inga mellanmänskliga kontakter. Då råder enbart kapitalismens lagar. Det har ju också visat sig att tilliten mellan människor varierar i olika företag, beroende på hur företagsledningen agerar. I väl fungerande företag finns en positiv korrelation, som det heter på finare språk.

I ett socialkapitalrikt företag fungerar relationerna mycket väl och man litar på varandra. Man tror på rättvisa och samarbete på alla nivåer. Man tror därmed också på delad information och dubbelriktad kommunikation. I dessa fall behövs ingen MBL-lag - den är ju redan eferlevd med råge . Att lita på någon är ju att ta en risk - det är som att slå vad om framtiden.

Det är knappast meningsfullt att samarbeta om man tror att man är den ende som ställer upp på att samarbeta. Den som samarbetar när ingen annan gör det är den stora förloraren. Det jag gör beror på vad jag tror att andra kommer att göra. Man samarbetar om man har tillit till att andra kommer att välja att samarbeta. Med andra ord avgör det sociala kapitalet om vi kommer att samarbeta eller inte. Det som avgör är en väl fungerande rättvis företagsledning som inte gör saker bara för att det blivit tvång utan mer därför att ledningen tycker och känner att det är rätt. Vänskapskorruption, nepotism och andra sätt att skaffa sig personliga fördelar rubbar medarbetarnas förtroende för företagsledningen. Se avsnittet om bruna tungor och bakåtkammat hår.

Beslut som fattas på otydliga grunder upplevs inte som rättvisa. Det räcker att medarbetarna tror att motivet varit luddigt för att beslutet kommer att få låg acceptans. Selektiva åtgärder inom ett företag kommer att skapa klyftor mellan olika medarbetargrupper.
Jag skulle tro att ytterst få vill argumentera emot, och jag när en misstanke om att dessa ryms under begreppet nepotism.

Jag läste just att Kungälvs Kommun är den miljonärstätaste i landet och undrar då givetvis varför vår eminente trafikchef går över ån efter vatten?

Västtrafik drog utan föregående varning in en hållplats i Kode för att den låg vid en bensinstation. Närmaste kvarvarande hållplats ligger vid en annan bensinstation. I Kode (som jag för övrigt känner väl till) är det skillnad på tapp och tapp. Västtrafik visste för övrigt inte varför den plötsigt indragna hållplatsen var farlig för bussresenärer - det var räddningsverket som dömde ut den och man bara verkställde utan att ställa några frågor som det verkar.

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy

02 dagar till HAN tar över! Vi när nog en välgrundad misstanke om att han blivit "över" och att man nu måste skapa en plats åt HONOM.
Någon lade en motion till sitt partis stämma att Göteborg skulle bli ny huvudstad....varför inte?
"Det är skönt att kissa på sig - först blir det varmt och skönt -- sedan vått och kallt." Appropå SAS. Principen är att ju fler en strejk drabbar dessto felaktigare är den och ju färre den drabbar dessto meningslösare är den.

Inga kommentarer: