11 maj 2007

Fredagen den 11 maj 2007

En sketen fredag................


Har ju suttit med våra tjänster ett tag och en sak som irriterat mig är att "för linjetrafik vars längd understiger 50 km skall följande gälla:
Arbetstagaren ska ges möjlighet till paus. Körning får pågå i högst 2,5 timmar utan avbrott för paus eller rast. Varje paus skall vara minst 10 minuter. (Gärna utan passagerare). Pauserna skall vara schemalagda och ska normalt förläggas till plats med tillgång till toalett."
Det enda ställe på alla "våra linjer" som det finns toalett är på Borås Resecentrum. Det är det hela. Tranemolinjerna har inga toaletter på någon rastpunkt utöver Resecentrum och samma sak gäller för Svenljungaturerna. Har en gång anmärkt till det lokala facket om detta 'avtalsbrott' men resultatet blev noll och inget.
Har någon noterat hur tyst det varit den gångna vecka runt depåomorganisationen??? Inte så mycket som ett officiellt pip ens en gång. Men dessto fler rykten.

Så idag lossnar det:
För nu har man kommit på en ny djärv idé på detta företag... vi låter två grupper (läs depåer) tävla mot varandra och villkoren är givetvis att den grupp som kommer med de största besparingarna och de ur företagets synvinkel bästa lösningen vinner och får härska över den förlorande gruppen (läs de bästa försämringarna för personlen). En synnerligen elegant lösning som i all sin enkelhet avslöjar en enorm brist på empati och personalkunskap. Kan undra om man inspirerats av "Lets dance" eller nått sånt? Personalen skall alltså via en tävlan mot varandra försämra sina villkor till en sådan nivå så att det vinner företagets gillande.

Man hetsar alltså två grupper med förare mot varandra och är egentligen inte särskilt intresserade av förlorarna, där räknar man förmodligen kallt med "naturlig" avgång. Sedan har man gett den ena gruppen ett enormt försprång genom att mata den med relevant information och samtidigt hållit den andra gruppen oinformerad (eller i vissa fall desinformerad). Kan bero på att den ena gruppen haft klippkort på HK.

Det som är rätt så typiskt i denna "tävling" är dessutom att vinnaren redan har utropat sig själv ivrigt påhejad av ett antal trafikledare i Borås. (Minns jag inte helt fel så är tävlingen redan avgjord innan den ens startade för den [KW] som för något/några år sedan ville krypa ur avtalet med BiV för att flytta verksamheten till andra lokaler gick bet på detta på grund av hur avtalet var skrivet).

Här får du sommartjänsterna som vi skall köra. Om du tittar på lördag 3 så är den djä.. tveksam men Mats tycker att det går. Antingen låter man det vara så här och vd:n får skriva under det så att ansvaret flyttas till han,och sen anmäller det,eller så delar man tjänsten i 3, och det blir väsen för det. Vad som gäller vintertjänsterna så får dom vänta på mina, då jag jobbar helgen och inte har tid med det, sen är jag trött på måndagen os.v. Jag har slängt ett litet spionöga på dina vintertjänster, det var nog inte meningen att jag skulle se dem innan jag var klar, men lämnar dom rummet med det framme så är det klart att man tittar. Tjänsterna såg bra ut så jag känner ingen press att skynda mej, jag kör gärna på dina tjänster. Det bästa var att Länghemsungarna inte var med varken på morgonen eller eftermiddagen.

Så mycket för det där tävlingsmomentet och rent spel och annat trams....

Hoppsan - glömde jag att berätta om vinsten!? Jag antydde väl det ovan..
Man slår ihop två depåer till en och flyttar rent fysiskt verksamheten till den vinnande depån. Dessutom har man redan sagt upp depålagledarna och dessa återgår nu till ordinarie bussförare. Det finns vaga planer på någon typ av kontaktperson - som utan extra ersättning skall åta sig lite extra jobb ovanpå det ordinarie heltidsjobbet som förare.
Personligen har jag inte lyckats klura ut hur man tänkt sig att den förlorande gruppen skall fungera ihop med den vinnande gruppen.

Det riktigt geniala i hela planen är att personalen på depåerna skulle hållas okunniga om denna "maktkamp" - vilket lett till en enorm ryktesspridning.

Några ord på vägen från ett stort headhuntingföretag kan kanske vara befogat:

"Det som kännetecknar en bra chef är motiverad personal!"

"En bra chef är engagerad och känner samhörighet med individerna han leder. Han visar att han värdesätter deras deltagande och är villig att ta risker för att de ska utvecklas."

Den som händelsevis tycker att dessa "sanningar" sammanfaller med vårt företag står upp!


-------------------------------------------------------------------


under strecket
Med tanke på informationen ovan kan det vara värt att fundera på andra sätt att skaffa pengar. Ett tycks ju vara att bli fondförvaltare. Alla dessa pensionspengar som samlas på hög drar ju till sig all sköns lycksökare och att driva fondbolag är väl halvhyfsat legitimt och så ser man till att ansevärda summor hamnar i egen ficka.
En annan variant är ju en gammal klassiker i ny kostym. Man bygger och programmerar kontokortsläsare som till synes gör sitt jobb, men som har ett eget litet dolt program som skickar all information om de kontokort som dragits i apparaten till programeringsföretaget. Sedan är det fritt fram att vittja konton. Tydligen också en lönsam verksamhet.
Det finns många fler varianter i gråzonen där man kan tjäna pengar utan motprestation.. pyramidspel verkar åter vara på modet.

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy

1 kommentar:

Anonym sa...

Alla tomkörningar T&R Svenljunga? Är det gratis.
Kassaskåp, omklädningsrum, dusch, pauserum, finns sådant för alla på den nya orten?