29 februari 2008

Fredagen den 29 februari 2008 - Skottdagen


Den amerikanska underrättelsetjänsten förbereder sig för att leta terrorister på helt nya territorium. Enligt en rapport från The Director of National Intelligence är det nu dags att börja spana efter terrorceller i datanätspelet World of Warcraft och andra nät-rollspel. Projektet kallas Reynard och går ut på att studera spelarnas beteende för att tidigt kunna se tecken på avvikande beteende (avvikande sett med amerikansk standard får man anta). Projektets slutgiltiga mål är enligt rapporten: "Att automatiskt upptäcka avvikande beteenden i den virtuella världen. "Eftersom olika kulturer och beteenden i den virtuella världen är områden kring vilka det finns relativt lite forskning skall Projektet Reynard fokusera på "terroristers beteenden i den virtuella världen, och deras påverkan på samfundet." Här ser man verkligen spöken på ljusa dagen, men om man nu har en lagstiftning som omfattar hela jordklotet så är väl risken stor för storhetsvansinne.


Tre månaders fängelse blev straffet för den 22-årige boråsare som misshandlade en av BL:s bussvärdar på en nattbuss mot Sjöbo förra året. Det känns lite för lindrigt. Tre år hade varit en betydligt bättre markering. Borås tingsrätt dömde hur som haver 22-åringen till tre månaders fängelse för misshandel, olaga hot och våld mot tjänsteman. Han ska även betala 23 500 kronor i skadestånd till bussvärden och 9 500 till den andre killen. Pengar dom troligen aldrig ser röken av.


Apropå bussolyckan utanför Uppsala:


Busstandarden är väldigt olika beroende på vilken entreprenör som kör. Vissa bolag har väldigt fräscha bussar och alla har bälten. Andra däremot kör linjer med skrot som rullar. Ingen buss har bälten. Det skulle också finnas en åldersgräns på bussarna. Härom veckan när jag åkte till jobbet fick föraren öppna dörrarna för hand.


Mina tankar går till den stackars kvinnliga föraren som blev åtalad! Hon blev ett offer som varken Vägverket, som tydligen inte skött plogningen, bussbolaget som kanske inte hade de bästa däcken och den som parkerat lastbilen så hon måste väja har brytt sig om! Vad har hänt med henne som så hänsynslöst utpekats som skyldig? Ofta är säkerhetsbältena trasiga, även på nyare bussar. Att bältena fungerar borde kollas upp också, inte bara att man nöjer sig med att det finns sådana. Det är absolut inte vanligt att chaufförerna väntar med att köra till passageraren kört igenom sitt busskort í kortläsaren eller hunnit gå och sätta sig. Det har blivit bättre med att slippa stå i bussen på senare tid, men det händer fortfarande då och då. Det är inte roligt att få stå i fem mil och försöka klamra sig fast i någon medpassagerares ryggstöd vid häftiga inbromsningar!


Säkerheten sitter till 99% i huvudet på den som kör bussen. Absolut ingenting har förändrats vad gäller bussbolagens urvalskriterier - attityd och omdöme brister hos många yrkeschaufförer och så länge dessa sitter kvar bakom ratten kommer nya olyckor att inträffa. Att förklara yrkestrafikens regelmässiga vansinnesomkörningar med att privatbilister har felkalibrerade hastighetsmätare är bara ytterligare ett bevis på hur inskränkta och olämpliga vissa chaufförer är. Mer fokus och stenhårda krav vad gäller attityd, personlig mognad och ansvarskänsla är enda sättet att komma tillrätta med yrkestrafikens kraftiga överrepresentation vad gäller svåra olyckor.


Nej! Gäller säkerheten inte på väg 290? Man är glad att man kommer av bussen utan olyckor ganska ofta. Men rätt som är så kommer något att hända. De kör för fort i förhållande till väglaget, tvärnitar, passagerare står framme hos chauffören och snackar, vilket är förbjudet. Många får stå i bussarna. Inga bälten finns. Det finns faktiskt några som kör mycket bra. Ta efter dom!


Tydligt är att passagerarna, rätt eller fel, tycker att det går för fort och om det gör det måste det finnas en grundorsak till detta...olyckan har av allt att döma inte ändrat på någonting - utöver att en längst ner i kedjan fick ta på sig skulden när högdjuren dabbat sig. Någon som är förvånad? Trodde inte det... Hon var helt klart den lämpligaste syndabocken.




Buzznet :

2 kommentarer:

Anonym sa...

Idag har jag lämnat in utrustningen, sista dagen i tjänst.
Får Tacka alla bussförare och annan personal som jag lärt känna i Sjuhäradsbygden.

So Long

Tony

Svemicke sa...

Men MrBanco. Du får inte ta busschaufförissan i försvar! Då får Du inlägg i komentarerna om att det inte står riktigt rätt till i Ditt huvud. Det fick ju jag. Du vet, ett sådant däringa anonymt inlägg från någon som inte vågar stå för vad de säger.