04 februari 2008

Måndagen den 4 januari 2008

Vadå rondell?





Märkliga saker Västtrafik


Västtrafik hoppas få ner fuskåkningen inom kollektivtrafiken genom sina nya storkontroller och jag tillhör inte den grupp som vill ha 'fripassagerare' i onödan inom kollektivtrafiken. Dom är ett gissel så man får väl hoppas att Västtrafik lyckas på den punkten. Annars har Västtrafik uppträtt på ett sätt som antyder att man helst ser att resenärerna slutar åka buss - på senare tid. Jag tycker personligen att det verkar ologiskt. Sättet att genomföra prishöjningen var en sådan händelse och oannonserade förändringar i ERG-systemet en annan sådan händelse. Att man i sin prisinformation lämnar otydlig eller tvetydig information gör knappast saken lättare.
Ett simpelt exempel på detta är FRITIDSKORTET. Sidan 4 i häftet Vad kostar resan. "Gäller för resor i hela Västtrafiks område.....för ungdomar upp till 20 år.....". Sedan bläddrar vi till sidan 8 i samma häfte och läser tredje stycket. "Ungdom 6-20 år: Ungdom är man fr. o. m. den 1 juli det år man fyller 6 år intill dagen man fyller 20 år." Men hallå! Rubriken är totalfel! Ungdom 6-19 år borde det stå för annars blir alltså informationen helt fel. Och sedan finns det en annan inkonsekvens också. Du går från barn till ungdom vid halvårsskiftet det år Du fyller 6 år men Du går från ungdom till vuxen samma dag Du fyller 20 eller 26. Däremot blir Du vuxen redan vid halvårsskiftet det år Du fyller 16 år. Det finns alltså ingen logik i systemet.
ERG-systemet har haft lite underligheter för sig de sista dagarna vilket bland annat yttrat sig i att vissa typer av skolkort inte fungerat. Kan just undra om man redan har hunnit hacka sig in i systemet utifrån alla eventuella "brandväggar" till trots. Om så vore fallet kan man förvänta sig i stort sett vad som helst i framtiden.


Navelskådning och maximal egoism


Jag började blogga på denna adressen i juli 2005 och nu har vi 2008 och nästa är är det 2009 och då löper 'vårt' anbud ut.....Vi har då passerat bästföredatum. Så har begreppet Bloggare utretts det också! 3 av 4 bloggare är kvinnor och nio av tio skriver veckovis. Eftersom jag nästan skriver varje dag och inte är kvinna (i alla fall inte som jag vet om - möjligen käring) så är jag med andra ord inte riktigt klok (ingen nyhet).
Katrin Schulmans blogg påstås vara en av Sveriges största. Fast det jag ser är bara en proffstyckare med lön som skriver för en tidning och med starka feministiska inslag och så får man veta när hon har mens och det är en oerhört viktig information. Hela hennes bloggsida omges av reklam...alltså ingen "äkta" bloggare. Även andra 'stora' bloggar har reklam i ramen...hummmm. Varken Västtrafik, BL, Veolia, SJ, Buss4you, Swebuss Express eller någon annan annonserar hos mig...bara så Ni vet!
Det finns uppgifter om att det finns 128.130 bloggare i detta avlånga land och det skulle då bli ungefär 1 sketen % av befolkningen. Sedan vill jag veta hur många proffsbloggar som på ett eller annat sätt är förtäckt reklam som kan sorteras bort och hur många politikerbloggar (propaganda) som kan rensas ut. Det blir nog en hel del "äkta" bloggar kvar i alla fall. De flesta "äkta" bloggar har en rätt så liten läsekrets.
Det finns livsstilsbloggar och så kallade finbloggar som handlar om högstatusämnen....
Efternamnet Schulman kanske någon känner igen. Hennes make heter Alex och var en elak superbloggare på Aftonbladet. Elakheter och rena påhopp ger många läsare.
En framgångsrik bloggare skall kunna så många invektiv som möjligt. Det skall svärjas och användas grovt ovårdat språk. En bloggare måste göra intryck för att nå framgång - så nu har ni fått nått att fundera på era fittor. Kanal 5 gör TV-reklam för en blogg. Nåja den typiska bloggaren är en kvinna mellan 16 - 20 år (skönt att få känna sig ung på nytt). En svensk blogg som också startade 2005 är idag värderad till 5 miljoner kronor. De mest framgångsrika bloggarna tycks häcka runt Stureplan i Stockholm.
Som bloggare får man kallt räkna med verbal misshandel och allmänna kräkningar mellan varven.
Denna bloggen har dock valt fel ämne och kapitalt missat hela grejen. Man skall ha åsikter om kändisar och olika såpor. Man kan kommentera aktuella filmer. Kommentera flitigt andras bloggar och använd sökmotorvänliga ord (kollektivtrafik är inte ett sådant).
Sådan är den grymma verkligheten, men jag tuffar på i samma gamla spår (ursäkta vitsen) och håller mig till mitt impopulära ämne ATT ÅKA KOLLEKTIVT. Man blir inte förmögen på det och lika bra är väl det.




Blandade karameller


Vissa fastighetsmäklare kan skicka info om Din drömbostad till din mobil om den klarar MMS etc. Detta vore väl en idé att nappa på för kollektivtrafikbranschen. Där finns massor av tekniska lösningar att fundera över inte minst i områden där det är glest mellan bussarna. Man skulle utan vidare kunna skicka ut tidtabellsinformation samt t ex en bekräftelse på när bussen kommer och hämtar Dig och/eller en liten påminnelsesignal om att bussen kommer till Din hållplats om 5 minuter.
För en tid sedan kunde man läsa att lilla nystartade Bus4You köpt den större Säfflebuss. Men i dagarna läste man att Bus4You och Säfflebuss slås ihop och att Norska staten via Nettbuss blir huvudägare med 80% av aktierna. Det finns förvisso olika sätt att skaffa sig jobb.....
Eftersom det inte finns möjlighet till direktkommunikation med den buss som vi skall möte i Älvsered så är bussbyten för vidare färd ett mycket osäkert kapitel. Och möjligheterna till byte av buss är begränsade till ett fåtal tillfällen per dygn. Är väglaget inte det bästa händer det titt som tätt att anslutningsbussen givit sig av oförmögen att få kontakt med oss och vi med dom. Det är ingen bra lösning.
Depåmötet fungerade som säkerhetsventil för frustrerade...det var liksom summan av det hela. Smörgåstårtan var dock god....




Buzznet :

1 kommentar:

Janne Svendsen sa...

Angående ändringar i Hajen:
En vecka innan man genomförde ändringarna skickade Västtrafik ut ett "Västtrafik informerar" där alla ändringarna fanns med.
Det fanns också olika exempel med på ändringarna såg ut i displayen.
Den som ska skulden för att du inte fått ngn info finns inom BL´s väggar.
Jag har själv sett infobladet.