07 januari 2008

Måndagen den 7 januari 2008


Ibland måste man kasta sig ut på djupt vatten och detta tänker jag göra nu....


Jag har under åren läst i stort sett alla Homan-deckare som diplomaten Jan Mårtensson författat och jag håller nu på all läsa om dom i årtalsordning...spännande är det. Samtidigt kan man tydligt se herr diplomatens recept på en så kallad mysdeckare.
Alla faller under begreppet pusseldeckare där kretsen misstänkta alltid håller ett hanterbart antal personer. I receptet ingår historia & kulturhistoria samt påplatsskildringar från en trovärdigt fiktiv miljö. Stockholms Gamla Stad och de närliggande stadsdelarna är ofta basmiljö om Homan inte beger sig till sina barndomstrakter runt Örebro. Ibland åker denne fattige och utarmade antikhandlare på utlandssemester eller semestrar i den svenska naturen. Alla hans vänner har det bättre ställt en honom vilket inte hindrar honom från att ha stängt sin antikaffär stora delar av året, ständigt gå på krogen, dricka vin och älska beska droppar. Jag misstänker att Homan är grav alkolist fast ändå inte. När han föddes 1973 var han 45 år och han har inte åldrats en dag sedan dess och inte katten heller.
Johan Kristian Homan - den stillsame antikhandlaren i Gamla stan - som tycker så illa om blod och våld men älskar gamla, vackra ting, rödvin, god mat, och vackra kvinnor är förvisso inte så stillsam som han vill göra gällande. Hans sambo den intelligenta siameskatt Cléo de Merode som alltid bidrar till att såväl naturliga som övernaturliga mordfall löses är inte heller hon riktigt så fridfull som man kunde inbilla sig.
Under mer än trettio år och med ungefär en deckare om året får vi möta antihjälten och antikhandlaren Johan Kristian Homan och hans blåmaskade siameskatt Cléo de Merode. Högoktanig spänning, originella människor, intressanta interiörer, kultur, historia och samhällskritiska observationer och - inte minst - utsökt mat och dryck, allt enligt det recept som kännetecknar Jan Mårtensons detektivromaner. Denne antihjälte har mött ond bråd död åtminstone en gång per år sedan 1973 och klagar ändå på ett händelsefattigt liv. Den belevade antikhandlaren som enligt mångas beräkningar har blivit oskyldigt anklagad för mord 311 gånger.
Böckerna om Antikhandlaren Johan Kristian Homan och hans katt Cléo ger tillfredställelse inom många områden. Man får inte bara en lagom spännande historia berättad för sig, utan också en historielektion, resebeskrivningar, matrecept (som verkligen fungerar) och det är lättsmält läsning också.
Det märkliga är att karlen aldrig tycks få till det. Han stöter på den ena sköna damen efter den andra och är ännu 36 böcker senare ogift - och enbart lätt kysst.




Buzznet :

Inga kommentarer: