11 januari 2008

Fredagen den 11 januari 2008


Så är strax julen över för denna gång (för dem som firar jul vill säga). Återstår hjulen.
Och givetvis den synskadade damen. Av någon anledning blir jag lite fundersam på henne. Hon säger att hon har grön starr och enbart ledsyn...hur mycket är ledsyn?
Hon åker buss och går alltid på sist för att lätt komma av genom framdörrarna. Hur ledsyn och att det skulle vara lättare att gå av bussen genom framdörrarna, än genom dörrarna i mitten, går ihop vet nog bara damen själv. Att hon blir upprörd när hon möter en förare som håller på reglerna får man väl förstå. Hennes privata regler kom i konflikt med reglerna i kollektivtrafiken. "Det skulle vara lättare för damen i fråga att gå av fram för hon var synskadad" - men det framgår inte om hon använde 'blindkäpp' eller bar symbolen synskadad och med tanke på damers fåfänga misstänker jag att hon inte bar några synliga tecken på sitt påstådda handikapp.
Om damen bara visste hur många varianter det finns bland den kollektivresande kundgruppen som har argument för att gå av fram. Att sedan föraren tyckte att hon skulle skaffa glasögon var lite tyket...det kunde ju sabba hennes utseende och störde garanterat fåfängan.


Debatten fortsätter när det gäller ALLA dessa föräldralösa tonåringar. Det finns till och med debattörer som på fullt allvar menar att Väljer Du att skaffa barn är det Ditt ansvar att fostra dom. Det låter rätt orimligt i dagens samhälle där alla skall trippelarbeta. Vi har ju inrättat dagis följt av förskola och skola sedan gymnasium och högskola. Dessa institutioner är ju det moderna samhällets uppfostringsanstalter. Föräldrarna skall bara jobba, jobba och jobba för att förse samhället med pengar. Har jag rätt eller har jag rätt! Man skall nog inte bli förvånad över vissa ungdomsbeteenden idag.


För sju år sedan infördes lagen om väjningsplikt vid övergångsställe, så nu är det inte en enda fotgängare som ser sig för längre utan kliver rätt ut i trafiken. Dom har ju lagen på sin sida (och döden). Sedan tror ju mängder av cyklister att dom är fotgängare.... det gör inte saken lättare. Läste nyss att nytt hårmode kan vara ny trafikfara. Lurar i öronen är det redan.


Från och med i sommar är det slut med trafiken över Fjärås Bräcka och det är lite synd med tanke på de vyer den vägstumpen bjuder på, men skyddet av vattentäkten är starkare.


Vi svenskar klagar mest på TVn och Mobilen - tack för den för jag får ett intryck ibland att alla klagar på kollektivtrafiken, men så är det alltså inte. Och något parti i den svenska riksdagen inbillar sig att allt blir mycket bättre om man tar bort vinstkravet på Statens Järnvägar. Vad skall dom hitta på härnäst?
Alla gratisåkare hatar kontrollanter som antas slå mot de svaga i samhället. Sicken snedsyn egentligen!
"På grund av förseningar kommer den här bussen inte att köra hela vägen och vänder nog vid nästa hållplats..." så skall dom tas... När Västtrafik får bestämma skall man inte vara säker på någonting.


Kollektivtrafikens idé är att köra bestämda linjer efter en bestämd tidtabell och att man understundom måste göra ett byta av fordon för att komma dit man vill, men frågan är om man måste ha den ordningen i alla former av kollektivtrafik? Anropsstyrd kollektivtrafik i områden med låg befolkningstäthet kanske vore bättre!
Dagens kollektivtrafikfordon är ju förarstyrda och kräver mycket passagerare per tur för att fördela ut förarkostnaden. Förarlösa bussar tar ju helt bort förarkostnaden onekligen. Eftersom kollektivtrafiken är underskottsfinansierad leder det till att utbudet på kvällar, nätter och helger kraftigt reduceras och tvingar ALLA att använda egen bil.
På Planka.nu hävdar man principen om avgiftsfri kollektivtrafik åt alla eftersom arbetsgivaren är beroende av att hans arbetstagare kan ta sig till och från jobbet och att skolorna är beroende av att eleverna kommer och åker hem. Tyvärr tror jag inte på idén i praktiken.


Till slut vill jag ge Er denna devis: "En busschaufför - det är en tjej med glatt humör" Så ut med gubbtjuvarna..... (Taget från Bussbranschens utbildningscenter, så nu vet vi vad dom tycker).


En liten parentesen: Mina hundar ville inte på några villkor äta den mat som kommunen tycker att de gamla i kommunen ska äta - och dom brukar stoppa i sig det mesta - men där gick tydligen gränsen.






Buzznet :

Inga kommentarer: