21 januari 2008

Måndagen den 21 januari 2008


Märkligt fack Ni har...Det finns en 60 sidig handbok för listombud, men den har man aldrig skaffat fram till listombuden på vårt företag, och med historiens ljus är det fullt begripligt. Hos oss är det företagets VD som utbildar listombuden inte facket.


I vanliga fall utövar Arbetsmiljöverket, AV, tillsyn över arbetstidslagen. Det har emellertid visat sig att AV inte har resurser för att driva frågor om överträdelse mot arbetstidslagen på det sätt som kommunalarbetarförbundet önskar. Kommunalarbetarförbundet har sedan en längre tid tillbaka ansett att det vore bättre om vi själva utövar tillsyn över arbetstidslagen i likhet med vad som gäller arbetstidsreglerna i kollektivavtalen. Ett problem har dock varit att skadestånden för brott mot kollektivavtal har varit betydligt lägre än vad som gäller för t ex övertidsavgift vid för mycket uttagen allmän övertid.


Ramtid = Tid från tjänstens början till dess slut inklusive eventuella raster och uppehåll (Omloppstid). Hoppsan! Nu har man glömt nått på företaget igen...Tiden före och efter en tjänst skall visst också ingå i Omloppstiden.
Arbetstiden förkortas med tre dagar under året. Dessa dagar kallas ibland för "Pekka-dagar". Ledigheten tas ut som hel dag eller efter överenskommelse del av dag. Det har man inte pratat högt om minsann....
Intressant definition: Tjänstgöringspass: All tid som skall fullgöras under ett kalenderdygn. I handboken står dessutom att 17% av tiden vid delade pass ska räknas som arbetstid - något som vår VD inte vill kännas vid - av naturliga orsaker. Delade pass = alla pass med längre uppehållstid än 90 minuter. Dessutom skall tiden mellan 22:00 och 06:00 räknas som 1,17. Nåja - jag är inte listombud så det är inte min sak att tjafsa om längre.


Det skall tydligen bli ett depåmöte den 1 februari klockan 19:00 (det kom upp ett meddelande om detta idag och där var onekligen veckobrevet snabbare). Vad mötet skall handla om framgick inte. Det fanns ingen agenda utan den skulle tydligen skapas i efterhand. När jag läste veckobrevet verkade det som om det fanns en massa missnöje som skulle vädras ut, men på kallelsen fanns ingen dagordning alls. Knepig ordning. Nåja - jag har inga planer på att offra fritid på odefinierade gnällspikar.
I dagens verklighet får man ändå vara glad om prästen dyker upp på min begravning.


Inga kommentarer: