26 februari 2007

Söndagen den 25 Februari 2007




Söndag morgon - inget vidare - gå i säng igen...Snö och fruset regn på fönstren. Blåst och elände...Inte något önskeväder precis. Man skottar fram bilen -- gör en gång eller två ut till gatan; sedan kommer snöplogen. Börja om från början, börja om på nytt, varför all denna sörja och plogen som har flytt....
Fast skaren är gôrahal. Bäst att stanna inne....

"Vet Du vad det är för likhet mellan en polygrip och en Göteborgare? --Nä. Båda glappar med käften."
Tack för den käre kollega...Nu vet man att man sagt för mycket igen.

Som Bloggare lever man ibland farligt...speciellt om man lägger ut topless bilder utan tillstånd. Vissa bloggare gör visst allt för att synas. En annan grupp bloggare som är i ropet är modebloggarna som överlag har rätt så höga besökssiffror. Mellan 5.000 och 50.000 besökare per vecka är ju hyggligt. Fast vissa håller på att bli lite för kommersiella och skall ta in annonser. Då tror jag att en sådan blogg faller i trovärdighet, men vad vet jag. Modevärlden för tjejer/damer följer ingen logik som vi killar förstår oss på så varför spekulera.
Tips på adresser: www.manolo.se -- sigrid.webblogg.se -- www.modette.se.
Jag nöjer mig med funderingar kring trafik och kollektivtrafik samt sådant som ligger i närområdet.

Ett sådant närområde är landsbygd och just nu elleveranser. Trots att vi i år skriver 2007 så har vi ett elnät som är oerhört sårbart för väder, vind och snö. Herre...... sådant väder har vi haft sedan den första elstolpen sattes upp och redan då upptäckte man att vädret påverkade.... sedan har det inte hänt så mycket i områden med låga befolkningstal. Områden som har svårt att expandera på grund av just dålig samhällservice.

PTS = post och telestyrelsen presenterade sin lista över klagomål inom deras revir. TeliaSonera toppade visst, men bolag som Ventelo, Bredbandsbolaget och Telenor fanns också med. TRE fanns självklart med.
Även här går en gräns mellan stad och landsbyggd, där landsbyggd är ointressant och stad viktigare. Någonstans på vägen har samhällsservice till ALLA spårat ur.
Som av en händelse lanserar då Telia en tjänst till alla som inte kan få bredband (eftersom samma Telia inte vill satsa på telefonstationerna i glest befolkade områden). Du kan få internet via mobilen om Du kommer i kontakt med GSM och/eller 3G (UMTS). Du kommer att få ett jättesnabbt bredband påstår man....
Då får man plötsligt syn på ett gäng i Månstad som också tröttnat på att sitta vid sidan om och se på när många surfar på Internetvågorna..Här tittar man på en fiberkabellösning....Tranemo Kommun har inte varit så intresserad av att förse ALLA kommuninnevånare med Internetuppkoppling och man har valt knepiga lösningar i många samhällen. Lösningar som knappt fungerat eller funkat jättedåligt....
Det är livet utanför de stora tätorterna....Det förväntas inte bo någon där...eftersom dom är olönsamma.

Råkade titta på TV-reklam för bilar och en sak slog mig direkt: Man slår på trumman för höga farter. Det vill säga att bilen går at köra fort. Tydligen säljer den sortens reklam bilar (för annars skulle ingen annonsera på det sättet) vilket då står i direkt konflikt med statens önskemål om mjuk och anpassad körning för vägar och miljö...inget wrrrroooom där inte.

Debatten om trängselavgifter går vidare och frågan är väl om det är rätt eller fel metod att åstadkomma en förändring. De flesta kollektiva beteendeförändringar går ju oerhört långsamt, men kan snabbas upp med någon typ av statligt eller kommunalt ingripande. Totalt bilförbud i centala delarna av en stad är ju ett sådant snabbt ingripande och den lite mildare formen torde alltså vara trängselavgifter.
Personligen kan jag ibland tycka att man angriper problemet från fel håll. Om man ger kollektiva färdmedel absolut förkörsrätt i ALLA lägen och egna körfält (på bilisternas bekostnad där så krävs) så skulle det automatiskt vara lättare att ta sig in till staden med t ex buss än bil i högtrafik. Man slapp att prata förbud och trängselavgifter.

En annan debatt som pågår är bränsledebatten och ibland skulle det vara värdefullt att få koll på de kopplingar olika debatörer har till t ex oljeindustrin eller någon annan grupp med särintressen i ämnet. Ibland är etanol räddningen och frälsaren - ibland en ännu större miljöbov. Ett är säkert i alla fall. Etanol är INTE en oljeprodukt och det är inte metanol heller. Om det är lösningen på våra energibehov vete f-n...men om vi ändrade på vårt beteende och använde bilen på vår fritid och kollektiva lösningar i vardagen skulle det ske en radikal förändring av behovet av drivmedel i detta land -- det är tvärsäkert.
Att sedan mäktiga grupper kommer att bli tvärsura är ett helt annat problem, men vi och vår omgivning skulle må betydligt bättre. Oljeschejker skulle må sämre.

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy

Inga kommentarer: