25 februari 2007

Lördagen den 24 Februari 2007




Minus 5 grader ute :-) Snöar.. Slirigt & Halt

Äntligen har man på allvar insett att bussar och lastbilar inte kan glida runt på sommardäck året runt. Till och med poliser står i TV och säger att så här kan vi inte ha det så fort det snöar.
Det är ett intressant problem eftersom Sveriges varulager idag ligger på lastbilar som ständigt rullar på våra vägar. Begeppet 'Just in time' illustrerar på ett tydligt sätt hur långt jakten på pengar har gått. Människors liv och hälsa är som vanligt underordnat jakten på pengar. Samma sak (och egentligen tydligare) gäller busstrafik där bussar förväntas gå i alla väder med samma däck året om -- med passagerare. Det känns ibland som om passagerarnas säkerhet kommer i tredje hand, istället för första.

Idag är det bil-lagar-dag....Ny koppling skall in i en Mazda 323... uj uj uj... och framhjulsbromsar skall kollas...
Ha-Ha det visade sig vara en för spänd kopplingsvajer... det gick snabbare att fixa -- så jag hann göra en 15 meters nätverkskabel också.

Att snö och modern kollektivtrafik inte hör ihop är väl knappast en överraskning. Att inte informera vid förseningar och störningar är en dödssynd, men tyvärr syndas det med detta och det verkar inte spela så stor roll hur ofta man håller trafikledningen informerad. Nu är det mest moderna tåg och moderna tågväxlar som inte är gjorda för snö, men bussarna drabbas så snart väghållarna inte kan tillhandahålla sommarväglag. För liksom lastbilar omfattas ej heller bussar av lagen om vinterdäck.
Nu läste jag att lastbilar skulle köra i konvoj (?) vid snö och halka (fast hur detta skulle göra att dom fick bättre däcksutrustning begrep jag inte). Vägverket håller på att kolla någon lag om fjällvägar (?) för att hindra lastbilar som kommer via färjorna att kunna fortsätta in i Sverige vid okänlig väderlek.
Jag som trodde att det kom snö varje vinter...... Tänk så naiv en kan vara.

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy

Inga kommentarer: