02 november 2006

Torsdag 2006-11-02

Vi börjar här


E-recept är säkra eftersom dom överförs elektroniskt direkt från läkaren till apoteket via krypterad överföring i sjukvårdens och apotekens säkra nät (finns det överhuvudtaget något som heter säkra nät?). Aldrig någon risk att receptet kommer i orätta händer.???? Enligt broschyren väljer Du tillsamman med din läkare på vilket apotek du kan hämta ut din medicin. I verkligheten kan Du hämta ut den på vilket svenskt apotek som helst och Du behöver inte ens gå personligen. Jag kan alltså utan vidare gå in på apoteket i Svenljunga eller Tranemo och hämta ut e-recept till min hustru utan att visa legitimation. Skitsäkert.....
Om receptet innehåller flera uttag skriver apoteket ut en gul receptblankett som Du i vanlig ordning får hålla reda på och skulle e-recepttekniken krångla kan Du alltid ringa till Din läkare som då skriver ut ett nytt recept på traditionell blankett och skickar den till Dig med posten (eller Du hämtar den hos Din läkare).

Dock är e-recept säkrare än e-post till Din läkare. Västra GötalandsRegionen har ett policybeslut som innebär att en patient inte kan kommunicera med sin läkare via e-post eftersom det anses osäkert. Dessutom blockerar de flesta läkare sitt e-postprogram så att det endast kan ta emot e-post från en eller flera givna avsändare.
E-post från patienter skulle förutom att de är osäkra och måste diarieföras och skrivas ut och arkiveras kunna uppgå till så stora mängder per tidsenhet eftersom ett obegränsat antal patienter under t ex 30 minuter skulle kunna mejla till samma läkare och han aldrig skulle lyckas besvara dessa mejl. Samtidigt är det helt i sin ordning att skriva ett klassiskt brev till läkaren som skall diarieföras och arkiveras och där mängden sådana brev utan vidare skulle kunna uppgå till samma mängd som e-post och bli totalt omöjliga att klara av att besvara fast denna metod anses säker. Spärren anses ligga i porto och att behöva uppsöka brevlåda - men anser patienten att ärendet är tillräckligt viktigt lär varken porto eller brevlåda avskräcka. Så det finns någon slags logik gömd i detta någonstans. Gissningsvis anses klassisk snigelpost innehålla tillräckligt många spärrar av tröghet som saknas hos e-post och därför vara säkrare och inte kunna uppnå samma mängder som e-post.
All e-post som läkaren får skall diarieföras och skrivas ut på papper och förvaras i arkiv och läkaren är skyldig att kolla sin e-post varje dag oavsett om han är i tjänst eller ledig och den skall skrivas ut, diarieföras och arkiveras även då han är på semester.
Den som lyckas få ihop allt detta till något begripligt kan väl vara snäll och höra av sig och försöka göra det begripligt även för mig

Nu kommer nästa ämne


Svenljunga kommun inför snart närtrafik från dörr till samhällen (oklart vilka) och en specifik hållplats - och åter får vi hoppas. Kravet är att man har 2 kilometer till närmsta busshållplats (om man inte bor i Kindaholm där busslinjen har få turer per dag) ----- Övriga har inga turer alls. Syftet är att öka inflyttningen till Svenljunga kommun av pensionärer och arbetslösa bidragstagare eftersom Närtrafiken riktar sig till ALLA och går körs två dagar per vecka vilket automatiskt uteslöt alla som har ett arbete. Där rök första delen av alla och samtidigt dog väl intresset för en arbetsförd person att flytta till kommunen då han bara kan jobba på tisdagar och torsdagar. Målgruppen tros vara äldre ensamstående utan bil alternativt en familj där endast han eller hon jobbar och tar familjens bil till jobbet medan han/hon får åka närtrafik två gånger i veckan (hur troligt detta nu kan vara).
Sedan gäller det att komma ihåg att ringa och beställa bilen två timmar före man vill åka på tsdagar och torsdagar och då får man en tid när man blir hämtad plus minus 10 minuter, fast man kan bara åka på förmiddagen, mitt på dagen och på eftermiddagen. Fan vet hur man kommer hem??? Ringer man två timmar före då också och får veta när man skall befinna sig på den fasta punkten i det valda samhället. Om man då valt att åka på eftermiddagen så får man alltså vänta tills nästa veckodag att åka hem om man kommer ihåg att ringa två timmar innan och då får man ha två kassar med sig hem. Barnvagn kan få medfölja i mån av plats (så där är det lite hazardspel).
Kom inte och säg att Västtrafik inte är fantastiskt och tänk så bra detta bidrar till infrastrukturen och gör kommunen attraktiv att flytta till för någon - oklart vilken.

Åter till hemsidan

Inga kommentarer: