20 november 2006

Söndagen den 19 november 2006





När man blickar ut över den regnvåta asfalten och grunnar på vad Skattemyndigheten skall företa sig härnäst börjar man tänka 'konstiga' tankar. Kan det månne finnas en orsak till att det finns en så hög andel SVARTJOBBARE i Sverige. Visserligen är den tanken inte politiskt korrekt men ändå (?) Minns platser i Sverige med egen valuta som bindemedel mellan folk som bytte tjänster med varandra. Men så fick man inte göra. Empati och skattesystemet står i strid med varandra.
Inte nog med att empati och skatter strider emot varandra - skattemyndigheten har som utgångspunkt att alla svenskar är skattesmitare (undrar just varför dom tror det) och lögnhalsar. Fast detta är man ju på väg att lösa i det nya kontrollsamhället som steg för steg växer fram i det ena mera vällovliga syftet efter det andra. Vi har GPS i bussarna för att biljettsystemet skall veta när det skall byta hållplats (fast det ser också vart Du befinner Dig, om Du kört för tidigt, om Du tar bussen hem på rasten och det registrerar vem som åker i bussen och när kamror i sinomtid kommer in blir kontrollen ännu bättre). Vår nya justitieminister är för ett utökat kontrollsamhälle eftersom terrorhoten är värre än hoten mot vårt privatliv.

Vi har fått en ny device efter förra veckans veckobrev: Tala svenska i bussen om det är svenskar i den..... Här är jag lite osäker på vart gränsen för diskriminering går? Svenska är för övrigt inte ett nationellt språk i Sverige så det ställer också till lite problem i dessa sammanhang. Frågan är om det är de passagerare som talar sitt modersmål som är oartiga mot övriga resenärer - eller om det är övriga resenärer det är fel på??? Föraren fattar inget ändå så den kan vi utesluta direkt.

Så har vi nya obegripliga busshändelser. Denna gång i Gävle. Det var på söndagseftermiddagen som skräckslagna flanörer på Rådhustorget i Gävle fick kasta sig undan för den buss som plötsligt for fram och mejade ner allt i sin väg. Trafikljus, betongfundament och flaggstänger flög åt alla håll innan bussen slutligen stannade i en häck. I häcken finns, konstigt nog, ett kraftigt staket. Där blev den hängande. Framåt kvällen börjar bilden klarna av vad som verkligen hände när den 47-årige busschauffören 14.30 inledde den resa han aldrig kommer att glömma. Föraren startade sin resa vid norra Kungsgatan och precis när han viker ut på en liten enkelriktad väg händer något med bussen, motorn börjar rusa. Framför bussen fanns flera bilar. Chauffören fattade ett snabbt beslut. För att inte riskera att ramma bilarna svängde han av vägen och in på torget. Han styrde dit på vinst och förlust. Med facit i hand var det ett bra beslut. Chauffören har testats för både droger och alkohol men han var inte påverkad av något. Ingen människa kom till skada - och chauffören blev dagens hjälte. Det hade kunnat gå riktigt illa om han inte hade styrt bussen åt det håll han gjorde.
........................
Plötsligt rusade motorn på en buss på Norra Kungsgatan i Gävle. Föraren gjorde vad han kunde för att stoppa bussen och lyckades styra undan så att ingen skadades. Den 47-årige chauffören hade just börjat ställa in sätet och stängt dörrarna då bussen plötsligt började rulla. Bussen var vid tillfället tom och chauffören skulle bara köra ett varv runt Rådhustorget för att sedan starta en ny tur. Föraren fann sig bra och försökte styra undan mot Rådhustorget där det inte fanns några människor. Enligt polisen försökte chauffören bromsa utan att någonting hände. För att undvika kollision med bilar längt Norra Kungsgatan valde chauffören att styra bussen över Drottninggatan och vidare diagonalt över Rådhustorget. Därefter körde han ner för en trappavsats med 5-6 trappsteg för att till slut krascha in i en häck. Bara ett stenkast från den havererade bussen väntade ett stort antal Gävlebor i en busskur. Innan bussen for nerför trappen hade den mejat ner betongfundament, flaggstänger, trafikljus och elstolpar. Trots att det handlar om de mest frekventa gångstråken i Gävle skadades inte någon människa. Enligt polisen var chauffören nykter. Det är svårt att spekulera vad som hänt och det är mycket skador på bussen. Polisen kommer att utreda orsaken till varför bussen körde iväg av sig själv.
Det är intressant att läsa olika tidningsversioner om denna händelse för dom är lite olika och innehåller lite olika "fakta". Swebuss skall dessutom tagit tre bussar av samma typ ur trafik. Tack och lov att det gick bra. På pressbilderna såg inte p-platsen alltför bekväm ut.

Tackar som frågar! I övrigt gick söndagkvällen lugnt och fint med sedvanliga förseningar som av någon outgrundlig anledning vi aldrig tycks bli av med trots tappra försök. Det råder en slags oenighet mellan oss förare, BL & Västtrafik om vad som funkar bäst och vi förare får alltid fel.
Så några ord om bussen som fattades på Lördagen - det är helt rätt att det inte var någon normalt funtad människa som hyrde bussen... det var ett normalt funtat företag i samma bransch dessbättre.

Jag skall nog sluta att ta med mig mobiltelefon när jag jobbar. Han med hörapparaten är nog inte det bästa omdömet man kan få. Dessutom behöver jag inte "nalle" längre eftersom vi nu har en fast lagledare på fixa tider vardagar.


Åter till Hemsidan

Skriv gärna mail till mig!!!!!!

Brev till Bancoboy

Inga kommentarer: