29 oktober 2006

Söndag 2006-10-29

Granskningsavgiften


Byggfacket tar in en så kallad granskningsavgift - som också kallas mätningsavgift. Den dras av alla byggnadsarbetare och har gjort så i mer än tjugo år utan att någon gnisslat. Så varför nu?!

Religionsfrihet ??


En man i 60-årsåldern förhördes på söndagsförmiddagen av polisen på en gård i Gråboområdet, norr om Göteborg. Han misstänks ha slaktat bland annat en kalv på ett olagligt sätt. I det aktuella fallet rör det sig om muslimsk Halal-slakt där djuret utan bedövning tappas på blod innan det dör, vilket strider mot svensk djurskyddslag. Det finns dock undantag - elbedövning är en metod som accepteras av många muslimer och då godkänns halalslakt av fjäderfä och får. För nötkreatur, som en kalv som det handlade om i det här fallet är situationen annorlunda. Där krävs bedövning med bultpistol eller liknande, enligt Djurskyddsmyndighetens hemsida. Det finns muslimer som accepterar den här bedövningsmetoden före slakt av nötkreatur. Samma problem med den svenska lagstiftningen gäller för den som vill slakta enligt koscher-regler.
Så vad har företräde här då? Religion eller djurskydd. Helt klart krockar det. Kan man kräva att de som kommit till Sverige skall respektera Svensk Lag eller skall Svensk Lag anpassa sig till dom i religionens namn? När blir man rasist? Nu blev det knöligt igen....

A-kassa


Fackförbundet SAC syndikalisterna utlyser politisk strejk den 15 november. Även LO:s, TCO:s och Sacoförbundens medlemmar uppmanas av SAC att delta i strejken och i de demonstrationer som kommer att anordnas. -Regeringens förslag innebär en katastrof för de flesta arbetare. Det är horribelt, säger Ruben Tastas Duque, fackligt ombud för syndikalisterna i Skärholmen i Stockholm. Massiva kampanjer LO:s representantskap gick i fredags ut med ett uttalande där man lovar att använda "alla fackliga och politiska medel" för att bekämpa de planerade förändringarna i a-kassan. TCO har utlyst hela november till kampanjmånad. Namninsamlingar, politikeruppvaktningar och massiva kampanjer är att vänta. Extrakongress IF Metall har blixtinkallat till en extrakongress enbart för att diskutera a-kassefrågan. Och på fackförbundet SKTF har man tagit fram en orange övningskörningsskylt för att visa vad man tycker om a-kasseförslagen. - Regeringen är ute och övningskör i arbetsmarknadspolitiken. Och när man är ute och övningskör ska man varna för det, säger förbundets ordförande Eva Nordmark, som planerar att överlämna skylten till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin så snart tillfälle ges.
Det är inte lätt att komma i opposition. Enpartistaten Sverige där (S) och Fack var samma sak har fått problem. En majoritet tycker inte som dom och då måste man självklart protestera - såsom varande minoritet. Frågan är då: representerar man sig själv eller en majoritet av sina medlemmar?!
Uppenbart är att vi inte har majoritet för vänsterideal just nu. Knepigt igen - självklarheter sopades visst bort i senaste valet.


Åter till Hemsidan

Inga kommentarer: