11 december 2007

Tisdagen den 11 december 2007


Så var det klart...
...Sveriges absolut smartaste reklamkampanj någonsin. Med sedvanlig pompa och ståt gick de levande reklampelarna via reklamkanalen TV4 ut till världen. För en kort stund var en stor del av världens blickar riktade mot lilla Sverige och vi landet badade i strålkastarljuset.
Skickliga tv-kommentatorer granskade varje "toalett" från örhänge till trosa och alla kunde sin adelskalender. Igår var jämnställdhet ställ åt sidan. Den långa miljödebatten från oljelandet Norge kändes rätt fånig.
En annan sak som verkligen störde mig var att man NU först flyttat in Astrid Lindgren till finkulturen då damen är avliden och inte kan försvara sig. Hon nekades Nobelpriset i litteratur men ändå dög hennes alster till att underhålla på en Nobelmiddag. Någon balettchef på något operahus skulle nu föra ut Pippi Långstrump till den breda allmänheten (som chef får man tydligen vara hur tom i bollen som helst).
ReklamTVkanalen TV4 hade naturligtvis köpt alla rättigheter till Sveriges största reklamjippo så stadstelevisionen fick inte sända en enda minut. Det som förvånade mig var att TV4 sände allt i sin enda fria kanal. Allt annat har man stoppat in i betalkanaler vid sidan av den "vanliga" TV4. Man är i alla fall stenhårt kommersiell - påstå inget annat.
Dessvärre fick kollektivtrafiken inte någon större kick framåt ens i miljödebatten från Norge. Det var lite synd!


Så läste jag att.....
polisen i Göteborg genomfört en "trygghetsinsats" på bussar och spårvagnar. En sympatisk åtgärd för de flesta resenärerna och lite mindre kul för dom som ännu inte fått godkänt betyg i uppförande och ordning. Polisens avsikt är givetvis att man skall kunna åka lika tryggt i en buss eller spårvagn oavsett tid på dygnet. I detta fallet genomfördes insatsen mellan 22:00 till 02:00. Ett antal personer fick sin resa hastigt avbruten på grund av olämpligt uppförande och till detta räknas att hota bussföraren/spårvagnsföraren. Sedan var det några som ägnade sig åt knarkbrott och misshandel med förhinder.
Det finns stunder då jag tror att de där med konduktör som har polisväktares befogenhet borde införas på nytt. Polisen kan rimligen inte vara överallt ständigt och Västtrafik kan inte snåla och satsa enbart på passiva metoder.


...körbeteendet bör avgöra försäkringspremiens storlek. Det ligger nog en hel del sanning i detta. Utan att förhäva mig själv påstår jag att det är för många bilister med en dålig trafikmoral ute på våra vägar idag. Den som kör nykter och håller hastighetsgränserna skall givetvis betala mindre än den som konstant skiter i detta. Sedan finns det en gammal sanning som säger att om man tar det lugnt i trafiken minskar bränsleförbrukningen - ecodriving blev det döpt till. Tanken är i alla händelser intressant - ekonomiska morötter brukar rätt ofta ge positiva effekter.


....gratis kollektivtrafik för pensionärer i Göteborg är klart. 1 januari blir det premiär. Givetvis blir det undantag vid rusningstrafik och lika självklart måste man söka ett gratis lågtrafikkort. Hela kalaset beräknas kosta 50 miljoner kronor för de cirka 75.000 ålderspensionärerna inom Göteborgs kommun. Sjukpensionärer och äldre i grannkommunerna kan känna sig blåsta. Tack vare kortet får Västtrafik den statistik man anser sig behöva. Sedan bör väl dessa personer plockas bort från färdtjänsten om det skall vara någon vits med det hela.
Protesterna låter dock inte vänta på sig. Varför enbart en kategori låginkomsttagare tycks resonemanget gå ut på. Där finns ju arbetslösa, hemlösa och så vidare. Alla under ett visst inkomsttak är en modell. Samtidigt som antalet ålderspensionärer antas öka så antas antalet ungdomar minska - idel gissningar med andra ord.


.....gratistidningar ska få skräpböter. Det tycker jag kan verka logiskt, fast jag kan inte undgå att fundera på om det är gratistidningens fel att folk i allmänhet inte kan ta hand om sin egen skit. I Schweiz har man i alla fall bestämt sig att testa att bötesbelägga gratistidningen vilket visar att det inte är någon större skillnad där och i Boråsområdet - alla kör med devicen: Släng skiten där Du står (men inte hemma). Jag kan till och med tycka att det är ett sätt att försöka stoppa dessa gratistidningar. Det är allmänhetens beteende som måste ändras. Vi har ju till och med passagerare som tar skiten med sig hemifrån för att slänga på bussen.


....vandaliseringen av busskurer åter hamnat på insändarsidorna. Där vet man alltid på råd. Fast jag är beredd på att hålla med om att vandaliseringen har blivit ett samhällsproblem (hur man angriper orsakerna har ingen analyserat). Däremot finns det gott om orsak och verkan i form av trasiga cykeldäck, barn och djur som skadar sig. Kostnaderna för att byta glasen är också ett problem. Idéer med mera beständiga material återkommer också med jämna mellanrum.


Till sist...
...ytterligare ett bevis på hur värdelösa och kostnadskrävande pensionärer anses vara. Jag har tidigare berört mat och hemtjänst, men det finns fler sätt att markera att vi inte vill ha er kvar. Den äldre generationen behöver allt som ofta hjälp med smärre praktiska göromål. Det kan röra sig om att byta gardiner, fixa sladdar, göra rent filter, tvätta fönster, sätta upp hållare, hänga upp tavlor och mycket mycket mer. Detta vill givetvis inte det allmänna hjälpa till med trots att samma organisation gjort allt för att sära de äldre från sina barn. Ytterligare en markering på hur fruktansvärt onödiga de äldre är. Personligen tycker jag att det fattas en eller annan hjärncell hos de politiker som fattar sådana typer av beslut (och av någon konstig anledning drabbas aldrig deras egna föräldrar).





Buzznet :

Inga kommentarer: