17 december 2007

Måndagen den 17 december 2007


Det finns anledning att fundera över.......
....invandrare och hur vårt svenska system fungerar. Jag är övertygad om att det finns folk som utnyttjar olika förmåner i det svenska systemet genom att låtsas inte förstå språket med mera. När jag läste om kvinnan som svimmade vid en biljettkontroll i Göteborg blev jag fundersam. Vart drar man gränserna? Hur skall vi som enskild förare fixa alla dessa som inte kan, vill, vägrar förstå svenska (eller engelska, eller tyska) och som kommer med ett felaktigt färdbevis. Dom fattar ju inte ens teckenspråk typ: "Där är dörren - gå ut!" Enligt artikeln i GP så gick man tämligen hårt åt damen i Göteborg och använde passivt våld och enligt samma artikel är det ytterst tveksamt om hon ens tjuvåkte.


......de risker som är förenade med att åka eller köra buss. Om man åker buss finns ju risken att någon stolle kommer och häller bensin över Dig och Dina medpassagerare och tänder på. Allt i avsikt att förvirra i samband med brott. Får hoppas att den typen av avledande manöver inte används alltför ofta. I Västerås gick det lika illa för föraren av en buss. Någon ville "låna" kassan och använde kniv för att visa allvaret i sin framställan. Nu kanske det äntligen blir kontantlösa bussar i den staden. Eftersom banker och affärer, bensinstationer med flera skyddar sig bättre och bättre återstår nästan bara bussar och taxi att råna. Den cynism som arbetsgivare och inte minst länstrafikbolag visar upp i kontanthanteringsfrågan har varit besvärande. Intäkter går före människoliv/människors hälsa. Den attityden känns inte bekväm och speciellt inte när samma part i nästa andetag stryker med hartassen och påstår att förarkåren är dess viktigaste resurs. En rätt uppenbar lögn om man jämför de två förhållningssätten. Dock har det skett en attitydförändring de senaste åren, tack och lov.



....skillnaden mellan facklig ledare och dem man säger sig representera. Ledningspersonerna i de olika fackförbunden fick 7,5 % löneförhöjning i fjol. Då finns det också anledning att fundera på vilken summa Du skall räkna de där %:en på eller hur? Den som fick störst löneförhöjning i kronor (en kommunalare) förklarade detta med att "inkomsten inte ökade alls året innan". LO's chef fick i alla fall 1,156 miljoner i lön. Ja tack det skulle sitta bra! Hon är ju trots allt "bara" en vanlig arbetare som oss andra säger hon....


.....miljösatsningarna. I Piteå vill man bygga en stor metanolfabrik i närheten av massabruket. Det är svartlutet som skall bli råvara. Det blir väl i alla fall energi tillverkad av förnyelsebar råvara. Hur miljövänlig den blir är man rätt oeniga om. I Skåne vill ett oljebolag leta efter naturgas i alunskiffer. Den energiformen är väl knappast förnybar i alla fall.


......vad som händer om vårt elektroniska samhälle säger tack och adjö. Då står vi där med våra plastkort utan att kunna göra ett smack. Det lär bli rätt så tufft att kunna återgå till kontanter....men situationen är i högsta grad möjlig eftersom det inte finns någon beredskap om ett haveri verkligen skulle inträffa.


....ett nytt sätt att tjäna pengar. Vi inför fingeravtryckskontroll på alla regionbussar. Alla 10 fingrarna skall kollas och det kostar cirka 900 kronor per person. Smart sätt att ta in lite extra slantar tycker i alla fall USA som vill minska antalet besökare till landet. Alla som reser till USA är förmodligen att betrakta som terrorister.


.....fanatiker och hur dom inte fungerar. Jag läste en oerhört intressant liten krönika om ett ämne man inte får tala eller skriva om. Ämnet är Israel mot resten av världen. Framför allt får man inte beröra känsliga områden som en hög och lång mur på okuperad mark. Att ens andas att Israel ligger på t ex arabisk mark är en dödssynd och att andra än israeler skulle ha någon som helst rätt till Jerusalem finns bara inte. När det finns fanatiker på båda sidor blir det rätt knöligt att komma överens. Och när den ena parten flyttade in för cirka 60 år sedan blir det inte lättare.
Fast det som är det intressanta och skrämmande är just denna blinda fanatism.




Buzznet :

Inga kommentarer: