23 december 2007

Söndagen den 23 december 2007


Jag har hört......


.....att det skall bli stopp för hemkörning med av bussar vid raster med mera. Om det är sant eller ej har jag inte en susning om...Det var bara ett löst rykte som surrade runt i luften. Samma fågel kvittrade att stenarna i Tingarör skulle bort igen. Den som lever får se vad som är sant.....


.....att det var en passagerare på bussen mellan Fristad och Borås som observerade den grova skadegörelsen av ett antal busskurer på väg in till Borås på lördagsmorgonen. Minst sex busskurer är totalt sönderslagna. Några kretiner har fått frigång igen. Sönderslagna busskurer börjar bli vardagsmat för Västtrafik. Det är dock oerhört trist att Västtrafik skall behöva lägga ut massor av pengar i onödan bara för att några saknar vettig sysselsättning. Det måste finnas en grundläggande felsyn i samhället av idag. När höjden av lycka är att slå sönder en busskur har livet verkligen inte mycket att erbjuda. Stackars kretiner.


......att den som söker på ord som "gratistv" eller "gratisfilmer" på internet riskerar att fastna framför datorn hela dagen. Tyvärr finns det sidor som snabbt byggs ihop bara för att dra klick och annonspengar. Men det finns också sidor som är matnyttiga. Sedan ett bra tag har många av SVT:s program kunnat beskådas via webben. Bra för oss som inte har möjlighet att spela in serieavsnitt. Våra arbetstider är liksom inte TV-anpassade precis. Även Kanal 5 lägger ut åtskilligt av sin tablå. TV 4 är mer snikna. Lite är gratis men det mesta som är utlagt ingår i betaldelen av tjänsten TV 4 Anytime och kostar 49 kronor i månaden att abonnera på. Men TV4 är TV-kanalen som har som målsättning att skinna sin publik på så mycket pengar som det överhuvudtaget går - det är ju det som är kommersialism.
Utanför Sverige lockar Internet med över 6.000 "fria kanaler". Dessvärre är stora delar av utbudet bara en samlingar videoklipp som knappast kan kallas för TV, men det finns trots allt åtskilliga tv-stationer som antingen sänder sina program direkt eller lägger upp de reguljära sändningarna så att de kan tittas på efterhand. Som alltid så varierar kvaliteten. De riktiga utmanarna finns i specialprogram och tjänster som Babelgum och Joost. De är gratis men kräver en registrering, som Du lätt fixar via ett hotmailkonto. Idén är att de ska vara annonsfinansierade. Det finns även funderingar på att styra annonsernas innehåll beroende på vem det är som tittar. Skall bli kul att se hur annonserna kommer att se ut för en bussförare. Här finns ett flertal kanaler och bildkvaliteten är hyfsad.
Så kommer den trista delen: För den som befinner sig i USA och har tillgång till bredband samt dator går det att titta gratis på flera av NBC:s serier som "Heroes", "Las Vegas", "Scrubs" och många fler. Tjänsten heter NBC Direct men är tyvärr inte öppen för tittare utanför USA. Övriga tv-bolag i USA har liknande upplägg och nås till exempel på sidan MeeVee. Upphovsrätt och avtal om ersättningar sätter stopp för oss utanför USA. På samma sätt regleras BBC:s program. Bolaget har aviserat att det ska bli möjligt även för tittare utanför de Brittiska Öarna att titta på populära serier som "Eastenders" och "Doctor Who". En hel del av de populära serierna kan dock ses på olika söksajter som tipsar om var privatpersoner tankat upp dem, en verksamhet som tv-bolagen definitivt inte gillar. Så är det till exempel med sajten Peekvid där Du hittar "Heroes" och "Dexter". Och sidan är populär, det märks eftersom det ibland går fruktansvärt trögt. Sidan status är hårt omtvistad. MPAA, alltså filmbranschens organisation, har dragit Peekvid inför rätta och det hela påminner om musik- och filmbranschens krig mot torrentsidorna, alltså sidor som innehåller länkar. För oss med dåliga möjligheter att banda eller streama allt är sådana här sidor rätt trevliga. Man kan få se något program då och då. Personligen uppskattar jag SVT Play.


....att snålkörningsprogram idag betyder en hel del. Några tuffa chalmerister har utvecklat it-tjänster som skall effektivisera lastbilstransporter och spara bränsle. En sådan tuff it-tjänst som dom skapat är en där föraren får sina uppdrag via en handdator. Allt för att slippa köra omvägar i onödan - som kostar extra av allt. Då är vi tillbaka till mobilt internet där jag ser en massa fördelar för kollektivtrafik i glesbyggd. Du beställer Din resa via telefon eller Internet dagen innan och programmet lägger upp ett antal slingor så att alla kommer med och skickar i retur ett SMS eller Mail som bekräftar när Du kan förvänta Dig att bli hämtad. Förarna får på samma sätt en körorder av systemet. Inga tomkörningar och hyggligt flexibelt. Kan vara en framtidslösning för en sviktande glesbygdstrafik. Den blir definitivt kundanpassad - maximalt.


.... att det finns fyra sorters chefer: SLAVDRIVAREN, KONTROLLFREAKET, DEN GRÖNA & OKUNNIGA och till sist KAPPVÄNDAREN. Är det någon som vill tillägga något så går det utmärkt.


....att fusket med livsmedel har ökat med globaliseringen. Fjolårets frysta julskinka från Polen säljs som svensk (lätt vattenskadad för att få upp vikten [dyrt vatten]), vi vet ju att fåglar alltid simma i havet och därför naturligt innehåller minst 20 % vatten samt grisprotein (vill Du påstå att man fuskar för att få upp vikten?), fisk skall alltid behandlas med citronvatten för att se nästan levande ut och så blir den yngre också, sill är en kylvara som många tror gillar värme dock inte högre än +8 grader. Hur det är med köttfärsen har vi alla fått höra den senaste tiden och när det gäller korv så är det bara Gud och han som blandat till korvsmeten som vet vad den egentligen innehåller. Och nu till den stora frågan: Vad händer med samhället den dagen som livsmedelsindustrin kliver över gränsen rejält och folk i bästa fall bara blir sjuka och i sämsta fall dör? Det skulle ju nästan vara samma sak som en generalstrejk utan undantag för känsliga personalgrupper. Sedan kan man ju undra hur smart det är av en bransch att långsamt lura och förgifta sina kunder??! Det vore lite som att leda in avgaserna i bussen....med andra ord jävligt korkat.


....att man numera måste ha ett egotal memorerat när man skall presentera sig. Ett egotal är helt enkelt en slagkraftig snabbeskrivning av Dig själv. Fixar Du inte Ditt eget egotal finns det fullt av "experter" som för en fantasisumma pengar fixar den detaljen. Det gäller att på en oerhört kort tid skapa kontakt och upprätta kommunikation. Egentligen är vårt problem att vi inte vet vem av alla som kliver på "vår" buss som vi skall dra egotalet för. Annars är konsten att sälja sig självt dyrt nyckeln till framgång och vinst vid förhandlingsbordet eller när Du jobbminglar. För Du jobbminglar väl ordentligt!? Det gäller att presentera sig så aptitligt som möjligt. I mina öron låter detta som arbetsgivarnas marknad.





Buzznet :

1 kommentar:

Seekey sa...

Jag har träffat på en chefstyp till, men den är sällsynt. Det är chefen som kan sitt ansvarsområde och samtidigt räknar med att medarbetarna kan mycket och vill göra sitt bästa. Sådana chefer har ett lätt och välbetalt jobb. De sätter upp tydliga, utmanande och realistiska mål, ser till att det finns resurser och stöttar dig om du behöver hjälp att nå målet. Som sagt, sällsynta, jag har träffat ett par under mitt sextioåriga liv. Hoppas de förökar sig kraftigt!