22 december 2007

Lördagen den 22 december 2007


På förekommen anledning....


......har det visat sig att den sjuarmad ljusstaken (Menoran) är staten Israels officiella emblem. Som judisk symbol är den mycket äldre än Davidsstjärnan. Den sjuarmade adventsstaken är fullkomlighetens symbol. Det var på den sjunde dagen som Gud fullbordade skapelsen. Triangeln med spetsen uppåt syftar på den treenige Gud som med Ordet och Anden gav liv och ljus åt världen.
Eftersom helgen närmar sig och vi är i slutet av advent fanns det anledning att oroa sig över den sjuarmade ljusstaken. Den är trots allt en judisk symbol. Den skulle ju kunna uppfattas som stötande av alla icke judar.
Tack för mejl till Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO, med fråga angående ljusstake i hemmet. DO har inga synpunkter när det gäller ljusstake i hemmet, däremot har vi sagt att på arbetsplatserna bör man tillåta andra religioners symboler t ex. judisk kippa, muslimsk huvudduk och sikhisk turban annars bryter det mot svensk och internationell lag. Man måste alltså behandla alla lika oavsett religionstillhörighet. Det kan alltså uppfattas som stötande att det står en judisk symbol i vart och vartannat fönster i juletid.....


.....har det visat sig att det har sina risker att använda pendelparkeringarna också. Det som parkeras där är dessvärre lika stöldbegärligt som allt annat som dagens tjuvar finner begärligt. Det är inte klokt så oärliga vi har blivit i detta landet. Förr låste man inte ens dörren när man lämnade bostaden på landet, nu måste man komma ihåg att slå på larmet. Somliga kallar sådant för utveckling, personligen har jag andra ord för den saken.


......oroar sig Vägverket för jultrafiken och med all rätt. Det är en jättelik trafikhelg och just idag är det en topp. Vana och ovana bilister skall samsas på vägarna, men framför allt är det bakfulla bilister som inte har vett på att utnyttja kollektivtrafiken och ställa bilen hemma. Vägverket satsar tyvärr på tekniska lösningar för att reducera olyckorna - jag vill nog hellre ändra på attiyder & inställningar.


.....kommer mobilt bredband att bli var mans rättighet. Med tanke på de sista dagarnas väder med tät dimma kan man kanske tänka sig att tider och körvägar kopplas till en liten dator som dessutom är ihopkopplad med Hajens GPS system. Då vet man förhoppningsvis vart man är. Nu när den analoga TV i Sverige är skrotad (utan att programmen blev bättre) så kommer det frekvensutrymmet att kunna utnyttjas av mobilt rikstäckande bredband till fromma för alla som inte kan komma in i några av de ADSL-baserade näten. Rörliga enheter som bussar och lastbilar borde ha stor glädje av ett mobilt bredband. Kollektivtrafiken borde ha stor nytta av en sådana teknisk inovation.


.....tycker jag att det är förkastligt att i efterhand ändra på reglerna apropå sjukpenningsreglerna. Det känns lite som att komma från Borås till Lockryd med bussen och meddela att nu höjde vi priset så att alla som vill åka vidare får betala ett tillägg. Min personliga åsikt är att det alltid är förkastligt att ändra reglerna under pågående match...


.....vill jag meddela att nu vänder det. Nu blir dagarna längre och längre för var dag som passerar - hurra. Det känns rätt trevligt---kan bara hoppas att det förbi snöfritt också.


.....vill jag meddela att man nu myntat ett nytt uttryck som heter "downshifting" och som syftar till att ta kontroll över sitt liv - idag har ju företaget kontoll över Ditt liv.


Ta det lugnt


Ekorrhjulet snurrar allt snabbare och med sprängfylld tjänstgöringslista stressar Du runt mellan dagis, bussjobbet, bilbesiktningeen och sport-träningen. Parallellt pågår den stora köpfesten - och Du tackar glatt ja till inbjudan. Ohämmat bränner Du tusenlappar på digitalkameror, designerjeans och plattskärmar. Även om Du emellanåt faller ihop av stress, reser Du Dig snabbt igen och rusar vidare. Du måste arbeta mera - så att Du kan köpa mera. Men det finns vi som tröttnat på stress och köphysteri - och som faktiskt gör något åt det. Vi är människor som frivilligt valt att lägga in en lägre växel på vår framfart genom livet och som är beredda att byta pengar mot fritid. På så sätt får jag mer utrymme för reflektion och nära relationer. Jag vill ha "ett liv före döden". Det är inte meningsfullt att jobbet tar all energi så Du inte orkade ha ett meningsfullt privatliv. Botemedlet är en frivillig minskning av arbetstiden. Det handlar inte om att helt lämna arbetsmarknaden, utan om att kanske börja jobba 30-timmarsvecka i stället för 40. Inkomstbortfallet kompenseras genom billigare leverne och mindre konsumtion. Fixa knytkalas i stället för att festa på krogen. Människor som arbetar mycket är ofta stressade - vilket faktiskt skadar dom. Känner man sig jäktad tar man kanske bilen till jobbet i stället för bussen och köper snabbmat i stället för att laga sin egen mat med råvaror från lokala producenter. Samtidigt innebär Ditt val att givetvis uteblivna karriärmöjligheter. För arbetsgivaren är det tacksammare att satsa på folk som bara har ett enda fokus - arbetet. Det får man tro är rätt rimligt. Däremot är det felaktigt att tro att de som jobbar mindre skulle vara mindre engagerade i sitt arbete. Tvärtom arbetar de mer effektivt eftersom de är utvilade när de är på jobbet.


Inga kommentarer: