10 augusti 2007

Fredagen den 10 augusti 2007

Godsbuss





Så skall en riktig buss på landet se ut.......

1/4:del av Filipstad bar mitt efternamn, men när jag slog på Eniro så fanns det inte en innevånare i stan med det efternamnet. Man hade kanske blivit kändis i den stan?? :-))
[Spydiga kommentarer förväntas från de surmagade].

Sabotage låg bakom tv-avbrottet den 7 augusti. Så det behövs inte mycket för att släcka Sverige med andra ord. Orsaken till att vi alla var utan bild i rutan var att en fiberkabel hade klippts av i en gatubrunn på Hisingen i Göteborg. Om det var sabotage, inbrott eller vandalisering bakom är det ingen som vet, men händelsen visar hur sårbart samhälle vi lever i. Ännu otäckare blir det när inte ens reservsystemet behagade ta över.

Vill vi verkligen vara ständigt övervakade? Frågan har fog för sig. Självmordsbombarna i London undgick upptäckt den 7 juli 2005. Det var först i efterhand som de fyra attentatsmännen kunde spåras och identifieras med hjälp av bilderna. Mordet på Anna Lindh förhindrades inte av kamraövervakningen. Sant är att gärningsmannen kunde gripas tack vare bilderna. För en tid sedan polisanmäldes en passagerare för våld mot en bussförare och en CD med bilder bifogades, med chauffören fick likafullt en smäll på käften. Det finns med andra ord starka skäl att tro att denna typ av passiv övervakning INTE skyddar mot gärningen utan enbart ger en viss möjlighet att i efterhand straffa brottslingen. Skulle jag varit utsatt för grov misshandel vore det i sanning en klen tröst.

Hur ska man väga övervakningen mot värnet av mitt privatliv? Vill jag bli filmade när jag träffar en vän på stan? Tekniken utvecklas med en skrämmande hastighet. Med hjälp av sk backscatter, en teknik där kamerorna skickar ut knippen av högenergiljus och registrerar den reflekterande strålningen, kan tullare och poliser se oss in på bara kroppen, kolla efter bomber i parkerade bilar eller upptäcka illegala invandrare gömda i lastbilar med frukt. Polisen i andra länder spanar om natten efter misstänkta från en helikopter med IR-kamera. Samtidigt fastnar oskyldiga människors kärleksmöten på videobandet. "Vi måste jobba så här efter den 11 september", förklarar polisen. Men är det verkligen sant? Är övervakningskameror ett verksamt medel mot terrorister? Erfarenheterna från London motsäger det. Kamerornas bilder är alldeles för suddiga och tagna från för dåliga vinklar för att möjliggöra en effektiv identifiering. Men kanske kan framtidens teknik med dataindentifierade nyllen ändra på detta? Tänk att Ditt nylle tas av en kamera någonstans och systemet säger, jaha nu är Carl i Knallerian igen. Samma system slår larm om ett "brottsligt" nylle dyker upp. Storebror kommer också att kunna se Dig från rymden på detta sätt. Knuffa hustrun och kamrorna vet det också....i framtiden är snesprång inte möjliga -- datorerna skickar ett sms till den andra parten och säger att nu är den faan otrogen igen!!!!

---Gjort bra idag!---


Byggt om nätverket i huset --- puuhh!

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy
eller skriv en kommentar.

Inga kommentarer: