04 juni 2007

Måndagen den 04 juni 2007

Arboga


Taket trycktes ned när bussen slog runt, eftersom samtliga fönsterstolpar gick av. Men givetvis landar olycksorsaken på att bussen omedvetet färdades i för hög fart på grund av däck i fel storlek. Att hela bussen var felkonstruerad skulle troligen skada Volvo Buss, så en sådan slutsats kan man inte komma fram till - med Haverikommisionen vill ändå att Vägverket skall se över reglerna för bussars hållfasthet. Se där en liten strimma ljus i mörkret.
Träffade en fd konstruktör i helgen och han berättade att säkerhet hade aldrig varit en fråga när det gällde bussar. Stil, funktion, elegant, lätt & billigt var ledord - aldrig säkerhet. Att sätta säkerhetsbälten i en buss kan mycket väl betyda att man skapar en ännu värre dödsfälla och lurar passagerarna till falsk trygghet.

Ställ krav


Jag läste en insändare jag gillade tonen i. Ställ krav på Västtrafik även om Du bor utanför Göteborg eller Borås. Ge dig på de politiker som de facto styr kolossen och lobba. Ställ alla de där frågorna som Dina lokala politiker helst inte vill tala om. Vad sa DU om den nya trafikförsörjningsplanen? Tycker DU att hela Din valkrets skall ha god kollektivtrafik? Vad sa DU i Ägarrådet?
Adressen till Ägarrådet får Du om Du klickar på länken.
Varför får inte jag åka kollektivt till och från lördagsbion?
En av Västtrafiks mål är nämligen att man skall bidra till att skola, arbete och fritidsaktiviteter inom och utanför Västra Götaland blir mer tillgängliga för innevånarna. Man kan lugnt påstå att så är inte fallet just nu.
Mark och Svenljunga kommuner vill satsa på linje 300 så det får väl bli bio- och teater i Göteborg för deras del.
Vad som möjligen kan vara intressant är att strategin för regionbussar Tranemo - Borås borde uppgraderas från lågfrekvent till medelfrekvent. Men detta rimmar lite illa med indragna kvällsturer. Tranemo ville satsa på Närtrafiken....?? medan Svenljunga ansåg det viktigt att kvälls- och helgtrafiken utvecklades mer och att styv (och kostsam) tidtabell tillämpades.

När så tankebanorna är inne på landsbygd oavsett den ligger i Sjuhärad eller ej inte så har ju alltså en fungerande kollektivtrafik en oerhört stor betydelse. Men jag är också rätt så säker på att kollektivtrafik inte i alla lägen är detsamma som enbart persontransport. En levande landsbygd är en viktig fråga och jag beundrar alla som med näbbar och klor slåss för att vända den utveckling som nu pågår. Finns det inga människor på landsbygden så är det ingen annan som vill åka dit. Inget odlingslandskap, inga djur, inga människor, bara skog - hur skulle det se ut. Turistnäringen skulle klappa ihop. Stadsborna skulle inte ha någonstans att ta vägen. Just nu är det "bonde söker fru" som lockar många till TV-tittande (säger dom som vet).
Personligen ser jag landsbygden som vår kommande mat- och energiresurs. Sverige måste bli oberoende på energisidan snarast, speciellt när det gäller olja, bensin & diesel.




::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
KOMMENTARER
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Busschaufförerna i Täby kan tacka sin Gud för att de har ett fungerande skyddsombud och vi ser nu hur det kuvade Arbetsmiljöverket får döma ut endast tio av tiotusentals gupp i landet. Skyddsombuden i BL existerar endast på papper och såväl fack som företag vägrar ge dem den utbildning som behövs för att kunna agera självständigt vilket skulle dra enorma kostnader om någon fick för sig att förbättra vår arbetsmiljö. ENIGA ÄR VI STARKA. - Detta ska endast tolkas som fackbossens enighet med VD (belönas med krogsväng).

En sak är i alla fall tvärsäker - det lokala facket får jobba hårt för att återfå respekten bland medlemmarna. Lite bättre info och lite mer aktion vore nog ingen dålig start. Det är väl gott och väl med samförståndslösningar om man kan kommunicera dom också. Till och med mötesprotokoll är ett under av ingenting. Skärpning!

När du "ser chaufförer gå omkring på terminaler och hållplatser" så gör de faktiskt det på sin fritid. Busschauförer är anställda och har betalt endast när de sitter vid ratten. Så vad är problemet? Problemet är att dom glömmer att byta om innan dom sätter sig bakom ratten igen.

Håller verkligen med MrBanco, bra att det tas upp. Man ser chaufförer gå omkring på terminaler och hållplatser med ett par knappar uppknäppt skjorta utan slips, shorts, sandaler utan strumpor, med tårna viftande fritt. Nej inte på kvinnor utan på män! Någon dresskod på uniformen måste det till. Man ser chaufförer från 1 maj i den här utstyrseln. Regn, snöglopp och 2 plus grader, spelar ingen roll nu är det fritidsklädseln som gäller.
Kul med lite medhåll mellan varven - tack.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
UTANFÖR ÄMNET
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Fy på mig


Det är oförsvarligt att man så kapitalt kan glömma vissa personers födelsedag. Jag har varit och personligen bett om förlåtelse. Men ändå -- man får bara inte vara så glömsk....

Alfa-kassan


Min 'A-kassa' håller på att dra ner på sin personal. Man räknar inte med att behöva betala ut så mycket ersättning i framtiden. Om nu alla A-kassor sedan slås ihop till en så behövs väl ännu färre personer.

Pågens bröd har nu kommit på det perfekta sättet att kringgå lagen som det verkar. Pågens Bröd tänker nämligen säga upp alla "säljare" som inte går med på sämre anställningsvillkor. I korthet går det ut på att "säljarna" skall jobba mer och tjäna mindre. Förra året hörde man något liknande om piloter. Inom bilindustrin sänkts kraven på god arbetsmiljö. Det är inte särskilt svårt att se den tydliga trenden. Arbetsgivarna måste sänka sina kostnader och 'myrorna' längst ner i myrstacken måste bli flitigare och äta mindre.

"Rätten slog fast att den muslimska shariadomstolen är den instans som skall besluta i frågan "...frågan var om man kunde bli kristen.... Det är uppenbarligen inte en fråga om tro utan en fråga om makt.

Den nya regeringen vill att det skall sändas MER reklam i radio och tv. Men denna regeringen är ju lite mer för konsumtion också. Den har i alla fall levererat allt negativt den lovade -- det går lite segare med det positiva.

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy
HAN är på Kreta till den 10:onde.. puuuuuhhh

Inga kommentarer: