26 juli 2007

Torsdagen den 26 juli 2007

---Dagens luringar---


Tjenixen dagboken...
Har just avverkat två 12,5 timmars pass så jag hann liksom inte med Dig igår. Två sådana pass i rad kan verkligen suga musten ur en. En försmak om kommande höst.
Som ett brev på posten får man höra att Sverige minsann vet bäst när det gäller vilotider och arbetsmiljö och EU skall inte komma här och mästra oss minsann. Visserligen har svenska sömnforskare sagt att minimum 7,5 timmar oavbruten sömn annars är man trafikfarlig, men eftersom vi nu är världsmästare i detta land och europeer är idioter som inget begriper så har vi blivit fällda i EU-domstolen ett antal gånger.
Nästa intressanta fakta är då att trots att vi har världens högsta skattetryck, har vi inte ens råd att låta arbetsmiljöverket se till att lagarna efterlevs. Vägverkets skulder på förbetalda vägbyggen växer också...
Någonstans i denna stadsbudget finns ett svart hål...Staten tar in enorma skatteintäkter men klarar alltså inte av att leverera i andra ändan.

Sedan ett timmerbilsgrunnande. Finns det verkligen inga regler för hur man får och skall lasta en timmerbil längre. Det är tydligen i den heliga penningens namn fritt fram att vara hur trafikfarlig som helst - och uppenbarligen riskfritt. Detta exemplaret yrde barkbitar och kvistar omkring sig i flera mil och ett par smala stammar stack ut ur lasset bakåt mer än en meter (utan markering givetvis).
Som en liten fortsättning på timmerbilseländet så drar ju dessa skogsskördare ut hur mycket skit på vägen som helst och på vissa ställen är det rejält hala lager som ligger över vägbanan. Allt regnet gör det ännu halare. Förr i tiden fanns det en liten regel som sa att man skulle göra rent däcken innan man körde ut på allmänn väg, men den är väl borttagen till förmån för snabba pengar.

Tranemo har på senare blivit ett eldorado för farthinder och man har blivit speciellt förtjusta i guppen och gärna på vägar med kollektivtrafik. Undrar om det är en ny trend på mindre orter...kan undra när det blir lika eländigt i Svenljunga. Noterade också att Tranemo bytt ut sina skyltar. Bifogar en bild på en av de nya. Nu skall det vara minareter och lökkupoler minsann.



Jag hörde förresten ett bra ordspråk här om dagen: Tänk gärna fel om Du vill - men tänk SJÄLV! Det passade mig bra tyckte jag.
Förresten så skall "våra" bussar vara omchippade så att destinationsskyltarna runt om visar rätt.

Jag råkade bläddra i lite gamla busspapper och hittade rätt gamla noteringar från en svunnen tid. På den tiden började vi med att provköra sträckan med en buss och mätte mellantider med mera och när det var klart började vi ta fram en tidtabell som tog hänsyn till både resenär och förare. Numera är föraren inte intressant längre - han har blivit ersatt av mammon. Numera är ju bussar värdefullare än människor.
Äch nu kom jag av mig --- jo sedan satte vi ihop tjänster som var anpassade till mänskliga behov. Även på den tiden hade vi garage utplacerade på bygden utöver vårt centralgarage.
Idag skulle väl en tjänst följa mallen: 2,15 + 0,15 + 2,00 + 0,45 + 2,15 + 2,00. Frågan är väl om någon gör det. Men som sagt det var på den tiden....Nu är det inte den tiden längre. Idag gör man istället så att man försöker få förarna att utföra gratisarbete för att hålla nere kostnaderna. De skall t ex hämta ut sin buss på fritid och tanka & städa efter arbetstid. Det är verkligen nya tider...

Det känns helt rätt att vårt kontaktombud (och hans fru) nu försöker göra vettiga tjänster till vår depå. Som fd listombud i Svenljunga hade jag stora samarbetsproblem med det fd list(iga) ombudet i Tranemo och då tycker i alla fall jag att det är klokt att stiga åt sidan så att nya fräscha tankar kan göra vår arbetssituation trevlig.
I detta sammanhang hörde jag en kul anmärkning: - Dom som gjort dessa tjänster behöver ju inte köra dom själva.

---Gjort bra idag!---


Måste ha gjort nått bra för nästan alla har tackat för resan....

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy
eller skriv en kommentar.

Inga kommentarer: