02 juli 2007

Söndagen den 01 juli 2007

Dikttävling



"Jag sitter här i min ensamhet
det är bara jag som vet
att detta är ett helvete
som ingen utanför kan se.

Jag sitter här i min stora blåa låda
jag är en chaufför som alla kan skåda
förstår ej denna grymhet mot oss
men vi har ju ingen talan förstås."

Som en liten omväxling föreslår jag en liten dikttävling på BL. Har själv bidragit med första alstret. Någon som vill hålla i tyglarna. Jag är så oerhört sällan i Borås - så det är ingen idé.

Veckobrev


Uteblev för min del - vet inte om andra fått nått.


------------------------------
Lite vid sidan - och ändå inte
------------------------------



Barn = Ickeproduktiv kostnad


Jag har inte tänkt idka politisk propaganda för än den ena än den andra, men när jag hörde om ett förslag till vård av sjukt barn av en tjej dessutom började jag undra om jag hört fel. I den politiska världen har barn gått från att vara individer med känslor till objekt som utgör ett hinder för arbetslivet. Undrar just vad som kommer härnäst? Elitavelsfabriker?


Arbetsförda = Produktiva som bidrar till samhällsekonomin


I mitten på livscykeln är man lite splittade. Några vill t ex förbjuda doping - något som ständigt ökar. Men doping förbättrar väl prestationsförmågan och gynnar på så sätt arbetslivet. Idealet är väl ändå att människa och maskin skall arbeta på samma villkor? Vi snackar produktivitet och 24 timmars arbetsdag här.
Är det nu någon stolla som blir med barn som dessutom råkar bli sjukt skall nu en nystartad verksamhet (=företag) ta hand om det sjuka barnet så modern (eller fadern) inte skall behöva lämna produktionen.

För att nu hålla koll på dessa produktiva enheter. så att dom inte ägnar sig åt annat än att producera har man konstruerat ett chip med radiosändare (RFID). Här är målet givetvis att kunna kartlägga produktionsenheternas (människornas) rörelser. Tekniken är t ex utmärkt för företag att hålla koll på sin fasta och tillfälliga personal. Den har givetvis redan testats i såväl USA och Japan. Det finns egentligen ingen lagstiftning som hindrar tekniken och hade det funnits hade det funnits en mängd argument för att strunta i den. Just nu används terroristargumentet till det mesta.
I kontaktannoner: rökfri, spritfri & barnfri (tiderna förändras).

Äldre = Icke produktiva som tär på samhällsekonomin


I andra ändan på livscykeln är det inte heller roligt längre. En individ som slutat producera förvandlas till objekt. Objektets livstid skall på ett "trevligt" sätt förkortas eftersom objektet är inproduktivt och på så sätt belastar samhällsekonomin.

Ett sätt att minska på belastningen är att ge de äldre billig kyld mat (det får inte kosta många öre/portion). För att hålla ner priset maximalt kommer tjänsten att upphandlas i konurrans. Detta innebär förurom lägre kostnader också stora miljövinster eftersom man till att börja med kör ut maten en gång i veckan. På sikt bör det räcka med en gång per år, med en mellanperiod på en gång i månaden. Detta kommer att öka miljövinsten ytterligare.

Trots att samhället vill att alla ickeproduktiva som inte är tillräckligt förmögna för att klara sig själva skall försvinna, uppkommer ändå ett problem - vart gör vi av dem som kan försörja sig? Antalet insändare och artiklar och bloggar om anpassat boende för 70+ ökar. Med stigande ålder följer ökande behov av social service. Hemtjänst t ex.
Hemtjänst innebär stora belastningar på miljön med bilar som skall åka hit och dit dagarna i ändan. Här måste till något nytt.

Lite nytänkande har det dock kommit in i bilden. För att ytterligare förbilliga vården har man nu infört Mina vårdkontakter som är ett webbaserat verktyg. Ju äldre man blir ju knepigare blir det med användningen av datorer, så rimligen borde detta utestänga en hyfsad mängd äldre från vården. Må ni avlida i frid!

Men är detta så bra? Om vi bara låter dessa ekonomiska belastningar diskret försvinna så frigör vi både lägenheter och friliggande villor som den produktiva delen av befolkningen är i så stort behov av. Att det sedan finns några motsträviga pro:are som tror på ett tryggt boende präglat av omtanke, engagemang och rimliga kostnader får man väl se som en marginell sak. Även denna folkspillra har ju börjat inse att dom kostar för mycket.

Ändå gör man allt på ett till synes "trevligt" sätt för att förkorta livslängden. Minimal hemtjänst, billig fryst mat, höjda priser på läkemedel osv... Dom idiotiska äldre håller på att hjälpa varandra istället för att bara dö lugnt och fridfullt - det borde väl gå att förhindra genom skattesystemet? Dom håller ju på att bli så många nu att det kommer att rasera hela samhällsekonomin. F-n det är ju rent av risk att de mest förmögna drabbas, och värst av allt -- tänk på alla dessa fonder som kommer att dräneras på kapital som finansvalparna skall ha och leka med. Så kan man ju inte ha det.

Du ser exakt samma synsätt i trafikförsäkringssektorn. Om Du blir skadad i trafiken så skall inte samhällsekonomin störas, alltså får fordonstrafikanterna själva rehabilitera sig via en ny skatt på alla typer av fordonsförsäkringar. (Sedan uppstår givetvis frågan om hur stor % av den nya skatten så går till ändamålet och hur stor del som faller ut på sidan).

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy

Inga kommentarer: