14 juli 2007

Fredagen den 13 juli 2007 - otursdag

---Tankar för dagen!---


Hej igen min lilla dagbok. Idag är det en sådan där lååång dag på 11 tim och 30 minuter och imorgon är åter en så där lång dag på 11 timmar och 40 minuter. Allt är ju relativt....Det är bara att bryta ihop och komma igen.

Nå, det som gjort mig lite förvånad är att de flesta inte tycks reflekterat på hur långa arbetsveckor dom gör nu under sommaren. Å andra sidan har jag till och med hört Boråsbaserade äldre förare som kan detta klaga på att tjänsterna här ute inte är korrekta och att vilotider mellan arbetspass är lite mindre genomtänkta.
Fast jag noterade redan tidigare att även sådan här info är skyddad. Du får endast de tjänster Du själv kör för att inte få en överblick ens över denna lilla helheten.

Satt och läste på sidan 17 i vårt avtal och blev lite förvånad över att man så totalt ignorerat den passagen. "Arbetstagarna ska ges möjlighet till paus. Körning får pågå i högst 2,5 timmar utan avbrott för paus eller rast. Varje paus ska vara minst 10 minuter. Pauserna ska vara schemalagda och ska normalt förläggas till plats med tillgång till toalett.
Jag påstår att detta aldrig förekommit i våra tjänster under de år som den regeln gällt och att det sannerligen inte förekommer nu heller. Regeln är snarare att köra fram och lasta, vilket knappast genererar någon möjlighet till att lätta på trycket.

Nåja nu skall väl snart höstens hemliga tjänster göra entré och hemliga överläggningar pågår.....och hemliga listor tillverkas. Den nuvarande listan bygger knappast på begrepp som rättvisa och andra förlegade uttryck från den franska revolutionen. Vissa förare kör t ex inte en enda helg och vissa timanställda kör mycket helgnätter.
Och kan man tänka sig att just fredagen den 13:e så dök höstens hemliga tjänster upp, men inga hemliga listor... alla specar undertecknade av vår VD (?????).

Så trevligt! På kvälls- och nattbussen från Tranemo var man två förare som höll varandra sällskap så här på fredagskvällen och natten. Fast det var bara EN när det kom till tankning & städning. Ordet ensamarbete fick plötsligt en ny innebörd. Och inne i Holsljunga fick jag en illustration på villrådiga rådjur. Två rådjur hade någon typ av egen ritual mitt inne i samhället bland hus och asfalt.

Att förankra lasten på personbilssläp är ingen spridd kunskap och intrycket är att ju större och dyrare bil som drar dessto friare är man från regelverket och kan sättas andras väl och ve i fara.
Samma sak tycks gälla för regeln om hjälm när man kör moppe...gäller inte nattetid!
Riksväg 27 är en riksväg och då har man företräde tyckte damen i Kilarondellen. Att lämna företräde för de som redan är i rondellen funderade hon aldrig på och brakade rätt ut i rondellen cirka 3 decimeter framför bussen..men som sagt hon var ju på en riksväg och då kan väl rondellreglerna inte gälla eller???

Läste att Vändpunkt som kyrkan i Tranemo kommun håller på med lockat 100 personer. Fantastiskt...det är detsamma som cirka 0,06%. Strålande tider.

Och i Skåne måste man nödslakta 10-tusentals grisar på grund av någon smittsam virussjukdom, som absolut inte var farlig för människor varför köttet kommer att finnas i affärernas köttdiskar vilken dag som helst. Detta visar att ekonomiska hänsyn är viktigare än risken att skada mänskligt liv. Det rörde sig alltså enbart om ett produktionsekonomiskt problem.
Detta får mig att tänka på att förr sa man husdjur -- idag heter det produktionsenheter.

Förr sa man medarbetare -- idag säger man på sin höjd produktionspersonal. Makt korrumperar och värderingar förändras.
Prognoser gjorda av näringslivet visar att vi i framtiden kommer att behöva ännu mindre andel produktionspersonal i Sverige. Det måste väl samtidigt betyda färre konsumenter eftersom kopplingen mellan arbete och förmågan att konsumera nu görs starkare.
Någon insändare förfasade sig över att man nu "svälte ut" sjuka. Men det är ju det som är poängen. Antingen jobbar Du eller så svälter Du ihjäl...den kopplingen kan väl inte vara så svår att förstå?! Samma sak gäller de som är äldre...alla som kan jobba skall jobba och resten ger vi så lite som möjligt att äta så att vi snabbt blir av med dom. Det är enbart genom arbete vi får ett visst mått av frihet. Det håller på att införas ett nytt tänkande i samhällets maktapparat.
Definitioner som krig och inbördeskrig, inre strider med mera håller på att definieras om. Grunden till detta är givetvis att vi vill kunna avvisa personer som inte arbetar till hemlandet igen. Alltså är vi tillbaka till PENGAR och arbetslinjen.

Fick också lära mig att ryd betyder röjning medan hester/hestra troligen betyder skog som ger planteringsbara skott (skottskog). Ek och bok är exempel på träslag som räknas hit. Uttrycket förefaller härstamma från en tidig period av vikingatiden och eventuellt ännu tidigare. Kopplingen till utmarker var visst också tydlig.


---Gjort bra idag!---


Jag fördröjde avgången ett antal minuter så att en ung man kunde åka med till Borås för vidare färd med linje 100 till Göteborg.

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy

Inga kommentarer: