30 april 2009

Torsdagen den 30 april 2009 Valborgsmässoafton

- Roy har Du insett att finanskrisen har sina effekter även på "vår" bransch!
- Jodu Bo jag har just förstått att det påverkar resandet i områden med hög arbetslöshet eftersom arbetspendlingen försvinner eller i vart fall minskar rejält.
- Så sant så sant, men även möjligheten till att lägga anbud på utannonserade upphandlingar påverkas eftersom möjligheten att låna pengar till nya bussar minskat rejält på grund av bankernas ovilja att låna ut pengar. Kan Du gissa på ett tänkbart resultat av detta?
- Skulle det vara att bara kapitalstarka utlandsägda entreprenörer som Veola och Arriva kan lägga lägga anbud?
- Du har såå rätt! Och ett av de mer trista resultaten blir att lokala (=svenska) bolag riskerar att slås ut helt. Redan idag består kollektivtrafiksektorn till stor del företag från andra affärskulturer än vår egen....
- Kan vi inte låta till exempel RIKSTRAFIKEN ta hand om all kollektivtrafik i hela landet och sluta att fjanta med en massa länstrafikbolag. Det vore rent av begåvat. Då skulle dessutom trafiken mellan två län kunna fungera.

- En sak irriterar mig verkligen Bo!
- Vadå Roy?
- Någon programerare hos Västtrafik har krympt siffrorna på klockan i "Hajen". Måste man vara så förbannat klåfingrig hela tiden?
- Var det där ett 'statement' Roy?
- Yes!

"Det är en mugg utkastad
av Duni rot och stam
"
- Men Bo vad har Du sett nu då?
- Du ser väl själv hur fulla dikena är med skit som man kastat ut från fordon...

- Harald i Sturefall blev frånåkt i går.
- Varför?
- Vet inte...Han sa att han viftat som attan men att bussen hade bara kört förbi så han hade fått be en kompis köra honom, han har ju inget körtkort.

- Efter att ha läst en hel del om skrupelfria läkelmedelsföretag kan man inte låta bli att undra om det är en av dessa hjärtlösa läkemedelsjättar som startat svininfluensan för att sedan kunna sälja mängder med botemedel. Fast man avvaktar tills länderna uppfattar influensan som tillräckligt hotfull.
- Så Du tror att botemedlet redan ligger i nått lager någonstans i världen.
- Japp!
- Så girigheten har ytterligare ett ansikte!


- Hörde Du att domaren i målet mot TPB är medlem i Svenska Föreningen för Upphovsrätt där några av de andra medlemmarna heter Henrik Pontén, Peter Danowsky och Monique Wadsted som alla företrädde rättighetsinnehavare i TPB-rättegången. Jag antar Du känner igen namnen Roy!
- Dessvärre gör jag det och jag råkar dessutom veta att Svenska Föreningen för Upphovsrätt också har en rad stödjande medlemmar, typ Ifpi som är en av parterna i TPB-målet. Andra medlemmar heter Svensk Filmindustri, Svenska Musikerförbundet och Sveriges Författarförbund.
- Men Du ....
domaren inser inte att det är jäv och frågan är väl hur pass opartiska eventuellt kommande domare kommer att vara. Här rör det sig lika mycket om juridik som politik och diplomati gentemot USA.
- Förvisso är det så. Därför gör Antipiratbyrån självklart gällande att antalet piratkopierade filmer på nätet minskat kraftigt (skulle förvåna mig mycket om dom sagt nått annat).

- Dô, appropå övervakning och kontroll av medborgarna som TPB-målet syftade till så håller väl EU på att lägga sig i även på detta område. Man skyller på att förnya reglerna för konkurrens, tillsyn och konsumentskydd på marknaden för telefoni och internet. Här har också smugit in snack om ipphovsrätt och illegal fildelning - och just nu tror jag att ALL fildelning är illegal.
- Sa Du verkligen konsumentskydd? Det förefaller vara ett rätt malplacerat uttryck. EU skyddar knappast konsumenterna utan mer företagen. Det lönar sig bättre eftersom dom betalar bättre lobbypengar -- jaja mutor då da -- än konsumenterna.
- Jupp och för att nu lägga lök på laxen så vill fransoserna köra ett eget race där man leker Gud och stänger av Internetanvändare. Vi får väl se hur det tas emot i resten av EU...men glöm inte att Frankrike är ett stort EU-land!
- Vilken hemsk framtid! Internetcensur! IP-företagen skall själva leka polis! Är vi på väg till ett nytt Östtyskland tro Du?
- Vete fan! Snacket går ju men störst plånbok vinner. Glöm inte att många EU-palamentariker kommer från kulturer där mutor är en del av vardagen. Man får liksom inte se allt med svenska ögon. Hela Internet är en saftig kulturkrock mot gamla centraleuropeiska system där offentlighetsprincipen aldrig fått fotfäste.
- Jag har hört att man inte riktigt gillar den där digitala allmänningen kallad Internet. Skall internetoperatörerna göras ansvariga för vad deras kunder har för sig på nätet? Skall mobiltelefonoperatörerna ansvara för vad deras kunder talar om för att inte tala om dem som tillhandahåller fast telefoni.
- Alltså förespråkar fransoserna total censur....
- Jupp så är det. Och den 5 maj får vi veta hur steg 1 ser ut.

Inga kommentarer: