05 april 2009



Hej igen kära internetdagbok...
Att åka i en full spårvagn med barnvagn tycks vara en extraordinär upplevelse. Fast jag minns att åka i en överfylld spårvagn med eller utan barnvagn inte var nått man gjorde frivilligt! Det finns smartare saker att ägna sig åt.
Sabotage och hot mot bussbolagen i Mark verkar minst sagt vrickat. Att hota bussbolag och kalla sig miljövän går inte ihop i min värld – snarare psykopat! SMSbudskapen måste ha kommit från Marks Psykopatförening, bara att dom inte kunde stava rätt. Jag skulle inte vilja vara i den eller de's kläder som totalförstörde en chaufförs privatbil och förstörde en del andra fordon. Att ta eventuella tomkörningar som ursäkt var nog det mest hjärndöda jag hört talas om.
Min kära lilla dagbok, fundera över hur någon av dessa psykopaterna kan ha mobilnummer till enskilda förare. Det låter som någon av galningarna finns väldigt nära de drabbade. Tydligen råder det sysselsättningsbrist i Mark – vore det inte bättre att lägga energi på att permanent rädda Skene Lasarett!
Kära kära dagbok, som bloggare kan jag nu riskera att bli utesluten ur a-kassan. Man får absolut inte blogga om livets som arbetslös metallarbetare – då slår IF-Metalls a-kassa bakut. Det är skillnad på LO's ordförande som framträder i WebbTV och en arbetslös bloggare. IF-Metall tycks lida av föreställningen att bloggandet leder till inkomster....nope – de stora inkomsterna tillfaller feta pensionsförvaltare och direktörer i större bolag - inte arbetslösa metallare. Fast enligt IF-Metall tar bloggandet så mycket tid att man är förhindrad att ta erbjudna arbeten. Jag säger bara hjärnblödning.... A-kassorna vill inte ha någon debatt om deras usla villkor och man skall givetvis stå till den stendöda arbetsmarknadens förfogande 24 timmar/dygnet och Du får inga andra Gudar hava jämte A-kassan. Kära a-kassebloggare, mailbomba A-kassan, skriv 1000 jobbansökningar och maila iväg dom och fortsätt blogga. Man är inte livegen bara för att till exempel amerikanska Volvo och amerikanska SAAB inte klarar av att sälja några bilar. Vem fasen vill köpa en nytillverkad 11 år gammal SAAB?
Jag har lite nya iakttagelser att delge Dig, min lilla dagbok! Sedan den där märkliga Ipred-lagen trädde ikraft har tydligen en helt ny affärsverksamhet uppstått. Man tillhandahåller en mängd tjänster som gör att man surfar anonymt. Den vanligaste tekniska lösningen för anonym surfning är att erbjuda VPN-tunnlar, som kortfattat innebär att man kopplar upp sig till Internet via en “tunnel” till anonymitetstjänsten, varigenom man får tillgång till Internet från deras IP-nummer istället för ditt eget. Ditt ip-nummer döljs hela tiden; när du surfar, skickar e-post eller fildelar. Nackdelen med en sådan här lösning är att den drar ner din bandbredd. All trafik måste passera via VPN-tunneln, så både upp- och nedströms drabbas. Hur mycket du förlorar är omöjligt att säga. Det beror helt på hur bra servrar och teknik tjänsten använder sig av, och hur belastade de är när du använder dem.
Det notabla är att det uppstått en sådan mängd tjänster av denna typen på kort tid. Vad som inte framkommit är hur mycket kunder dom fått! Musikbranschen har inte heller i triumf publicerat nya fantastiska försäljningsökningar.... Jag undrar hur rättshjälp och hemförsäkring fungerar för den som till äventyrs ställs till ansvar - rätt eller orätt? Det råder uppenbarligen stor förvirring.... Kan en ny fildelningsförsäkring vara en affärsidé!
Nu är de nya anonymiseringstjänsterna inte gratis vilket gör att fildelning börjar kosta pengar -- fast inte till upphovsrättsinnehavaren -- så det skall bli intressant att följa utvecklingen och se vart fenomenet tar vägen, för jag är – kära dagbok – helt säker på att fildelningen hittar nya vägar och antar nya skepnader inom kort.

Relakks - 159 kr/tre månader
Ipredator - 50 kr/månad
Dold - 49 kr/månad
Mullvad - 50 kr/månad
Om man tecknar helår blir det billigare....påstås det! Jag ställer mig frågande!
Gratisalternativen torde vara - Tor - enbart för surf – Pimp my IP - enbart för surf – UltraSurf - enbart för surf. Bloggar i ämnet torde man hitta via http://bloggar.se/om/surfa+anonymt.
Det märkliga kära dagbok att samma dag som Ipred-lagen trädde i kraft så slog Jan Guillou till! Den som vill påstå att han och hans polare inte använde material insamlat före lagens ikraftträdande är bra efterbliven.
Men om alla trådlösa nätverk körs okrypterade är det väl i stort sett omöjligt att avgöra vem som gjort vad... ?? om man inte kan spåra nätverkskortets id-nummer. Finns det någon som säljer system utan en så kallad fysisk adress (sex hexadecimala tal)? Ett trådlöst Internet är något helt annat än det Internet som de flesta ännu är vana vid. Så nu undrar jag hur Bus4you ska göra i framtiden. Man hinner ladda både upp och ner på en resa Borås – Stockholm. Vissa tåglinjer har samma service.
FON är för dig som redan har bredband hemma och helt kostnadsfritt även vill få trådlöst bredband (WiFi) – överallt! Med FON WiFi routern "La Fonera" installerad på din bredbandskoppling så får du WiFi i hemmet + att du får gratis WiFi på alla ställen där andra FON medlemmar installerat en FON router. Vi är idag över 400 000 medlemmar i världen och siktar på att vara en miljon under 2008! FON routern ansluts med ett enkelt handgrepp till din nuvarande bredbandskoppling, vid registreringen av routern så kommer din FON routers geografiska position läggas ut på FON-karta.
För övrigt är det inte förbjudet att BYTA grejor med varandra. Skall vi tro att trevliga bytestjänster dyker upp där jag byter min lagligen köpta ljudbok mot en annan lagligen köpt ljudbok eller en DVD-film. Var och en behöver alltså bara köpa ett (1) exemplar och sedan byta med varandra. 100% lagligt. Det är elektroniskt och det är alltid lagligt att ta en säkerhetskopia av sitt eget exemplar. Ska vi byta, ska vi byta grejor med varandra? På Göta bibliotek vill man låna ut musik. Hur ställer sig hobbyjuristen till detta? Det lär i alla händelser inte öka försäljningen. På stadsbiblioteket i Skövde kan/kunde man få ljudböcker i sin MP3-spelare. Hur rimmar detta med Jan Guillous ambitioner. Var det inte mot Skövde han slog till?

Inga kommentarer: