18 april 2009

Lördagen den 18 april 2009

En sak är tvärsäker.... I mina trakter råder ingen finanskris! Här är golfbanan fylld med fint folk mitt på blanka förmiddagen och ingen av dom såg ut som pensionärer (...och dom har fått rejält sänkt pension så dom har inte råd att ränna runt på golfbanorna).

Nya modeord är PARTID (som skulle kunna förväxlas med para-sig tid), EGEN TID, KVALITETSTID och BARNTID. Tecken på hur vår syn på familj och barn förändras.

Appropå utslaget i fildelningsrättegången


Hollywoods representant: "Det är en viktig markering för Sverige att visa att vi (=USA) inte accepterar det här beteendet". Så nu väntar vi på fällande domar för Yahoo, Google, MetaCrawler, AltaVista och alla de andra spindlarna som hela tiden delar ut tvivelaktiga uppgifter till den sökande = medhjälp..... Hur är det med länkar från hemsidorna? Kommer Internet överhuvudtaget att kunna fungera?

Nu var det var inte helt oväntat att de blev fällda, men det var en tydlig "amerikansk" dom. Det blev ett fett skadestånd, det var väldigt högt och det blev jag överraskad av för det är så typiskt amerikanskt och så främmande för europeisk rättsskipning. Det har heller inte funnits några vittnen som kunde säga att Pirate Bay skadat musik och filmindustrin.

Domen har edan fått stor betydelse för debatten. Det är många som fildelar 'lagligt' (om det nu existerar ett sådant begrepp efter idag) och som ser det som något naturligt och självklart. Det kommer sannolikt att gynna Piratpartiet i det kommande EU-valet. Det har framgått under förhandlingen att tingsrätten haft svårt att förstå vad frågorna egentligen gällde. Rätten verkar inte kunna dra konsekvenserna av ett så här komplicerat fall så långt som det krävs.

Domen får troligen inga praktiska konsekvenser, varken för personerna bakom The Pirate Bay eller för fildelningen i stort just nu. Domen har redan överklagats. Debatten kommer att fortsätta, och förhoppningsvis fördjupas i takt med att högre juridiskt kunnande sätter sig in i vad det egentligen handlar om. Det behövs för det är en verkligt stor fråga, som går långt förbi upphovsrätt.

Rent teknikmässigt är domen redan betydelselös och teknik kommer alltid att vinna över juridik. Jag hoppas att den stora massan vinner över försök att reglera. För det sker en snabb utveckling på regleringsområdet just nu. Denna domen är bara en pusselbit i ett större spel som innebär att yttrandefriheten är hotad.

Den stora förloraren i detta spel är samhällsmedborgarna. Jag misstänker att den kan få stora konsekvenser för samhället också. Ingen inbillar sig att denna dom sätter punkt för fildelningen och det är det som det i botten handlar om. Så den STORA fråga är hur långt aktörerna är beredda att gå för att begränsa allmänhetens frihet. I Frankrike vill man införa samma typ av angiverisystem som fanns i Östtyskland och i gamla Hitlertyskland. Så visst kommer det hela tiden att krävas nya steg. Det kommer att krävas ännu strängare lagar och att vi övervakar kommunikationen på internet och slutligen kommer det att krävas ett förbud mot att vara anonym på internet. Vi kommer att ta de stegen ett efter ett – till slut kommer vi märka att det ändå inte räcker. Total censur av Kina-typ lurar bakom hörnet om vi inte ser upp.
Det är med andra ord en bedrövlig utveckling ur ett demokratiskt perspektiv och när det gäller yttrandefriheten. Internet kommer att förvandlas till en statligt godkänd postorderkatalog. Men vi skapar inte ett bättre samhälle genom att hota de värderingar som byggts upp under lång tid. Jag ogillar att amerikansk lagstiftning och amerikanskt cencurtänkande skall införlivas i svensk lagstiftning. I "världens största demokrati" (enligt dom själva) förekommer censur och en hel del andra odemokratiska inslag som jag inte tycker vi skall ta efter!
Man kan utan vidare jämföra med andra pusselbitar i detta gigantiska pussel. Ta t ex den ökande kameraövervakningen eller den alltmer utbredda övervakningen av alla typer av digital kommunikation (mobiltelefonsamtal, fax, dataöverföringar, e-post och så vidare..).

Vad som nu kommer att hända är en viss grupp i samhället väljer att göra sig anonyma i den digitala världen i och med att staten nu uppträder som fienden och inte som en god polare. Vart har vår folkhemstanke tagit vägen? Dessutom är det väl ytterst tveksamt om domen mot de fyra från TPB får någon långvarig effekt. Det har ju redan startats insamlingar till skadeståndet - rätt eller fel. Dom fyra är i alla händelser inskrivna i historien för gott.

Däremot applåderar filmbranschens företrädare fredagens fällande dom: Det här är en upprättelse för alla upphovsmän som har fått se hur deras verk har plundrats i flera års tid. Jag är rörd. I flera års tid har advokaten, såsom företrädare för den amerikanska filmbranschorganisationen, fört ett korståg mot den illegala nedladdningen av film. Filmjättarnas främsta nemesis har varit sajten The Pirate Bay, som har underlättat spridningen av miljontals så kallade torrentfiler med film, musik ochprogram.
Att filmer och musik speds långt innan TPB tycks sakna betydelse nu....

Om nu ALLA som tycker att MDA har fel bojkottar amerikansk film så torde problemet vara ur världen! Money talks! Risken för den enigheten på nationell nivå är nog tyvärr för liten... Tyvärr tror jag inte det är särskilt effektivt att springa omkring och vifta med plakat. Det ger på sin höjd några tidningsrubriker men ingen långtidseffekt! Bojkott slår mot plånboken....

Imorgon kanske det blir nått om kollektivtrafik... Vem vet!

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Mr Banco. I Umeå har vi nu lyckats få igenom ett medborgarförslag, se länk. Också våran chef Ulrica Sundström valde att avgå "smita" strax efter medborgarförslaget klubbades i kommunfullmäktige. Det lustiga är att vårat förra fackombud, Peter Eriksson, sitter som chef för Swebus numera. Verkligen en man som kan vända kappan efter vinden. Men det är väl så man överlever inom Swebus. Man får söka sig uppåt och sparka neråt :(

http://www.markesaret1809inorr.se/download/18.1a2f41f611f8f822556800022688/09187.pdf


ULTRA chaufför