07 juli 2008

Måndagen den 7 juli 2008


Ibland tror man inte det är sant tänkte vår bussförare där kan satt i åskregnet och inväntade sin avgångstid. Här satt jag så sent som igår och funderade på hur det skulle se ut när viktiga samhällsfunktioner var tvungna att ta bussen och under tiden tar en brottsling bussen från brottsplatsen på riktigt. Otur bara för brottslingen att polisen fuskade och körde bil, men det var bäst som skedde muttrade vår bussförare för sig själv....
Samtidigt så började det hända, i en annan del av Sverige, som rattvändaren hade "skämtat" om ett tiotal år tidigare och som han då blivit utskälld för ... försäljningen av kyrkor. Jupp - så det kan bli!
Nu får man inte ens ta åkgräsklippare på cykelbanan från Sexdrega till krogen i Svenljunga ... åkgräsklippare är faktiskt ett motorfordon..ajabaja styrstångsfylla. Inget mer körkort där inte... Dessa två herrar hade missat en viktig detalj slog busschauffören fast - dom befann sig i Sverige.
Det gör även alla dessa stackare som nu får sjukpenningen indragen för att dom inte är tillräckligt sjuka - man skall i princip ligga för döden för att få sjukpenning och i det läget känns den rätt meningslös...den exakta formuleringen torde vara "ett påtagligt hot mot den sjukes liv inom de närmaste månaderna". Känns lite svårt att misstolka dom orden tänkte bussföraren när han fick raderna upplästa för sig från biktstolen. Tydligen hade vissa politiker fått kalla fötter när deras beslut tolkades av de som skall verkställa besluten....Försäkringskassan fick alltså bakläxa när dom översatte de politiska besluten till praktisk verklighet. Låter som om man nog inte riktigt hade klart för sig vad man beslutade och framför allt att man inte sett kopplingen orsak - verkan. Bussen rullade vidare i ösregnet....


I landet Sverige kan det plötslig stiga på en ny typ av kontrollanter på bussen. Förr handlade det om sådana triviala saker som färdbevis och bältesanvändning men med den utökade kontrollen blir livet lite roligare! Har Du en giltig kondom? Visst låter det som en intrikat fråga. Så nu gäller det alltså att ha bältet på sig samt ha koll på såväl färdbevis som sexskydd. Vem har sagt att det är trist att åka kollektivt? tänkte föraren och lämnade mjukt hållplatsen....


Övervakningssamhället förfinar ständigt sina metoder och allt handlar enbart om makt och pengar - ständigt samma kombination i olika skepnader. Ibland är det staten som vill ha superkoll, tänk om någon röstar på fel parti? När kommer kameraövervakning i vallokalerna? En annan gång är det ett multinationellt företag som inte har koll tillräckligt. Nu skall sökmotorn Google tvingas kartlägga Dina internetvanor och rapportera detta till Viacom. Vilka ursäkter har man för detta beteende? tänkte bussföraren.. Det vanliga, fildelare, blivande terrorister, bankrånare i vardande, en som tänker rösta på Robert Mugabe, vad som helst som låter bra...Man avslöjar ändå aldrig de verkliga avsikterna. Allt handlar om Makt (och kontrollbehov) samt pengar (och mer kontrollbehov).


Mellangrovmalet - det är väl endast i svenska språket ett sådant ord kan förekomma antar vår busschaufför! Facebook är tydligen inte bara en tummelplats för den yngre generationen utan också den tummelplats för yngre politiker som dessutom har egna poilitikerbloggar. Vad säger partierna om detta grunnar vår förare på medan åskan mullrar runt bussen. Och så var det handikappades berättigade krav på tillgänglighet till bland annat kollektivtrafik och hur det rimmar med ambitionen att kollektivtrafiken ska vara snabbare än bilen. Vi får väl hoppas att det finns någon klok person som löst den ekvationen för om man kör för snabbt från hållplatsen kan man ge sig den på att någon passagerare inte hunnit sätta sig och istället drattar på ändan inne i bussen. Så brukar det stå i veckobreven som ännu så länge dyker upp. Så om det dyker upp olika grader av handikapp i kollektivtrafiken så uppstår frågan hur pass mycket detta kommer att påverka omloppstiderna eftersom lastning och lossning kommer att ta längre tid och därmed kommer körtiden att bli längre och därmed kommer bilen att gå avsevärt mycket snabbare än bussen. Det kommer att bli intressant att se hur man tänkt sig att lösa den gåtan tänkte vår galante bussförare.
En liten kul detalj dök upp i gubbens minne: I vissa av bussarna som ju kör för Västtrafik sitter kvittorullar med Hallandstrafikens logo och text. Kul blandning! Samarbete över gränserna.




Buzznet :

Inga kommentarer: