11 juni 2008

Tisdagen den 10 juni 2008


Lyxbilsägarna är de största Parkeringssyndarna! Hoppsan vad förvånad jag inte blev. Som yrkestrafikant har jag för länge sedan noterat att ju större och dyrare bil ju färre hjärnceller. Empatidelen är bortopererad och trafikregler gäller andra men inte mig. Jag kan meddela att hastighetsbegränsningar undantar lyxbilar, där råder fri fart... Hade en BMW som körde om på Axelfors Hed och sedan "blåste" genom 50-sträckan i Axelfors i minst den dubbla hastigheten. Skyltarna gällde inte henom.


Det blåste bra under kvällen och man fann vägbanorna fyllda med träddelar och vid några tillfällen hela träd. Det gällde verkligen att ha en anpassad hastighet och speciellt där sikten var dålig. Det kunde ligga precis vad som helst runt kröken!
Imorgon sticker kollega till Norge med turistare till Norge i 3 veckor... (lite grön bara). Kunde också fått åka med kan tyvärr inte av personliga skäl...


En bransch som länge innehållit en stor andel lycksökare är taxibranschen i storstäderna. Nu har dock Taxi Göteborg beslutat sig för att städa i sina egna led, men tyvärr tror jag inte att detta plockar bort dom oseriösa åkarna. Det råder stora kunskapsluckor bland de nu uteslutna åkarna, som saknat insikt i hur man sköter företag i landet Sverige. Även deras bokföringsbyråer saknar kunskap om svensk skattelagstiftning. Taxi Göteborg har/hade 450 bilar och en omsättning på 460 miljoner riksdaler så det är inte kattskit precis. Taxametrar och annat har alltså inte haft så stor betydelse och ett tag vill jag minnas att det såldes speciella dataprogram som programerade om taxametrarna.


Jan Mårtenson är tillbaka med sin trettioåttonde bok (om man räknar in två receptsamlingar och en guidebok) om Johan Kristian Homan, antikhandlaren i gamla Stan. Sammanlagt handlar det om över 2 miljoner sålda böcker. Hans särpräglade stil, där morden alltid sker mellan sidorna, och där kulturhistoria, samhällskritik, aforismer och inte minst mat och dryck får ta mer plats än skurkarna, har gett honom en ständigt växande skara trogna läsare, däribland undertecknad. Jan Mårtenson började sin långa framgångsrika karriär som diplomat 1960 vid 27 års ålder. Han har bland mycket annat varit chef för kungens kansli, biträdande generalsekreterare i FN, chef för FN:s Europakontor i Genève och ambassadör i Schweiz. Mellan alla professionella åtaganden har Jan Mårtenson under 33 år skrivit lika många deckare där vi fått möta antihjälten och antikhandlaren Johan Kristian Homan och hans blåmaskade sambo, siamesen Cléo de Merode. Bli en fanatiker Du också!


Svårt att hitta en bra bok? Om Du inte vill bli Homanfantast så finns just nu Sjöjungfrun av Camilla Läckberg. Vad handlar boken om? En man har försvunnit spårlöst i Fjällbacka. Trots att Patrik Hedström och hans kollegor på Tanumshede polisstation har gjort allt för att finna honom, vet ingen om han är död eller levande. Efter fyra månader hittas han. Mördad, fastfrusen i isen. Fallet kompliceras när det avslöjas att en av hans bekanta, författaren Christian Thydell, under mer än ett års tid fått ta emot anonyma hotbrev. Christian står inför sitt stora genombrott och på releasefesten för sin roman Sjöjungfrun får han ytterligare ett meddelande. Han bryter samman och visar breven för Erica Falck, som har hjälpt honom med manuset. Christian försöker sedan bagatellisera alltihop och vägrar att gå till polisen, men Erika smugglar med sig ett av breven och visar det för Patrik. Hon har anat att det är något som plågar Christian, och hon är oroad över vad som kan hända. Patrik inser faran. Någon hatar Christian djupt. Och denna någon verkar vara en förvirrad och skadad person som inte skulle tveka att sätta sina hot i verket. Polisen inser snart att det finns ett samband mellan breven och mordet, och spåren för dem tillbaka i tiden …Sjöjungfrun är den sjätte boken i Camilla Läckbergs succéserie om Patrik Hedström och Erika Falck i Fjällbacka.


Inga kommentarer: