25 juni 2008

Onsdagen den 25 juni 2008 Del II


Som tycktes i del I så är respekten för kollektivtrafiken totalt under isen. Nyss hörde vi om en populär rallyförare som stod för en nykterhetskampanj och som sedan togs av polisen rattfull, men vem har någonsin hört talas om en nykterhetskampanj där frontfiguren är en nykter bussförare som utgör föredömet... aldrig torde vara svaret.
Ett annat mått på den bristande respekten är hur passagerarna grisar ner bussarna inuti. Jag tvivlar att man kastar tuggummi, snus, kolapapper, burköl med mera på golvet när dom är bortbjudna till bekanta eller hemma hos sig själva. Skulle som sagt inte tro det... men i bussen ger man bokstavlingen sjutton i alla uppmaningar att avstå från att dricka eller äta i fordonet, tuggummi och snus landar på golvet utan samvetskval.
I observationerna över bristen på¨respekt dyker plötsligt Ytterby upp...?? Var det inte där en fd trafikchef bosatte sig? Alltnog tycks respekten för Ytterby busstation vara helt under isen. Den är en rallybana för privatbilister, trimmade A-traktorer och trimmade EU-moppar. En förbudsskylt är inte längre en förbudsskylt. Även i Ytterby lyser polisen med sin frånvaro på ett påtagligt sätt....Problemet är med andra ord knappast specifikt för 7härad.
En annan faktor som speglar synen på kollektivtrafiken är synen på passagerarnas och förarnas säkerhet. Den är i stort sett obefintlig trots kosmetika med kontantlösa bussar och spårvagnar. Ytterligare ett sätt att se hur betydelselös kollektivtrafiken blivit i samband med det stigande välstånd som gjort att fler och fler har råd med bil till vilket bensinpris som helst är bussarnas allmänna kondition - som i den heliga konkurrensens namn blir sämre och sämre.
Sedan måste den där kollektivtrafiken givetvis vara så billig som möjligt - helst skall den inte kosta varesig resenär eller trafikhuvudman ett enda öre - även detta en indikator på den sanna synen på kollektivtrafik.
Hållplatserna i städerna är förvisso redan anpassade, men för alla som bor utanför städerna finns det sannerligen inga anpassade hållplatser... så alla dessa funktionshindrade som ingår i t ex kolla-projektet får allt hålla sig i tätorten för utanför finns sannerligen varken anpassning eller ens kollektivtrafik. Så rörelsefriheten via kollektivtrafik är en annan indikator på kollektivtrafikens ringa betydelse. De områden som är mindre tät befolkade blir i rask takt av med sin kollektivtrafik med ursäkten att den inte är lönsam... även det ett sätt att signalera hur betydelsefull man anser kollektivtrafik vara.


Vad som länge förvånat mig är bristen på initiativ till kombiverksamhet i områden där passagerarunderlaget är svagt och/eller där trafiktopparna är tydliga morgon och eftermiddag. Man envisas med att köra en buss avsedd för ren personbefordran när andra lösningar vore betydligt mer optimala ur såväl ekonomisk som miljösynpunkt. Beroende på område och förutsättningar skulle fordonet vid lågtrafik kunna utföra andra tjänster än enbart personbefordran och på så sätt har flera olika intäktskällor. Både möjligheten till att bibehålla en hygglig kollektivtrafik och spara miljön uppnås...
Man blir förvånad när både Västtrafik & Hallandstrafiken nu envisas med att använda låggolvbussar i glesbygdstrafik - det känns definitivt som fel lösning. Möjligen låggolvade kombibussar?!
En annan faktor som länge irriterat mig är dessa länsgränser som är knivskarpa och knappast till gagn för resenärerna. Om det nu är optimalt med någon typ av kombibuss mellan t ex Borås och Falkenberg skall det givetvis gå en sådan linje oavsett trafikhuvudman. Bäst vore nog om Sverige hade EN ENDA trafikhuvudman som hade hand om ALL kollektitrafik oavsett om den var vägbunden, spårbunden eller luftburen.


Jag hör att Tranemo Depå är igång och lobbar för sin version av vintertjänsterna... Jaha.. det gick inte att invänta Svenljunga Depås eventuella förslag? Nåväl - jag har inte med saken att göra längre och i sanningens namn har jag inte sett till något annat förslag heller...Kan man ana en fast hand bakom förslaget tro?


Energiprisökningen är väl den faktor som kommer att utlösa nästa världskrig eftersom det verkar vara det enda sätt som kan skapa alternativa energikällor.


När jag hörde ett visst partis nya program för miljö fick jag intrycket att folk inte skall hålla på att pendla fram och tillbaka till jobbet utan dom skall bo på arbetsplatsen. Det är det som är bra för miljön. All denna pendling och denna frihet att bosätta sig vart man vill är skadligt för miljön. Alla skall bo packade som sillar på sina arbetsplaser och GÅ till sin arbetsstation... Hur kul nu det är? Det kommer nog inte all bli mitt nästa parti!




Buzznet :

6 kommentarer:

Anonym sa...

Du är så djävla korkad i roten, så det är bara inte sant.
Du vet faaaan inte ett skit om något.
Man kan inte låta bli att läsa din blogg, för man tror inte att det finns så djävla korkade människor som dig, men tydligen finns det en idiot på BL i alla fall, och DET ÄR DU.
Tack och lov att man inte har dig som kollega.

Jöran Spångberg sa...

Visst känns det skönt att det finns idioter som gör att andra känner sig lite duktigare...Jag är säker på att Du aldrig behöver städa eller dammsuga Din buss.
Kan bara säga att det är ganska skönt att vara så där korkad i roten för jag förstår nämligen inte ett ord av Din kritik.. men om Du utvecklar den lite kanske till och med en kretin som jag fattar vad Du ondgör Dig över?!

Anonym sa...

Jag har städat och dammsugit fler bussar än du kan ana.
Dessutom är det ju vida känt att dom som tillhör Buss i Väst har faaan så mycket snyggare och renare bussar än vad ni har i Svenljunga.

Jöran Spångberg sa...

I detta läget anar jag en 70 åring som städat bussar ett helt liv och som dessutom aldrig svarade på det väsentliga. Vad var det som undertecknad aldrig fattade? Jag förväntar mig givetvis inget svar!

Anonym sa...

Med din uttorkade hjärna kommer du ändå inte att fatta vad jag svarar, så det är bortkastad tid.
Hade du varit normalt begåvad hade det kanske lönat sig att försöka förklara för dig vad jag menar.
Men eftersom du inta har alla koppar i skåpet (läs hjärnan)så finns det ingen anledning, för med den djävla låga intelligensnivån du har fattar du i alla fall inget.

Anonym sa...

Verkar som om att bivabförare har större problem än med Mr Banco...
Han har nog, som vi alla i bland, haft en dålig dag och behöver avreagera sig.

Det är väl bra om Mr Bancos Blogg kan fungera som en sandsäck man kan boxa på och kanske må bättre efteråt.

Kom igen bivabföraren och du kanske mår bättre i nästa kommentar?

/Z