07 maj 2008

Onsdagen den 7 Maj 2008

Ämnet på allas läppar just nu tycks vara härskartekniker. Man kan fråga sig varför? Dominerande tycks vara Osynliggörande, Desinformation, Förlöjligande, Dubbelbstraffning och Skuldbeläggning. Varför ta upp dessa fenomen här? Jo av ett enda skäl: Skolbarnen som åker buss till och från skolan tillämpar medvetet eller omedvetet dessa tekniker på busspassagerarna, såväl andra elever som övriga resenärer som eventuellt vågat sig på bussen. Det kan bli livligt mellan varven. Men vad innebär då de olika teknikerna i korthet: Först ut är Osynliggörande som innebär att man inte lyssnar på en persons åsikter, pratar i munnen på den personen eller ger fan i att lyssna när den personen talar. Som grädde på moset kan man ju dessutom sno personens goda idéer och lansera dessa som sina egna. Desinformation, eller jag glömde berätta, innebär att man underlåter att berätta viktiga saker eller lämnar felaktig info.Förlöjligande talar lite för sig själv, men går i korthet ut på att hacka på någons utseende eller något annat helt ovidkommande eller allmänt skämta på någons bekostnad. Dubbelbestraffning är en liten luring som går ut på att hur den utsatta personen än gör blir det fel - rätt är inget valbart alternativ! Slutligen har vi Skuldbeläggning som innebär att man antyder att någon gör bort sig eller bara avviker.
Det luriga i allt detta är att ibland är det lätt att upptäcka elever i bussen som använder sig av en eller flera av dessa knep och i andra fall kommer man på sig i efterhand med att någon nog mobbade en annan elev si eller så. Med detta i minnet känner jag ibland att det borde finnas skolpersonal med i bussen som per omgående kan ta tag i dessa mobbingfall, för visst är det mobbing det rör sig om.
Men som alltid stupar det på ekonomi och vi fortsätter med mobbare och mobbingoffer - det fungerar liksom inte att stanna bussen och gå bak och skälla ut den eller de som mobbar och de åtgärder som skulle kunna åtgärda situationen tar mycket tid i anspråk, tid som vi som kör bussen aldrig äger.



Nu skall dom stänga av vårt utfartsväg ur Borås också. Mariedalsgatan är avstängd tills vidare. Jättekul! Dessutom är Lindåsabron avstängd på Riksväg 27 fram till den 23 juni. Vem gissar att det inte ingår kompensationstid för dessa omvägar? Jasså det var det ingen som trodde... Märkligt!



Trist är att läsa om bloggare som mot betalning skriver på beställning vad betalaren önskar - på normalsvenska brukar det kallas textreklam vill jag minnas.




Buzznet :

Inga kommentarer: