23 mars 2007

Fredagen den 23 mars 2007

Två passagerare skadades när en SL-buss körde av vägen. Det knepiga var dock att föraren tydligen tog nästa buss från olycksplatsen. Han var enligt uppgift totalförvirrad. Det hela låter ju inte speciellt proffsigt. En förare som blixtsnabbt avviker från en olycksplats låter mycket underligt. Verkligen låg kvakitet.

Den vilsekommna yngling som av någon outgrundlig anledning skulle "märka" en kollega dömdes till skyddstillsyn och 100 timmars samhällstjänst. Samme 19-åring lär ha ringt till föraren (hur i all sin dar kände han till telefonnumret?) och sagt en massa ytterligare smörja. I domen slår man fast 0-tolerans för våld och hot mot bussförarna. Det är jättestarkt. Jag kan inte låta bli att fundera på föräldrarnas roll i detta sammanhang. Jag tror nämligen att den här killen har varit strulig långt innan han blev myndig och att föräldrarna antingen inte haft tid att engagera sig i sonen eller något annat gått snett för det verkar ju vara en total brist på normal uppfostran när man läser och lyssnar på det som hänt. Kanske skulle man lite markera mot föräldrar som inte säger ifrån i tid.
Med de nya regler som skall gälla för a-kassa och arbetsvillkor så lär det bli fler barn som kommer i kläm och skall växa upp utan tillsyn. Skall föräldrarna pendla 20 mil per dag för att ha ett jobb blir det inte många sekunder över till barnen. Men det är det samhälle som avtecknar sig runt hörnet. Redan smågangsters i högstadiet terroriserar klasskamrater i 'skolbussen' hem och om dom inte kan stoppas (ingen får ju bära hand på dessa småpåvar - vilket dom är väl medvetna om) så får vi rätt snart fler 19-åringar med skyddstillsyn. Och vem skall stå för skyddstillsynen? Det verkar bra på pappret men hur funkar det i praktiken? Den som lever får se.
I veckobrevet tackar man för stödet till kollegan.

----------------------------------------
under strecket

Kan meddela att begravningar är sorgliga tillställningar. Inget man direkt längtar till.

Reagera på det Du läser och mejla mig på.....
Brev till Bancoboy

2 kommentarer:

Anonym sa...

Visst är det ett föräldraansvar, men det är du som bussförare som får ta itu med dem på bussen.
Välj ett bra tillfälle (det är du som skall gå segrande ur situationen, inget vacklande eller mesuppträdande) Stäng av bussen, stå inte på förarplatsen utan gå fram direkt till den person som du upplever som den som drar igång det hela. Blanda inte in hans kompisar utan rikta dig direkt till en person och säg till honom skarpt, tufft och kortfattat vad det är du vill ha ändring på. Ta tid på dig det är du som har ansvaret för att framföra bussen och du kör när du anser det lämpligt. De är tuffa då och kanske resten av resan, för de vill inte förlora ansiktet inför kompisarna. Men nästa gång han reser med dig märker du ett annat uppträdande, då har din tillsägelse fått verkan och de andra vill inte få samma behandling av dig. De är min erfarenhet och det är inte bara en gång jag gjort det.
Sedan finns det störda psykopater även hos unga grabbar och flickor. Som upplever sig som ofelbara och allsmäktiga men de är få, tack och lov.

Anonym sa...

"låg kvakitet" ???
Om han var förvirrad kan man väl anta att han var chockad och det har väl ändå inte med kvalitet att göra?