01 februari 2009

Söndagen den 1 februari 2009

Härligt! Ny månad...


Äntligen ett steg närmare våren....
Tydligen kostade det skjortan att underlåta att rösta på lag Magnus i Körslaget. Nu lär lilla Bollnäs vunnit över stora Borås. Min reflektion är hur man orkar engagera sig i detta TV4:as reklamjippo på ett så här seriöst sätt. Det handlade knappast om körsång och förvisso är Magnus Carlsson en oerhört skicklig musikpersonlighet, men nu handlade det om vad som säljer mest reklamtid och inte ett dugg om hur yrkesskicklig "körledaren" är.


Tänk spårvagn, kör buss. Visst låter det häftigt! Man har satt namn på det hela också - jojomän det kallas BRT eller i längre form Bus Rapid Transit. Snabba transporter med buss är något som undertecknad bloggat om i åratal. BRT kommer från Sydamerika och där har man byggt upp sina städer kring BRT vilket innebär att bussen har sina egna gator och vägar och slipper slåss med bilisterna. Nu är väl detta lite svårt att kopiera i våra gamla stadskärnor. Det är redan konkurrens om vägbanan och man vågar inte prioritera busstrafik framför biltrafik. Äkta BRT kör helt bilfritt från start till mål kortaste vägen.
Vad är nyckelbegreppen? Hög medelhastighet, hög turtäthet, pålitlig turlista, egna körbanor & körfält, biljetthantering utanför bussen.
I vissa delar av Göteborg lär det finnas exempel på nästan äkta BRT. 24 meters ledbussar gör sitt till.


Särskild löneskatt 2009 - Pensionskostnader 24,26% för alla födda efter 1937. I ljuset av detta dyker det upp debattartiklar son handlar om ekonomiskt lättsinne med pensionspengarna. Pensionärernas verklighet försvinner i tjusiga ekonomiska teorier. Då kan det vara värt att pepåka att det är skillnad på teori och kall verklighet. Plötsligt dyker det upp tankar på att PPM är överflödig och att folk skall kunna hantera cirka 1,5 % av sin pension själv är onödigt. Det som glöms bort är effekten för den enskilda pensionären. En rätt lustig filosofi är att man skall skjuta upp pensioneringen...och man undrar onekligen varför? Om jag sopar in 1/4 av min lön i 40 år borde det i alla fall finnas 10 års full-lönspension eller 20 års 1/2-löns pension. Men se det gör det inte! Så kära BLAB jag har inte råd att bli uppsagd på grund av arbetsbrist just nu - kan vi skjuta upp detta tills marknaden blir bättre? Just NU är ett sällsynt olämpligt tillfälle....


Reflexer är absolut en livlina värd att satsa på. Som bussförare ser jag dagligen skillnaden mellan att synas och inte synas i trafiken. Många tror dessutom att dom syns bara för att det börjar ljusna lite...dom ser ju bättre själva, men dom lurar sig... dom syns inte! Att det dessvärre är skillnad mellan reflex och reflex och att alla reflexer inte håller måttet är naturligtvis tragiskt. En del bussföretag delar ut gratis reflexer till resenärerna så att de ska synas på busshållplatserna. Den typen av åtgärder borde anammas av fler. Alla sätt som innebär att man förebygger insidenter i trafiken kan bara vara av godo.


Se där ja -- Säfflebussen (som knappt har nått att göra med Säffle) byter namn till Gobybus (Resmedbuss).... Man satsar på säkerhet, vänlighet och miljö...med superlyxiga bussar.


På landsortsfronen stänger vi fler och fler mackar...För den som inte riktigt fattat galoppen så är budskapet det att det förväntas inte bo människor utanför städerna. Dessutom skall man åka snabbuss eller tåg mellan städerna. När man sedan läser prognoser som 10% biodrivmedel 2020 och liknande budskap känns det rätt löjligt. I städerna borde det enbart gå elbilar som ett tillskott till den väl fungerande kollektivtrafiken.
Ett sätt att visa att landsbygden icke är önskvärd är väl ett kommunalt beslut som innebär att bildningsnämnden skall banta sina kostnader med minst 8 miljoner och helst 16 miljoner. Ett sådan sänkning av utgifterna får självklart konsekvenser, i detta fallet plockar man bort skolor och dagis på landsbygden. Alltså landsbygd = överflödigt! Så nu skall dessa knattar åka buss på hala vintervägar en stor del av året... Så vadå -- det gjorde jag redan på 1950-talet och då åkte jag ytterligare några kilometer och hade en rejäl promenad i snö varje morgon. Okey jag gick då i högstadiet och jag tror nog att låg- och mellanstadiet skall gå i skola på hemorten även om det är en byskola. Det handlar om trygghet.





Buzznet :

1 kommentar:

Anonym sa...

Det finns skäl att utpeka miljöpartiet som skyldiga till mackdöden.

//nimbra