11 februari 2009

Onsdagen den 11 Februari 2009


Då man äntligen orkar att bläddra i en tidning så hittar man en annons om Rådslag om framtiden. Vi lever i ständig förändring och framtiden för de små byarna ter sig mer oviss än på länge. Hur ska ett samhälle som t ex Sjötofta kunna existera utan ett fungerande näringsliv (ens i närheten), utan samhällsservice.... ja i stort sett utan allt? Man kan ju också se det ur en annan vinkel. Västtrafik vill nu ersätta bussen Håcksvk-Sjötofta-Ambjörnarp-Tranemo med taxi pga av minskat resande och samtidigt måste Linje 100 på sträckan Ulricehamn-Borås-Göteborg få fler avgångar för att resandet ökar. Översatt till normalsvenska betyder det att man överger landsbygden och flyttar in till städerna. Vad skulle kunna rädda ett samhälle som Sjötofta? Det är en gammal skogsbygd så den mest logiska lösningen vore att förädla skogsråvaran lokalt. Varför inte tillverka biobränsle på ort och plats? Det finns säkert fler produkter vi skulle kunna förädla fram ur råvaran. Så varför skall vi transportera bort möjliga arbetstillfällen till annan ort?


Fast den uttökade busstrafiken har uppenbarligen sina problem. På grund av brist på meningsfull sysselsättning är det idag bland annat populärt att kasta sten på bussar. En rätt livsfarlig aktivitet för busspassagerarna - tänk om det var Din bror som råkade åka i den bussen!
Som sagt - kollektivtrafikresandet ökar i städerna vilket bland annat innebär att Göteborgs Stad nu beställer 25 nya gnisslande, tjutande och förarfientliga spårvagnar från Italien. Men en ny upphandling tar tydligen åratal att genomföra med alla EU-regler och det skulle betyda sisådär fyra till fem år innan någon annan spårvagn ser dagens ljus på stan och då kanske den också har en mängd barnsjukdommar. Ack ja - det är inte lätt att göra inköp i dessa ider inte...


Att åka pendeltåg med Västtrafik har sina risker. Man kan bli avslängd... Tyvärr kan jag inte riktigt hålla med Valentin som försökte åka tåget utan ett korrekt färdbevis. Bara kvitto på inköpet och en anmälan om förlust duger inte eftersom det är världens älsta trick för att åka två på ett kort. Däremot kan man undra varför han inte fick en chans att betala kontant? Troligen en effekt av indragen kontanthantering.....


Försäkringskassan verkar inte ha det lätt i dessa dagar.... dels fattas det ett större antal miljoner i verksamheten och dels vill man inte betala ut några pengar...? Jag hänger inte med i turerna riktigt, men de där miljonerna som fattas måste vara lönepengar till dom få anställda som arbetar kvar på kassan. För det går ju inte en dag utan att man läser att försäkringskassan bytt åsikt. Igår var gamla tant Agda 68 för sjuk för att jobba - men idag är samma gamla tant Agda (68) så förfärligt pigg och frisk så vi drar in hennes pension och flyttar fram hennes pensionsdag till fem dagar efter hennes dödsfall. Detta kommer att spara rejält med pengar åt systemet. På unga Sara (35) kunde man i går på Försäkringsmedicinskt centrum slå fast att hon hade 25% arbetsförmåga. Idag hoppade den upp till 110%. Det känns som att läsa Bibeln om hur Jesus gick runt och botade sjuka. Men KD är ju med i regeringen så då är ju allt möjligt.


Jag minns att jag för ett bra tag sedan skrev att det blir dyrare och dyrare för en vanlig löntagare att bo i städernas centrala delar och att få lyxen att bo i egen villa håller för en vanlig löntagare på att åter igen bli en omöjlighet. Huspriserna rusar i höjden på många platser och kommunernas olika avgifter kopplade till villan stiger i samma takt. Jag tror personligen att det handlar om smygskattehöjningar. Man tar betalt för sina "tjänster" långt över självkostnadsnivån. Kommunerna ägnar sig åt vinstintressen idag.


Jag råkade läsa en högst allvarligt menad fråga i en liten tidning och den löd: Kan vårt pensionssystem på i "konkurs"? En högst berättigad fråga i dessa tider av girighet. För visst är det girighet som ligger bakom dagens finanskris - mycket ville ha mer, mycket mer och kon gick i sin.




Buzznet :

Inga kommentarer: