28 februari 2009

Lördagen den 28 Februari 2009


Månadens sista dag


Detta är alltså den sista dagen i februari och sedan är det mars månad... krigsgudens månad. Det har tex framkommit hur man tror sig banta sina kostnader i färdtjänsten. Man köper billiga fordon med ålderdomlig teknik och backar ett antal decennier i utvecklingen. Vilket åter bevisar att varje inbesparing i ett anbud har ett pris och det kommer alltid att gå ut över någon. Det har gått så långt att vissa aktörer inte längre lägger anbud till Västtrafik eftersom det betraktas som en given förlust...och vem vill ha en given förlust på halsen?


Att kollektivresandet ökar är givetvis rasande positivt men att det samtidigt skapar ökade kostnader för Västtrafik indikerar någon typ av systemfel. Vad som däremot är trist är dom ökande angreppen på bussarna. Det kastas föremål mot bussar som aldrig förr. Det finns anledning att fundera på den underliggande orsaken. Den analysen har jag ännu inte sett till. Däremot har motorvägshållplatser bidragit till ökat resande. Då borde även hållplatser i samband med mot kunna leda till samma effekt.
Det borde vara en självklar sanning att om alla Svenljungabor som pendlar till sitt arbete i Borås tog bussen istället för bilen så skulle det i ett enda slag hända en massa positiva saker med luften vi andas. Nu vill inte alla höra på det örat dessvärre.


I veckobrevet får vi nu veta att vår depåchef har tjänstledigt i sex månader - där upphör all vettig information. Det skall vara en fd rektor som så effektivt ger ut korrekt information till sina elever - sorry medarbetare. Det har tydligen inte varit intressant att utse en ersättare under tiden eller så har man "glömt" att berätta att så redan skett. Det kanske skall vara någon som korrekturläser veckobreven innan de går i tryck :-)




Rättegången


Rättegången mot The Pirate Bay innehåller en massa otäcka övertoner som luktar unket... Jag är förvisso ingen ivrig nedladdare så av den orsaken har jag knappast något att oroa mig för. Men angreppen på en känd och erkänd forskningsprofessor från de amerikanska företrädarna sida luktar illa. Han sa bland annat det som vi som har några år i ryggen redan visste "att vid varje teknikskifte har de största aktörerna inom musikbranchen försökt stoppa utvecklingen." Det finns en mängd andra händelser som påverkar skivförsäljningen och det finns absolut inget samband som visar att de som laddar ner musik skulle knata iväg och köpa skivor istället. När VHS:en kom till USA sa USAs högsta domstol Nej i och med att mer än 10% var legitim användning. I så fall skall förövrigt varenda Webbradio/WebbTV-station förbjudas eftersom det via dessa är busenkel att spela in färsk populärmusik utan att ladda ner en ton...Nåja fru Görel fick i alla fall massor av blommor. Försvaret i TPB-rättegången funderar på att gå till EU:s domstol för att få ett yttrande.
Annars klubbade riksdagen igenom Ipredlagen som i praktiken innebär övervakning av Internet inom landet, medan FRA-lagen bara skulle övervaka trafik utom landet. Via Ipred-lagen kan man begära ut namn på personer till vars datorer "nedladdning av viss omfattning" misstänks förekomma (luddigt värre). För att åstadkomma detta måste alla IP övervaka sina kunder. Det är i praktiken det som lagen föreskriver.
Mitt i all denna röra läser man åter igen om den nya generationens fildelningsteknik som håller på att utvecklas på olika universitet. Tekniken innebär att Ipred blir meningslös och TPB-rättegången ointressant ur fildelningssynvinkel. Det nya är att man använder redan etablerad krypteringsteknik och att filen som Du plockar hem inte innehåller någon tilläggsinformation. Vill Du testa? Kolla då på oneswam.cs.washington.edu.



Det har ju länge varit ett politiskt önskemål att få övervaka Internet där folk ohämmat kan utbyta åsikter och idéer utanför den politiska kontrollen (det brukar ibland kallas demokrati). Det har aldrig varit poppis hos etablerade politiker som själva vill sätta dagordningen.


Till sist


Jag hittade en kul notis om nyutexaminerade DIHM:are i en tidning...Det tyckte jag var både kul och tankeväckande... När jag tog min DIHM-examen fick vi ingen pressbevakning precis -- det har trots allt gått framåt.


Våra (i vart fall mina) pensionspengar bara krymper. Sjätte AP-fondens avkastning sjunker. I andra AP-fonder får man bonusar ur mina pensionspengar.


Så var det klart då...Vickan & Danne gifter sig och kriget mellan SVT och de reklamfinansierade kanalerna startar. Sedan blir det en massa kringaktiviteter i övrigt för alla som kan vill givetvis tjäna en hacka på bröllopet. Må bästa TV-kanal vinna.... Undrar just vilka produkter Vickan & Danne skall få göra reklam för...Vilka varor skall få kunglig glans?


Inga kommentarer: