17 februari 2009

Tisdagen den 17 Februari 2009

VEM SKALL KONTROLLERA INTERNET?


Ville bara säga att i morse var det minus 15 grader ute och minus 14,5 grader i bussen.


Vi som är lite utombys behöver egentligen inte veta att linje 12 bytt sträckning i Borås och vi behöver inte heller känna till på vilket sätt den bytt sträckning eftersom våra resenärer troligen aldrig skulle komma på att åka med linje 12 i Borås. Detta är i alla fall vad trafikchefen inbillar sig. Därför berättar han inte det för oss på depåerna. Se akuttavlan.....
Sedan undrar vän av ordning hur många företrädesrätt till återanställning det krävs på BLAB. Jag har till dags dato lämnat två (2). En direkt till vår VD, den som skickades hem i brevlådan så nu funderar jag på om jag måste skicka en av de som ligger på kontoret också... Det var nått med svångrem och hängslen.


Är det någon som vet vad förklängning av trafik är för nått? Det står i vart fall det i veckobrevet - inget nytt att rapportera om upphandling - förklängning av trafik. Jo - det är sant! Man skall inte märka ord (men på en rektor och militär kan man väl få ställa lite krav eller?).
Sedan är det tur att vi befinner oss lååångt ifrån Konstfack.... för när det blir konst att förstöra en tunnelbanevagn eller en buss har det slagit runt i huvudet på en och annan rektor det är då min ärliga uppfattning.


Via svt.se kan man följa rättegången mot Pirate Bay. Men jag personligen förstår inte riktigt syftet med spektaklet. Redan på 1950-talet kom trådbandspelaren och redan då borde man löst denna typ av problem, men det lyckades man inte med. Sedan kom rullbandspelaren och efter den kassettbanden som klarade av BÅDE musik och dataprogram. Då fick vi kassettskatten! Så kom de inspelningsbara CD-skivorna och det skickades både filmer och dataprogram kors och tvärs via posten (som alltså bidrog till att sprida upprättshovsskyddat material). Så blev det skatt på CD-skivor, så alla köpte sina CD-skivor från Tyskland! Så småningom kom BBS:er man kunde ringa upp via sin dator. På dessa kunde man sedan tanka ner diverse program och skriva små meddelanden. Internet utvecklades och man hade lokala FTP-servrar där man kunde hämta och lämna sina bidrag av alla de sorter. Det fanns ElitFTP-siter med bara det nyaste. Peer-to-peer utvecklades och DC-programmen florerade och upp till nu har vi kommit till torrent-tekniken. Jag tror inte en minut att det slutar där. VPN-tunnlar och annan krypterad trafik kommer att breda ut sig och Pirate Bay-rättegången handlar egentligen inte ett dyft om fildelning hit eller dit. Det handlar om möjligheten att censurera Internet. Man har haft över 50 år på sig att lösa frågan om olaglig kopiering sedan den första trådbandspelaren eller den första kopieringsmaskinen och man har bevisligen inte löst det ännu. Men ett fritt Internet har länge varit en nagel i ögat på politiker och andra som vill behålla makten. Titta på Venezuelas president som nu lyckats välja sig själv till diktator i s.k. fria val....
Jag minns en period när filmbranschen krypterade VHS-kassetter så hårt att dom faktiskt inte gick att titta på och folk helt enkelt sluta köpa filmer - sicket fiasko! Dom gick däremot utmärkt att kopiera via smarta kablar...
Samma sak hände med DVD-filmer som inte gick att spela på datorn, som hos många var den enda DVD-spelare man hade. Hur gick det med de regionkodade DVD-filmerna - fiasko. Det såldes ytterst få DVDspelare som var regionkodade. Var inte DVD-spelaren regionsfri var den inte värd att köpa! Och kopieringsskydden var ofta knäckta fortare än de tillkom.
Man kan ha synpunkter på respekten för upphovsrätt, men det är oerhört svårt att kopiera en Rembrant-tavla, men lätt som en plätt att kopiera en ljudbok. Det kan finnas anledning att fundera över teknikutvecklingen och anpassa sig till den.
Jag minns när det kom apparater med TVÅ (2) kassettbandspelare --- förbjud dom skallade ropen... Sedan fanns det idioter som sålde dubbla VHS-bandspelare -- förbjud dom, förbjud dom hua mej så hemskt... Idag finns det datorer med både två och fler DVD-enheter och dom har ingen ropat på förbud emot. Hur skall vi göra med de digitala TV-bandspelarna som förvandlar den upphovsrättsskyddade filmen i betalkanalen till en DVD-film i samlingen? Eller alla datorer med direktTV och inspelningsfunktioner och all ny teknik som kommer här efter? Nej tillbaka till stenåldern... Då blir film- och musikbranschen glada...just det ja dom fanns inte ens på stenåldern.
Detta handlar inte ett dyft om upphovsrätt... det handlar om vem som skall kontrollera Internet!


Jag glömde en liten detalj -- film- musikbranschen har också försökt förbjuda alla typer av fildelningsteknik och alla kommande tekniker som innebär att man kan dela med sig av elektroniskt material - hur det gick? FIASKO! När skall vi förbjuda Facebook, MSN, Netlog, Myspace osv.. och när skall vi åtala Google, Yahoo och dom andra?






Buzznet :

1 kommentar:

Anonym sa...

En bra och läsvärd bloggpost i dag! Det är bara att hålla med --det gäller kontrollen över internet.

När det gäller Venezuela har även USA välkomnat valresultatet och valövervakare från de latinamerikanska länderna, Europaparlamentets representanter och europeiska akademiker, säger att valet varit fritt och rättvist.
Av 17 miljoner röstberättigade röstade 11 miljoner och 54% av dem för att Chavez ska få delta även i nästa presidentval.

Vad då valt sig själv till diktator?? För att folket ska få välja???

http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/7893907.stm