21 februari 2009

Lördagen den 21 februari 2009

Brölloppsdag


M
an får tydligen inte ringa hem till en förare och tala med hans hustru/sambo, sådant väcker plötsligt ont blod. Att jag tidigare blivit uppringd flera gånger om dagen av både föraren och hans hustru/sambo räknas tydligen icke längre. Tiderna förändras verkligen.... men nog om detta!

Ett nytt ointressant veckobrev har utkommit. Dock innehåller det några intressanta anmärkningar... En av dessa är den eviga konflikten mellan tidtabellens "snabbuss" och verklighetens resenärer. Det finns gott om resenärer som behöver en evighet för att hitta en sittplats i bussen. Detta gäller märkligt nog alla åldrar. Alltså skall vi inte lämna hållplatsen innan alla funnit sin plats!

Upphandling-förklängningstrafik: Inget nytt! Kan just undra hur många av de depåanställda som finns kvar om det skulle bli en förlängning....??? Har redan nu hört lite olika bud.
Det har ju snöat under veckan och på vissa ställen har snö- och halkbekämpningen kommit på undantag - som vanligt. Hillared och Aplared är för vår del ett evighetsproblem. Fattar bara inte hur det kan vara det år efter år. Visserligen minskar befolkningen i Hillared något, men vi kör faktiskt skolbarn från och till orten varje vardag - men det är väl inget noga med dom förrän det hänt en rejäl olycka kan jag tro.

Nu skall vi få rutiner som kollar antennerna på bussen.... fanasatiskt. Man häpnar med tanke på hur obrukbart det radiosystem som finns i bussarna är. Fast å andra sidan är ju vår typ av trafik under avveckling så problemet är kanske självlösande. Fast Västtrafik har utfört tester med andra radiosystem.
Tydligen har man problem med kalla bussar på Borås Depå och då kommer det i ett miljöprotokoll. När vi har samma problem gäller det att tjata.
Läser att marerial saknas i vissa bussars förbandslådor.... Gubbar det finns bussar som helt saknar förbandslådor! Nyhet eller!

16 förare är kvar att utbilda om hantering vid hot och våld! Det inkluderar säkert inte några av förarna vi de externa depåerna. Det är skillnad på folk och folk.

På nått ställe läste jag ett förslag om att ta med sig eget sittskydd vid nyttjande av allmänna färdmedel... det verkade väl häftigt, men det illustrerar samtidigt skillnaden i vagnvård.

Jag välkommnar tuffare regler för moped. Mogenheten tycks inte ha infunnit sig bara för att man fyllt moped. Som bussförare upplever man dessa dödsföraktande mopedister som ett enormt riskmoment.

Med anledning av rättegången mot TPB har det uppstått ett antal olika debatter i olika riktningar. Vissa handlar om upphovsrätten, medan andra handlar om teknikutveckling. Det som är lite märkligt är att politiker och lagstiftare suttit och sovit redan då boktryckarkonsten uppfanns. För vare tekniskt utvecklingssteg har det blivit lättare att mångfaldiga upphovsrättsskyddat material och vid varje steg har vissa grupper viljat förbjuda utvecklingen.
Ett av problemen med möjligheterna att mångfaldiga är att fler och fler utnyttjar möjligheten och den breda allmänhetens syn på kopieringsförbud med mera förändras.
Jag minns lärare på en skola som funderade på hur många sidor ur en viss lärobok man fick kopiera utan att vara olaglig. Grunden var minskade anslag till läromedel, och på den vägen är det. Den svenska biblioteksrörelsen är ett annat sätt att sprida lågkostnadskultur....och det var inte så längesedan jag läste om ljudböcker som kunde laddas ner kostnadspritt på utvalda svenska bibliotek.
I dagens elektroniska värld finns massor av sätt att komma åt så kallat upphovsrättsskyddat material, men varesig det politiska systemet eller juridiken har hängt med i utvecklingen. Om två individer utbyter filmer och musik via en tredje person kan man undra hur ansvaret skall fördelas. Om jag hade gått över med min DVD-film till polaren hade ingen blivit klokare, men eftersom jag gick via grannen uppmärksammades det och någon reagerade.
Det intressanta är om man får för sig att via domstolar förbjuda teknisk it-utveckling! Vad leder det till? En annan intressant tråd är att ett större hot mot legal nedladdning tycks vara musikbranschens egna revirpinkande än TPB:s verksamhet.
En gång i tiden fick vi kopieringsskatt på kassetter.... varför? För att alla kopierade eller?



Länge leve skillnaden! Peter var inte så lite avundsjuk på sin fru som bara fick vara hemma hela dagarna (måste ha varit på 1950-talet). Han tyckte att hon gott kunde prova på hans arbetsdag så han bad Gud om en liten tjänst. Kunde han och hans fru byta kropp för ett dygn? Sure sa Gud!
Peter vaknade dagen därpå som kvinna så han gick upp och gjorde frukost till alla, gick ut med hundarna, väckte barnen och såg till att dom åt frukost och klädde dom. Packade deras lunch (definitivt 1950-tal) och gick med dom till skolan. Sedan knallade han hem, men gick vägen via kemtvätten (förmögen familj) och stannade vid banken för att ta ut pengar (jättemoderen 50-tals familj) och promenerade till kvartersbutiken för att handla. Peter kånkade hem varukassarna och satte in maten i kyl och skafferi. Dags att åter gå ut med hunden, bädda sängarna och tvätta smutstvätten. Lite städning krävdes också och sedan var det dags att gå och hämta barnen i skolan (jag fick alltid gå hem själv). Nu behövde barnen lite läxhjälp och mellanmål. Hustrun kom hem och satte sig vid den nya svartvita TV:n medan Peter diskade upp efter middagen för hand. Vid nio-tiden var Peter helt slut och gick till sängs, men hans hustru ville ha lite sex innan han slocknade.
Dagen därpå insåg Peter att han absolut skulle be Gud byta tillbaka och det tyckte Gud var helt i sin ordning - dock blev karenstiden 9 månader eftersom Peter hade blivit gravid under natten.

Inga kommentarer: