23 februari 2009

Måndagen den 23 februari 2009

Yrkeskompetensbevis för förare av buss



Från och med 10 september 2008 gäller en ny lag som medför att alla som kör buss i yrkestrafik måste ha ett yrkeskompetensbevis. Reglerna börjar gälla samtidigt i EU:s medlemsstater samt i Norge, Island och Liechtenstein.

Avsikten med de nya kraven på grundläggande utbildning och fortbildning är att förbättra trafiksäkerheten, öka förarnas säkerhet och minska miljöbelastningen från den tunga yrkestrafiken. Förare ska ha med sitt yrkeskompetensbevis vid körning och kunna visa upp det vid en kontroll. Om beviset inte är med kan föraren dömas till böter.

Hävdvunna rättigheter – övergångsregler för yrkesverksamma förare


I lagen finns en övergångsregel som kallas ”hävdvunna rättigheter”. Den innebär förare med körkortsbehörigheterna D och DE inte behöver genomgå grundläggande utbildning och avlägga prov, om körkort är utfärdat för första gången innan 10 september 2008. För att få ett yrkeskompetensbevis och där igenom behålla rätten att yrkesmässigt köra buss, ska föraren som innefattas av ”hävdvunna rättigheter” gå en fortbildning före 10 september 2015. Därefter ska föraren genomföra fortbildningen minst vart femte år.

Företag som har yrkesförare anställda har ansvar för att sätta sig in i vad den nya lagen innebär. Företagen bör informera sina anställda om vad de nya bestämmelserna innebär och se till att förarna går de fortbildningar som krävs. Ett företag som anlitar en förare som inte har rätt att utföra persontransporter kan dömas till böter.

Nu kommer knorren. Vår VD är inte alls intresserad av att underlätta för alla de förare som fått sparken från företaget. En åtgärd hade givetvis varit att se till att alla dom förarna som idag saknar giltiga yrkeskompetensbevis får sådana via hävdvunna rättighetet.

Inga kommentarer: