24 september 2008

Onsdagen den 24 September 2008


Höst och åter höst....Lövade vägar, regn och sol i en salig, men trevlig röra.
Det är dags att lägga ner landsbygden och satsa pengarna på storstäderna för det är ändå dit alla människor flyttar! Senaste Förarnytt Sjuhärad är inne på samma tema, men så är det också Västtrafik som ligger bakom. "Det blir fler kontroller på stads- och regionlinjer än på landsbygds- och skollinjer." Och självklart skall kontrollanterna kolla såväl förare som passagerare, det ligger liksom i själva ordet kontrollera. Alla andra argument är löjliga. Fast det var visst omdöpt till informationsmissar - så elegant.
Det är en sak som Förarnytt Sjuhärad INTE tar upp och det är problemet med falska SMS-biljetter. Det står en liten ruta om positiv trend för sms-biljetter men inte ett ord om dess baksida. Svagt tycker vår förare. Han tror inte att fem kontrollanter som skall täcka ett enormt område. Dessa fem skall jobba två i Fyrbodal, två i Sjuhärad och två i Skaraborg???? Här måste föreligga ett tryckfel för 3x2 blir vanligtvis 6. Västtrafik har på ett elegant sätt minskat på biljettkontrollen under sken av att ha gjort motsatsen. Inte illa.
Genom att ladda hem ett program till mobilen kan fuskare få fram falska sms-biljetter som lurar både spärrvakter och kontrollanter. Minst ett hundratal personer använder det illegala programmet. Dock skall ett nytt system vara på gång som ska göra det omöjligt att passera spärrarna utan en giltig biljett. De nya kontrollerna blir helautomatiska och kommer att användas i hela Stockholms län. Resenärerna ska bara behöva rikta telefonen mot en optisk läsare så känner den av om biljetten är äkta. Och det skall alltså ingen hackare knäcka - god natt!


På TV så debatterar man FRA-lagen men vår chaufför tror att det är något helt annat man egentligen debatterar. Okey en liten politisk klick snackar nog om enbart FRA-lagen, men den större kretsen vill troligen diskutera helheten - det svenska övervakningssamhället. Detta samhälle har till uppgift att för medborgarnas bästa övervaka dom. I det perspektivet är FRA-lagen bara toppen på ett isberg, ett symptom på en trend som går ut på att övervaka landets egna medborgare. Det har också gjorts uttalanden om att begränsa yttrande- och tryckfriheten för att förhindra spridning av åsikter som toppskiktet i samhället tycker är obehagliga. Det som vi förr kallade censur skall nu bli rumsrent. Outgrundliga äro politikens vägar. Men är detta verkligen något som har med kollektivtrafik att göra tänker vår trevliga förare. Jovisst. Kameror i bussar. Registrering av resor via Västtrafikkortet. Övervakningskameror vid busshållplatser. SMS-biljetter - där informationen lagras. Allt för att skydda resande och förare givetvis, men som också sparas för andra ändamål. Slanten har alltid två sidor. Det finns fler kopplingar men vår käre chaufför orkar inte räkna upp allt.


Sedan var det detta med enhetliga biljettpriser i HELA regionen. Det verkar ta mig faan vara en omöjlighet tänker gubben och suckar. Alltid är det någon klåfingrig lokal politiker som skall plocka poäng lokalt som drömmer ihop något. Här om veckan vill nån lokal stjärna i Borås ha enhetstaxa inom hans kommun. Men hur det ska vara för resten hade han inget nämnt om. Ursäkten var miljöskäl och rättvisa som väl är gångbart i alla sammanhang nuförtiden. Men samma miljöskäl gällde uppenbarligen inte HELA regionen utan enbart den egna lilla kommunen. Nu kan man ju undra om prisfrågor tillhör sådant som en förare skall tycka till om - dom skall väl hålla käften och köra buss. Men faktum är att alla dessa olika prissystem påverkar förarnas vardag. I alla fall fram till 1/12 2009 och troligen även därefter eftersom Västtrafik planerar för betalkort i stället för pengar och då försvinner förvisso kontanterna men inte taxeproblemet. Med betalkort kommer dessutom att ta längre tid ber resenär.




Buzznet :

Inga kommentarer: