24 augusti 2009

Tisdagen den 25 Augusti 2009

- Jag blir så förvirrad över dessa nya rättsordningar. Om man tillhandahåller ett medel som underlättar att begå brott stämplas man som brottsling. Det är jättekonstigt!
- Vad är det som är så konstigt med det?
- Vem har nånsin kommit på att åtala bilindusti eller vapenindustrin för att tillhandahålla medel för att begå brott?
- Aha. Jo det är ju riktigt! Posten har väl aldrig blivit åtalade för att skicka upphovsrättsskyddat material kors och tvärs i världen och de gamla BBS:erna och FTP-servrarna har inte heller varit föremål för åtal.
- Fatta att jag är förvirrad över denna nya omtolkning av begreppet tillhandahålla. Sedan läser jag hur ifpi polisanmäler fildelarhubbar och sedan läser jag att The Pirate Bay inte är uppe därför att Stockholms Tingsrätt har gått de amerikanska företagens ärenden och hotat Black Internet med syhögt vite om dom tillhandahöll bandbredd till TPB i ett mål som inte ens kommit upp i domstolen. Snacka om rättsäkerhet. Dessutom är det inte Black Internet som var TPB:s Internet Provider men det lär inte Stockholms Tingsrätt brytt sig om. Funderar just på vem som satt som domare i det beslutet?
- Jag skiter väl i om TPB är uppe eller ej. Det finns hur många kopior ute av den så det lär knappast göra nån skillnad. Det som oroar även mig är just att man får vidta lagliga åtgärder innan en rättegång börjat och dom fallit. Grejen är ju den att Amerikanarna är ute efter själva infrastrukturen och dom har kommit på ett fyndigt sätt också. Man kräver att IP-leveranrören reducerar hastigheten på alla protokoll utom HTTP. På så sätt stryper man P2P-trafiken och en jäkla massa annan trafik också.
- Så nu är det alltså dax att förhandla om priset på Internetförbindelsen?
- Typ!
- För övrigt tror inte ifpi att The Pirate Bay kan bli lagligt och därför har man nu slagit undan fötterna på Global Gaming Facrory X möjligheter att köpa TPB. Detta i sin tur innebär, tillsamman med stypt internethastighet utanför HTTP att ett svenskt utvecklingsbolag som ägnar sig åt "olaglig" teknikutveckling. GGF:s ordförande har lämnat "skeppet" så att säga och den amerikanska film och musikbranschen är inte ett dyft intresserade av en optimerad fildelningsteknik. Skulle Peerialism släppa ut en dylik teknik blir dom självklar genast åtalade för att tillhandahålla medel för olaglig fildelning av upphovsrättsskyddat material.
- Skall dom dessutom tillhandahålla nätbaserade hårddiskar tar det väl hus i helvetet. Gissa så mycket olagligt som kan läggas på dom. Genom att optimera fildelningstekniken Bittorrent kan nedladdningshastigheten ökas och trafikkostnaderna sänkas. Men eftersom IP-leverantörerna nu anmodas sänka hastigheten så faller väl den delen av tekniken mer död!
- Var det det företaget som Ny Teknik i våras utsåg till Sveriges hetaste teknikföretag? Med de nya direktiven från USA lär den tekniken vara oanvändbar då den bygger just på P2P.

Inga kommentarer: