09 augusti 2009

Måndagen den 10 augusti 2009

- Vad gör Du bakom ratten?
- Vad menar Du nu?
- Snackar Du i mobilen eller sitter Du och gråter eller sitter Du och flirtar eller sitter Du och fikar. Listan kan göras lång...Leker med barnen, dricker, fixar med radio eller GPS:en, äter, skäller på medtrafikanter, sjunger, lägger make-up eller nått annat?
- Det var en lång lista. Dricker vatten har väl hänt en varm dag..

- Så har vi de statliga sparbetingen igen!
- Låt höra!
- Dagens biljettpriser inom kollektivtrafiken är inte marknadsanpassade!
- Har dom någonsin varit det?
- Nej, så vitt jag minns har kollektivtrafik alltid varit underskottsfinansierad. Men nu är det ju bistra tider och då skall det sparas på allt.
- Så pass.
- Detta betyder att en statlig utredning nu skall se över det självklara. Målet är givetvis en helt självfinansierande kommersiell kollektivtrafik som levererar skatt till staten.
- Och hur går det då med glesbygden?
- Ja Du, den kan aldrig bli kommersiellt lönsam så den lär upphöra. Ytterligare en spik i kistan för att avveckla landsbygden.
- En sak torde i alla fall vara rätt klar. Kollektivtrafik i nuvarande form torde snart vara ett minne blott.
- Jag ser vissa paralleller till vårdcentralsreformen som ju gynnar städerna och kraftigt missgynnar landsbygden och samma sak med apoteksreformen.
- Skall det vara fri konkurrans inom t ex busstrafiken så är det knappast nån som trafikerar områden med dåligt trafikunderlag, det vore ju att leka Ebberöds Bank.
- Alltså typiska storstadsreformer. Det verkar som detta verkligen bevisar att lantisen är smartare än stabon.


- Vad händer?
- Jag försöker reda ut begreppet Quiltning!
- Och?
- Det var inte så där självklart... Lappteknik är bara ett svar och det är nog inte ens rätt! Man kan tydligen quilta i hela världen. Från Sverige till Japan till Nord- och Sydamerika.
- Okey?
- Sedan skall man finna sin inre Quilt också?
- Lät flummigt.
- Må så vara men det finns kurser för det. Sedan kan man väva quiltar också.
- Sa Du inte att...? Skit samma, jasså.
- Jag tror att sanningen är den att ändamålet lite helgar medlen, eller som en förening säger att man gillar att sy och prata. Förr hette det nått i stil med syjunta eller kyrkliga syföreningen eller liknande, men det låter inte lika häftigt som nått utrikiskt.
- Går det att tjäna pengar på detta?
- Om man är på rätt sida om disken så. Man bör alltså starta en quilttygaffär och dyrt tillhandahålla attraktiva mönster. Vad sägs om LappRoys quiltshop?
- Låter lagom snurrigt. Som jag minns det och då är jag nog ändå lite för ung så handlade lapptäckestekniken om att ta tillvara utslitna föremål av tyg och ge dom ett nytt liv i ett liv med en symaskin och armod.
- Det var då det! Nu kan man till och med åka till Quiltköping. Fast jag hittade det inte i kartboken, men det är bara trista detaljer.
- Du sa det! Jag bara nickade.
- Ett annat sätt att göra sig en slant på denna trend är tydligen att hålla kurser, fast då får man naturligtvis antingen vara rutinerad själv, eller vara en driven organisatör som engagerar duktiga quiltare.
- När Du för det på tal så läste jag att symaskinstillverkarna också har hängt på trenden så nu finns det riktiga quiltmonstermaskier. Proppfulla med finesser! Rena databurken.
- Och så finns slutligen även en Quiltakademi. Svenska Akademin släng dig i väggen.
- Men vi kom aldrig fram till vad begreppet Quiltning stod för?
- Nep. men på akademin översätter man det med vaddstickning???? En sak är i alla fall säker och det är att det är en svår konstform och inte helt billig!
-
Kan man sammanfatta att från att ha varit tydliga gränser har de olika metoderna glidit in i varandra och allt ryms under begreppet.
- Kanske det. Från att ha varit ett sätt för fattigt folk att ta tillvara knappa resurser har det blivit förmöget folks fritidsintresse.





Inga kommentarer: