13 januari 2009

Tisdagen den 13 januari 2009


KONTROLLBEHOV


Gubbens psykolog säger att det handlar om personer som inte litar på att andra sköter sina uppgifter på ett tillfredställande sätt. Det kan röra sig om personer som vill detaljstyra hur saker ska göras och som kontrollerar små detaljer. Det är inte ovanligt att det röra sig om kollegor som har ett starkt behov av att arbetet ska göras på ett visst bestämt sätt och som vakar över att det också sker. Bakom detta beteende finns ibland en föreställning om att det blir kaos om inte en ansvarig person övervakar att allt görs på rätt sätt. Inte sällan finns också en stark tro på att det bara finns ett riktigt sätt att göra saker på. Människor med stort kontrollbehov har svårt att lita på andra. Det finns de som tror att andra människor är ute efter att sabotera ordningen.
Har något föremål flyttats som till exempel nycklar uppkommer en slags försvarsmekanism där alla är utsatta för fara eftersom nycklarna inte är på exakt den plats de förväntas vara. Att sedan snabbt förmedla denna information till alla i sin omgivning ingår i strategin.
Det kanske vore bra att undersök om den som försöker kontrollera dig har bakomliggande tvivel på att du kan göra jobbet ordentligt? Kan det vara så illa att bara en kan göra rätt och alla andra fel?


Det där kära kontrollfreaket! Man kan onekligen få mycket besvär av sitt kontrollbehov. Man påstår att Du upplevt att det funnits starka kontrollmekanismer i Din familj. Genom Dina kontrollförsök försöker Du hela tiden ligga ett steg före - före katastrofen som inträffar når ingen gör saker och ting på Ditt sätt. Så oerhört plågsamt och tröttsamt det måste vara för Dig att leva så här. Det är viktigt att betona att alla försök till kontroll egentligen är missriktade beteenden som har sitt ursprung i vår djupa rädsla inför det faktum att verkligheten är föränderlig.




Buzznet :

1 kommentar:

Janne Svendsen sa...

Detta svider skall du veta.
MEN, jag måste ta mig fanken hålla med dig denna gången.