19 januari 2009

Måndagen den 19 januari 2009

Det är förkylningstider!



Det är inte en slump att nästäppan tilltar när vi går och lägger oss. När vi går upprätt har de kärl som för blod tillbaka till hjärtat, ett undertryck. Vid sängläge uppstår ett lätt övertryck i slemhinnans kärl och de luckra vävnader vi har i näsa och svalg svullnar och lägger sig till den svullnad som infektioner och allergier ger. Sov med huvudet och överkroppen högt. Det minskar svullnaden i de övre luftvägarnas slemhinnor. Använd koksaltlösning för att lösa upp segt sekret och för att fukta torr nässlemhinna. Du kan också tillverka koksaltlösningen själv genom att lösa ett kryddmått salt i 1 dl ljummet vatten.

Gör egna näsdroppar: Koksaltlösning gör man enkelt själv. 1 liter kokt vatten blandas med 1 msk salt. Låt svalna och droppa i näsan.
Riv en gul lök, andas in dom starka ångorna tills tårar och näsa flödar ymnigt. Det lättar. Alla sorters ångbad lättar en täppt näsa.

Lös upp vanligt salt i ljumet vatten och ta ½ tsk till ett glas vatten. Spola näsan genom att dra in saltvattnet först genom den ena näsborren och där efter den andra. Skölj näsan mycket försiktigt - dra sakta upp vattnet genom näsan.

Du kan också göra dina egna näsdroppar: en saltlösning som är färdig att ta till vid behov. Ta en del salt till hundra delar vatten. Koka upp vattnet och lägg i saltet. Låt lösningen svalna. Förvara i kylskåp.

Ät mycket C vitamin - både citrusfrukter och kosttillägg (vitamintabletter). Undvik närmare ömhetsbetygelser mot förkylda personer. Sov mycket. Ät inte för mycket, undvik tung mat, ät lätt och mycket råkost.
Se till att magen sköter sig.
Frisk luft är hälsosamt, ta många promenader.
Överstressa inte.
Förebygg med vitlök, färskpressad, 4-6 klyftor/dag eller vitlökstabletter.


Är det inte märkvärdigt att när man tittar i en tryckt tidtabell på en viss linje så står det en tid där och sedan en annan tid när man tittar på internet på samma linje. Tänk att Västtrafik ännu inte lyckats få till det så att de tryckta tidtabellerna stämmer med de som finns på internet.

Följden av detta blir sedan i nästa led att den som bokar biljetter tex genom SJ får helt felaktiga tider och missar byten. Utomordentligt smart Västtrafik. Fruktansvärt smart.


Samma Västtrafik som alltid vill framstå som den som utför trafiken (så länge det går bra vill säga) speglar sig nu i glansen av att en underentreprenör gjort nått bra och det skall då givetvis plötsligt gälla hela Västtrafik fast det var ju underentreprenören som vann priset för bästa Trafiksäkerhet. Det blir lite komiskt när trafikhuvudmannen själv inte ens klarar av att hålla reda på sina egna tidtabeller.

Inga kommentarer: