28 januari 2009

Onsdagen den 28 Januari 2009


Onsdag...




Kommunikationer


Den 27 mars 2007 utfärdade dåvarande trafikchefen en organisationsförändring som innebar att NN blir lagledare, depåchef från och med första april 2007. Full omorganisation skall ha genomförts till den sista maj samma år. På varje depå kommer en kontaktman att utses om vi finner ett sådant behov. I detta skede får jag intrycket av att NN är depåchef, uppbackad av företagsledningen. Sedan händer det saker.
I annonser söker företaget en ny Trafikchef som ska vara stark, tydlig och målmedveten med förmåga att få med sig medarbetarna, utveckla verksamheten och få saker gjorda.. Jag läste bara innantill.
Den 31/10 2008 skriver NN att MM tar över vissa arbetsuppgifter. Men då hade nog NN inte längre uppbackning av företagsledningen. Denna har på senare tid agerat på ett sätt som undergrävt NN:s ställning som depåchef.


Så kom beskedet att vi inte räckte hela vägen och att 45% av personalen skulle väck! Då gick väl proppen ur liksom.....
Besked om uppsägning på grund av arbetsbrist. Härmed sägs Du upp från Din anställning vid Borås Lokaltrafik AB. Uppsägningstiden utgör 4 månader och anställningen upphör tidigast 4 månader efter det du fått del av detta uppsägningsbesked, det vill säga 2009-06-13.
Någon undgick att bli uppsagd på vår depå pga pensionsskäl. Stiligt!


Så nu råder ett slags tillstånd av anarki i viss mening.....


Den 15 februari skall vi lämna in vår semesterplanering??? Hallå eller! Var vi inte uppsagda till den 13 juni? Nåja planeringen måste ju rulla vidare.....


Så läser man en annons från företaget som skall ta över färdtjänsten från BLAB. Dom behöver personal i Borås. Kraven är Vägverkets taxiförarlegitimation, minst ett års vana av yrkestrafik och god lokalkännedom. Tittar man sedan på deras hemsida skiftar verkligheten: Företagets hjärta och ansikte utåt utgörs givetvis av de välutbildade, rutinerade och ansvarstagande förarna. Framgår dock inte riktigt på vilket sätt dessa förare är välutbildade och framför allt speglar inte annonsen några sådana önskemål. Man har med andra ord lagt anbud (och vunnit det) utan att ha personal för uppdraget. Nu är jag övertygad om att den personal som flyttar över från BLAB till detta företaget både är kunnig och välutbildad så det var inte det som var poängen. Borås Stad leker med sitt eget bolag och äventyrar anställningstryggheten för en del av sina innevånare. Cyniskt!


Skall man behöva läsa tidningen med vantar - nygammalt argument från passagerare som inte uppskattar en iskall buss på morgonen (vem gör det?).


Sedan är det intressant att se hur brått vissa resenärer har - dom har så brått att dom äter sin frukost på bussen. Undrar hur stressade dom är resten av dagen.


"Hos oss handlar det inte om att få kunden att resa med oss - vi vill bara inspirera kunden." Jojo - vem tror på slikt tal? Snygg men föga trovärdig omskrivning.




Glesbygdspolitik


Jag satt och funderade på en lite klurig grej - undrar just hur många mil det går åt per dag för att hålla liv i ett litet samhälle utanför tätorten? Detta med anledning av att man ifrågasatt miljöaspekten vid nedläggning av skolan i samhället. Alla som bor i det lilla samhället måste resa bort för att få sin utkomst och sedan resa hem igen för att vila upp sig och för de som inte arbetar längre måste någon åka till dom för att sköta om dom och sedan måste vårdpersonalen resa hem igen. Vill man köpa något måste man åka bort och hem igen. Samhället är med andra ord en krympande sovort som helt lever tack vare bilismen (kollektivtrafik är inte att tänka på). Är detta vettigt eller inte - är väl en rimlig fråga att ställa sig? Jag gör det i alla fall... Pendlingsavståndet till städer är som kortast 6,5 mil enkel väg. Det är 13 mil per dag.... Kanske skolans vara eller inte vara är den stora miljöboven. Kan det rent av vara så att man klagar på fel saker? Vore det inte rimligare att kräva att det kommer arbetstillfällen till det lilla samhället för då kommer de andra frågorna att lösa sig själva. Fast så får man väl inte tänka!?




Själv har jag namnsdag idag, men det har ingen lagt märke till..... hihihi.




Buzznet :

Inga kommentarer: