04 januari 2009

Söndagen den 4 Januari 2009


På TV har dom idag visat duktiga yrkesmän och yrkeskvinnor som har till jobb att åka skidor på längden och på tvären. En del fick högre lön och andra lägre lön. Prestationslön kallas det visst. TV4 kör annonspelaren Körslaget och lokalpressen hakar på. Körslaget ger större rubriker än Gaza-kriget vilket onekligen speglar vår uppfattning av verkligheten. Det var ju muslimer (=Palestinier) som slog till mot USA och sedan bor väl fler judar i USA än i Israel så för USA är Palistinier inte människor och löss får man utrota. Judarna betraktar sig själva som Guds utvalda folk så allt vad dom företar sig har ju Guds välsingnelse. Dom har ju inte ockuperat nån annans land - nej då det var bara lite löss som ska sopas bort. Snart har man utrotat palestinierna och lugnet är återställt efter drygt 60 år.
Intressant är också att bedrägerierna ökar... men det är onekligen ett bekvämt sätt att komma över pengar.. kräver ite någon större arbetsinsats.


För att öka behovet av kollektivtrafik i tätorter blir det bara en (1) parkeringsplats per småhus. En praktisk inställning... Hur vore det om man inte gjorde några parkeringsplatser alls? Då ökar behovet av kollektivtrafik ytterligare och vi slipper bilköer. Medan socialdemokraterna åtminstone vill ge sken av att kollektivtrafikens andel av det totala resandet i Göteborg under de kommande 20 åren skulle kunna mer än fördubblas, till 40 procent av alla resor, så hävdar moderaterna att denna vision "har väldigt lite med verkligheten att göra". Det skulle kräva så många nya vagnar och bussar och ta så mycket plats, så mycket mark, att det finns bara inte. Där har man skillnaden i inställning i ett nötskal.
Idag medverkade Svensk Kollektivtrafik på ett seminarium om den stora utmaningen - att fördubbla kollektivtrafiken. Seminariet var ett av flera som arrangerades inom ramen för TransportNäringen i samverkan. Vd för Svensk Kollektivtrafik inledde seminariet med en redogörelse för det branschgemensamt framtagna handlingsprogrammet för en fördubblad kollektivtrafik. Därefter debatterade en moderat, en miljöpartist och en socialdemokrat från riksdagens trafikutkott kollektivtrafikens möjligheter till fördubbling. Vad moderaterna anser framgick nyss!


Ett strategiskt verktyg för att klara miljön och sysselsättningen
Tidpunkten för att ta kollektivtrafiken till "nästa utvecklingsnivå" kan inte vara bättre vald. En fördubbling av kollektivtrafiken bidrar till att nå angelägna samhällsmål när det gäller miljö, sysselsättning, trafiksäkerhet och jämställdhet. Kollektivtrafiken ses redan idag som ett strategiskt verktyg för att rädda miljön, inte minst när det gäller växthuseffekten. Alla andra branscher i Sverige har lyckats minska utsläppen av växthusgaser men inte transportsektorn. Det är energieffektivt att resa kollektivt. Beräkningar visar att en fördubbling av kollektivtrafikresandet skulle innebära en minskning av koldioxidutsläppen från persontrafiken med ca 23 %. Det innebär en samhällsekonomisk vinst på drygt fyra miljarder SEK. Något som tydligen inte Moderaterna tycker.




Buzznet :

Inga kommentarer: