26 april 2010

Måndagen den 26 April 2010

- Herregud så det svänger, 2006 beslutar LFN att läkemedlet Comfora ska ingå i läkemedelsförmånerna. Som Du minns innehåller produkten glukosamin och skall lindra smärtor vid lätt ledförslitning (artros).
- Ja ja men som sagt, den glädjen varade inte så länge. För den 15 maj i år plockas det bort som förmån av ett nytt verk, TLV. Medlet och övriga glukosaminer skall inte längre ingå i högkostnadsskyddet. Välgjorda studier har inte tillräckligt visat att läkemedel som innehåller glukosamin ger en tydlig medicinsk effekt. Verkets bedömning är att det inte är tillräckligt visat att Comfora har en tydlig medicinsk effekt. Med bakgrund av detta beslutar TLV att Comfora inte längre ska vara subventionerat och ingå i högkostnadsskyddet.
- Så nu skall man börja spara på reumatiker också... Undrar vilken grupp som sedan står i tur. För jag kunde i vart fall inte se nån skrivning som sa att om man bytte till de eller de läkemedlet skulle situationen för denna patientgrupp dramatiskt förbättras.

- Då är vi ett steg närmare då! Ett steg närmare att kommersiella bussföretag bedriver lokal och regional kollektivtrafik. Länstrafikbolagen ska enligt förslaget som man skrev om den 8 april ersättas av en regional myndighet.
- Måste väl tolkas som att Västtrafik försvinner?
- Västtrafik är i vart fall ingen myndighet, och de nya myndigheterna kommer att få lättare att bedriva trafik över länsgränserna eftersom de begränsande restriktioner som nu finns avskaffas tack och lov.
- Det måste betyda att t ex Svenljunga kommun ska kunna erbjuda sina innevånare en bättre kollektivtrafik in i Halland. Det är regeringens förhoppning att den nya lagen ska träda i kraft första januari 2012.
- Det borde faktiskt också innebära att det blir lite konkurrens om busschaufförerna i vissa regioner och det borde positivt påverka arbetsmiljö och arbetsvillkor!
- Det kan man verkligen hoppas att det blir så.

- Annars är det mycket tjôt om förbifart Stockholm och kollektivtrafikfiler. Alla är minsann inte stora tillskyndare av kollektivtrafik.
- Sedan är det frågan om Stockholm skall ha spårvagnar eller inte. Idag finns bara en linje om jag minns rätt.

- I söndags misshandlades en bussförare mitt på blanka dagen i Munkenäs av en ilsken passagerare. Det är faktiskt sjunde misshandelsfallet för samma bussbolag. Märkligt sammanträffande.
- Skulle dom förarna var speciellt tykna eller nått då eller?
- Ingen aning! Känner dom inte!




Inga kommentarer: