31 mars 2009

Tisdagen den 31 mars 2009

I morgon får man luras!
Annars kan de sista veckorna beskrivas med ett enda ord:

Vuxendagis



Imorgon träder Ipred-lagen i full kraft. Musikbranschen tror nu att skivförsöljningen skall raka i höjden. Vi börjar redan på onsdag morgon med att samla in nya bevis mot fildelare, (våra potentiella kunder) säger chefen för Ifpi, skivbranchens intresseorganisation. Ipredlagen fortsätter att vara en het potatis i bloggvärlden. Många tror att lagen mest påverkar dom som inte är så datakunniga. Jag tro personligen att det finns så pass starka intressen att tekniken kommer att göra den nya lagen meningslös. Oavsett om man är datasnille eller normalanvändare. 4 nedladdade låtar ska tydligen kosta 50.000:--. Ett bra sätt att bli av med kundunderlaget.

Ipred-lagen innebär att upphovsrättsinnehavaren kan begära ut identiteten bakom en IP-adress från vilket illegal fildelning skett. Enligt lagen ska det röra sig om intrång av viss omfattning. Enbart nedladdning av fåtal verk ska inte räcka. Men så fort det handlar om uppladdning, kan uppgifterna lämnas ut. Varenda bittorrentclient laddar ner och upp samtidigt skall man ha klart för sig. Kopiering för eget bruk av lagligt nedladdade verk är tillåten. Skadestånd ska täcka den faktiska skadan, inte mer och det är ett synnerligen godtyckligt begrepp. Den som tvingas lämna ut en identitet måste informera den berörde.

Nu tillhör jag inte fildelarklubben så ur den synvinkeln hyser jag ingen oro, men det är intressant att följa en bransch som de facto ska börja jaga sina egna potentiella kunder. All logik talar för att man gräver sin egen grav. Man börjar redan på onsdag morgon med att samla in nya bevis mot fildelare eftersom inga bevis insamlade före den 1 april får användas. De som fildelar efter 1 april löper en helt klart större risk att åka dit än tidigare säger vd:n för skivbranchens intresseorganisation ifpi.
Både ifpi och antipiratbyrån tror si och så och jag har lärt mig att uttrycket jag tror att alltid betyder att man inte har en susning.

Inga kommentarer: