12 mars 2009

Torsdagen den 12 mars 2009

Vad rätt Du tänkt så fel det blev









Det är rätt så intressant att se hur man nu håller på att trassla med ekonomiska paket hit och dit. Tidigare skulle metallare få 20% lägre lön och nu skall Volvoarbetarna få lägre löner. Ett genomgående sätt att lösa den ekonomiska krisen är alltså att ge hushållen lägre köpkraft. SAAB friställer nu sina arbetare. Vem är det då som skall köpa den fina Volvon eller den tjusiga SAABen... Någon annan! Men alla tror ju att man löser det hela med att reducera hushållens köpkraft..(som i sin tur reducerar kommunernas köpkraft). Lite moment 22 är det allt. Vart tog sunt ekonomiskt tänk vägen och vart kom alla dessa skumma derivat ifrån? De är bankvärldens påfund för att lura oss konsumenter.
Fast nu ökar ju köpkraften rejält hos chefer på SEB och Nordea så det är nog dags för oss bankkunder att se över vårt val av bank för det är vi som får betala notan.. Ingenting uppstår ur tomma intet!
Så var det detta med PPM. Räddningen av pensionssystemet! "Du har valt att ta ut hela månadsbeloppet (100%). Din premiepension blir tills vidare 8 kronor i månaden" (jag undrar hur mycket det kostar att skicka dessa 8:--?). Man häpnar över dessa skyhöga summor... Räcker nog till 2 stycken SAAB! Fast nu ska varslade få utbildning i hur man lever på 1/2:a lönen... hörde att det är medlemmar i PRO som skall hålla i utbildningen. Dom har lång och praktisk erfarenhet och inte bara teori.
Dessutom har det uppstått ytterligare ett problem i sammanhanget eftersom sjukfrånvaron hos arbetsförmedlingen ökar hela tiden. Men lugn, bara lugn - för ännu är Internet fritt från censur och facebook fixar jobb åt sina användare. Cirka 30% av alla facebook-användare får jobberbjudanden. Dessvärre ligger jag själv utanför de där 30%:en. Så det kanske inte gör så mycket om AFs personal är sjukskrivna. Istället för att logga in på platsjournalen loggar man in på Facebook helt enkelt.


I GP har man haft en kortkurs (hihi) i Västtrafiks nya betalsystem. Alla betalformer utöver "hajenkortet" försvinner och man loggar in i bussen vid påstigning och man loggar ut ur bussen vid avstigning och det är det där sista som blir lite problematiskt i början. Det kommer att bli kö även vid avstigning ett tag i framtiden om alla nu kommer ihåg all logga ut. Nu gäller utloggning enbart de som åker med det som idag kallas för värdekort. Vad jag förstår så skall det finnas utrymme för smidiga korrigeringar om man åker i stadstrafik. Logga ut på nästa buss om Du missade. Lite värre blir det om man åker i regiontrafik eller fjärrtrafik. Men man kunde alltid ringa kundtjänst. Någon internettjänst nämndes inte i dagsläget. SMS-biljetterna har visst blivit en vinstlott för Västtrafik och det är jättepositivt...inga kontanter!


Något som känns positivt för "vår" depå är att Kungsbacka Stads upphandling av färdtjänsten måste göras om.. Det var för många brister i anbudsunderlaget. Detsamma har ju gällt den upphandling som Västtrafik och BLAB stider om.. så det låter positivt för vår del.


Det fria Internet blir mer och mer en nagel i ögat på makthavare av olika sorter. Folk kan inte fritt få hålla på utbyta information. Se på Kina som detaljstyr sitt Internet eller snarare Intranet. Ett rent föredöme! Polisen, tullen, olika spiontjänster, stater och organisationer längtar alla tillbaka till den östtyska Stasi-tiden. Alla vill ha makt och kontroll över våra IP-nummer (hjärtat och hjärnan i Internet). Den som sitter på IP-nummerkatalogen kan, precis som Stasi gjorde, övervaka alla Internetmedborgares rörelser på internet. (Det är för övrigt syftet med IPRED-lagen - att få tillgång till våra IP-nummer). Det pratas om Internet-censur a la Kina dvs Staten skall bestämma vart Du får surfa! På normalsvenska kallas det för diktatur. Man vill t ex, givetvis all välmening, spärra utländska sidor med internetspel om pengar (det har absolut inte ett dyft att göra med bortfall av skatteintäkter säger man). Så sker redan i vissa EU-länder. Man vill i samma välvilliga anda spärra sidor med barnpornografi (och det finns massor av goda argument för detta, istället för att ta itu med dom som lägger ut dessa sidor). Fallet "The Pirate Bay" handlar om samma sak... Någon välvillig organisation vill förskona oss medborgare från dessa sidors skadliga inverkan på vår moral. Dessbätte har ingen av dessa organisationer hört talas om proxy-servrar och om dom nu har det så är det nog bäst att vi spärrar dom också....Fast det säkraste är nog ändå att stänga ner hela Internet så slipper man ifrån det fria informationsutbytet som gör dessa makthavare så oroliga och skapar så dålig nattsömn.
I Ryssland kör man med en annan variant på censur. Där lagstiftar man om vilka samtalsämnen och vilket informationsutbyte som är förbjudet att ägna sig åt. Sålunda skall det nu bli förbjudet att kritisera Röda Armén. I detta sammanhang får man absolut inte nämna att 1,5 miljoner ryssar blev "kanonmat" i slaget vid Rzjev. Som sagt Diktaturer - av alla de sorter - gillar censur!

Inga kommentarer: